Tiede

”Maailman fiksuin koira” kuoli: bordercollie ymmärsi todistetusti yli tuhat sanaa

15-vuotias bordercollie Chaser kuoli viime viikolla. Sen omistanut psykologian professori opetti koiralle tutkimuksissaan yli tuhannen esineen nimet.

Maailman fiksuimmaksi sanottu koira oli bordercollienarttu nimeltään Chaser. Siitä tuli julkkis, kun sen osoitettiin ymmärtävän 1 022 eri sanaa. Näin monta yksilöllistä lelua Chaser oppi tunnistamaan omilla nimillään.

Chaser osasi myös yhdistää tietyn käskysanan oikeaan kohteeseen. Jos sitä pyydettiin tuomaan lammas, se toi lammas­lelun. Jos sitä pyydettiin koskettamaan kuonollaan tietyn nimistä lelua, se teki näin.

Chaserin kyvyt nousivat taas esille, kun se kuoli viime viikolla 15-vuotiaana Yhdysvalloissa.

Aiempi tieteellisesti todistettu substantiivien osaamisen ennätys oli Rico-koiralla. Sekin oli bordercollie. Vuonna 2004 yhdeksänvuotiaan Ricon osoitettiin tunnistavan 200 sanaa.

Niinpä eläinten älykkyydestä kiinnostunut psykologian professori emeritus John W. Pilley päätti kokeilla oman koiransa kykyjä, kun vaimo antoi hänelle lahjaksi mustavalkoisen bordercollien samana vuonna.

Koira sai nimen Chaser eli jahtaaja, kun se pentuna juoksi kotipihaltaan ohi ajaneen auton perään. Chaserista tuli paitsi perheen rakastettu lemmikki myös isännän koe-eläin. Tohtori Pilley suunnitteli huolellisesti tavan testata ja todentaa koiransa oppimiskykyä tieteellisesti.

Joka päivä vuosien ajan Pilley opetti koiralle aina yhden uuden lelun nimen.

Lelut Pilley hankki lähinnä kirpputoreilta, ja hän keksi jokaiselle nimen. Harjoittelu ja leikki saattoivat kestää viisi tuntia päivässä. Pilley näytti koiralle lelua, toisti sen nimen kymmeniä kertoja, piilotti sen ja pyysi koiraa hakemaan.

Chaser oppi tunnistamaan 800 erilaista pehmolelua, 116 palloa, 26 frisbeetä ja erilaisia muoviesineitä, yhteensä 1 022 erilaista sanaa, jotka viittasivat tiettyyn leluun. Pilley totesi koiralla olevan rotunsa tyypilliset piirteet.

”Vahva visuaalinen keskittymiskyky, vaisto jahdata, etsiä ja paimentaa, reagoi hiljaisiinkin kehuihin ja toruihin, loputtoman energinen”, Pilley kirjoitti tutkimuksessaan.

Vuonna 2011 Pilley ja psykologi Alliston Reid julkaisivat moni­osaisen tutkimuksensa Chaserin oppimisesta Behavioural Processes -tiedelehdessä.

Koeasetelmat oli suunniteltu niin, ettei Pilley itse tai kukaan muukaan kokeisiin osallistuneista tutkijoista kyennyt vaikuttamaan koiran käytökseen, esimerkiksi antamalla vihjeitä tarkoituksella tai huomaamattaan.

Esimerkiksi kokeessa, jossa koiran piti yhdistää tietty käsky (kosketa kuonolla tai tassulla tai ota suuhun) tiettyyn esineeseen (vaikkapa lammas), Pilley oli sermin takana niin, ettei hänellä ollut näköyhteyttä koiraan eikä koiralla häneen.

Videokamera kuvasi koiran tekemisiä. Kokeeseen oli valittu sattumanvaraisesti Chaserin oppimista leluista kolme, kuitenkin niin ettei koira ollut koskaan kuullut mitään käskysanoja juuri näiden lelujen yhteydessä.

Chaser teki juuri oikean toiminnon juuri oikean esineen kohdalla neljätoista kertaa peräkkäin, eikä yhtään virhettä. Todennäköisyys tällaiselle osumatarkkuudelle sattumanvaraisesti on yhden suhde biljooniin.

Koira siis erotti tietyn käskyn tietystä esineestä, mikä osoitti, että se ymmärsi sekä käskyn merkityksen että esineeseen liitetyn sanan erikseen.

Tämän ja sen lisäksi, että Chaser tunnisti 1 022 erilaista lelua nimeltä, se ymmärsi myös kategorioita. Se osasi erottaa esimerkiksi pallon esineenä frisbeestä ja lelut ei-leluista – siis esineistä, joilla se ei saanut leikkiä.

Yhdessä kokeessa pöydällä oli kahdeksan eri väristä ja kokoista frisbeen muotoista esinettä ja kahdeksan muuta lelua, kuten pallo, kilpikonna ja lehmä. Kun Chaseria pyydettiin ottamaan frisbee, se poimi frisbeen.

Esineet olivat pöydällä toisessa huoneessa, ja Chaserin piti hakea ne sieltä ja pudottaa astiaan. Yksi kerrallaan Chaser haki jonkin pöydällä olevista frisbee-kiekoista. Sama toistettiin palloilla ja muilla esineillä. Chaser lisäksi tiesi oman nimen joka frisbeelle.

”Ihmiset ovat aina ajatelleet, että eläimet reagoivat käskyihin herkkujen toivossa. Opi nämä pari käskyä ja temppua, niin saat namin. Mutta niillä on oma kielensä, puhumaton ja puhuttu. Näyttää siltä, että ne ymmärtävät ihmisen kieltä hieman samalla tavoin kuin me opettelemme vieraita kieliä”, kommentoi eläinlääkäri Greg Nelson The New York Timesissa.

Chaser kuoli heinäkuussa Etelä-Carolinassa. Tohtori Pilley kuoli jo viime vuonna 89-vuotiaana. Chaser on haudattu Pilleyn talon takapihalle. Multiin laskettiin ripaus omistajan tuhkaa.

Chaserista tehdään pronssipatsas paikallisen lapsille suunnatun museon eteen. Viereiseen pronssilaattaan painetaan Pilleyn kengänjäljet.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  3. 3

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  4. 4

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  5. 5

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  6. 6

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  7. 7

   Matematiikan ylivalta korkeakoulujen opiskelijavalinnassa voi johtaa kielten opiskelun kuolemaan, sanovat opettajat

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Trump sanoi USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

  10. 10

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää