Herkkutatti tuoksuu perunamuusilta, kantarelli porkkanalta ja ihmisen hengitys sienimäiseltä – Mistä sienten hajukemiassa on oikein kyse? - Tiede | HS.fi

Herkkutatti tuoksuu perunamuusilta, kantarelli porkkanalta ja ihmisen hengitys sienimäiseltä – Mistä sienten hajukemiassa on oikein kyse?

Kypsentäminen muuttaa paljon sienten hajua ja makua, mutta kypsennettyjen metsäsienten tuottamaa aistikokemusta ei ole ennen juuri tutkittu.

Kaasukromatografin avulla voi tehdä aistinvaraistakin hajumittausta. Heikki Aisala toimi itse koehaistajana tehdessään elintarvikekemian väitöskirjaansa myös Japanissa­

30.7.2019 2:00 | Päivitetty 30.7.2019 8:33

Kypsennetty kantarelli (Cantharellus cibarius) tuoksuu keitetyltä porkkanalta ja jonkin verran metsältä ja pahvilta.

Kypsennetty herkkutatti (Boletus edulis) tuoksuu vahvasti peruna­muusilta ja kohtalaisen sienimäi­seltä. Se maistuu makealta­, mutta myös umamia löytyy liki yhtä paljon kuin viljellyistä herkkusienistä (Agaricus bisporus).

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat