Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Montako tuntia kissat nukkuvat?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, onko kasveissa tyttöjä ja poikia, miten laivat pysyvät pinnalla ja miksi mehiläiset tekevät hunajaa. Entä olisiko joka päivä synttärikemut, jos olisi kaikkien suomalaisten kaveri?

Julia Lappalainen, 11

Kissat nukkuvat vuorokauden aikana 12–18 tuntia. Pelkästään sisäkissoina elävät kissat nukkuvat yleensä hieman enemmän kuin ne, jotka pääsevät ulkoilemaan.

Kissat ovat yöeläimiä, joten päivällä suuri osa niiden ajasta kuluu unten mailla. Aktiivisin aika on aamuyöstä.

Kissat nukkuvat runsaasti, jos vertaa muihin kotieläimiin. Hevoset ja lehmät nukkuvat vain nelisen tuntia vuorokaudessa. Koirat uinuvat 13–14 tuntia vuorokaudessa, mutta siitä suurin osa on kevyttä unta. Kissojen unesta valtaosa on syvää unta.

Unien välissä kissat ovat aktiivisia pisimmillään puolentoista tunnin pätkissä. Niiden luontaisin ja mieluisin nukkumispaikka sijaitsee muualla kuin lattia­tasossa ja katseelta piilossa. Kissat myös vaihtavat nukkumispaikkaa säännöllisesti.

Teija Viita-aho

eläinlääkäri, klinikan johtaja

Kissaklinikka Felina


Miten isot rahti- ja matkustajalaivat voivat pysyä pinnalla, vaikka ne ovat painavia?

Unna Koskela, 7

Isot rahti- ja matkustajalaivat ovat tosiaan todella painavia. Esimerkiksi suurimmat konttilaivat painavat täyteen lastattuina runsaasti yli 200 000 tonnia.

Kokoonsa suhteutettuna isot laivat ovat kuitenkin varsin kevyitä. Alusten tiheys eli massa jaettuna tilavuudella on nimittäin paljon pienempi kuin veden tiheys.

Kuutiometri vettä painaa noin tuhat kilogrammaa, mutta kuutiometri laivaa lasteineen painaa huomattavasti vähemmän. Laivat kelluvat juuri pienemmän tiheytensä ansiosta.

Jos laivaan kuitenkin lastataan paljon todella painavaa tavaraa, on periaatteessa mahdollista, että laiva uppoaa. Se ei kuitenkaan käy helposti. Laivojen uppoaminen ilman jonkinlaista vaurion aiheuttamaa vuotoa on äärimmäisen harvinaista.

Jotta laiva selviää suuristakin kallistumisista, rungon on oltava riittävän korkea. Aluksen pitää olla myös vakaa. Yksinkertaisesti sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että laivan painopiste ei saa olla liian korkealla. Sopiva painopiste pystytään määrittelemään lastauslaskimella.

Pekka Ruponen

hydrodynamiikan professori

Aalto-yliopisto

Jos joku olisi kaikkien suomalaisten kaveri, olisiko sillä kaverisynttärikutsut joka päivä?

Kyllä, kaverisynttäreitä riittäisi joka päivälle. Väestötietojärjestelmästä selviää, että erityisen kiireistä olisi 1. tammikuuta. Silloin 26 781 suomalaista viettää syntymäpäiväänsä.

Seuraavaksi menevin päivä olisi 1. heinäkuuta. Tällöin synttärisankareita on 20 137. Kolmanneksi eniten syntymäpäiviä vietetään 21. maaliskuuta, jolloin päivänsankareita on 19 631.

Hiljaisin päivä on joka neljäs vuosi toistuva karkauspäivä 29. helmikuuta. Silloin synttäreitään viettää 4 274 henkilöä. Seuraavaksi rauhallisimpia päiviä ovat 25. ja 26. joulukuuta. Molempina päivinä päivänsankareita on reilut 14 000.

Tarkat synttäritiedot perustuvat kesäkuun lopun tilastoihin. Kuukausien ensimmäisille päiville on kuitenkin kirjattu vuosien aikana myös sellaisten henkilöiden syntymäpäiviä, joiden synttärit eivät ole tiedossa. Näin on toimittu esimerkiksi silloin, kun Suomeen on tullut pakolaisia ilman henkilöllisyystodistusta.

Joskus käy myös niin, että väestö­tietojärjestelmään kirjatun henkilön syntymäpäivä perustuu jonkin ulkomaan viranomaisen arvioon.

Markus Maunula

kehityspäällikkö

Väestörekisterikeskus


Miksi mehiläiset tekevät hunajaa?

Elli Summanen, 7

Mehiläiset kehittyivät lihaa syövistä ampiaisista noin 130 miljoonaa vuotta sitten.

Aikojen kuluessa jotkin mehiläislajit, kuten meille tutut tarha­mehiläiset, alkoivat tehdä hunajaa.

Tarhamehiläiset tekevät hunajaa, koska se on niille erinomaista ravintoa. Se on hyvin sokeripitoista ja sisältää ennen kaikkea paljon energiaa.

Mehiläiset tarvitsevat hunajaa suuria määriä. Mehiläispesän on nimittäin selvittävä talven yli hunajan turvin.

Hunaja syntyy medestä, jota mehiläistyöläiset keräävät kukista ja kuljettavat pesään erillisessä mesimahassaan.

Joukkoon sekoittuu mehiläisen sylkeä, rauhaseritettä ja entsyymejä, jotka tekevät medestä paremmin säilyvää.

Pesässä mehiläiset tyhjentävät meden etukäteen rakentamiinsa hunajakennoihin.

Jotta ylimääräinen vesi haihtuisi pois, ne tyhjentävät ja nielevät kennon sisällön vielä monta kertaa. Kun mesi on lopulta muuttunut tarpeeksi paksuksi hunajaksi, mehiläiset sulkevat aarteensa vahakannella.

Olli Loukola

eläinekologian dosentti

Oulun yliopisto


Miksi kasveissa ei ole tyttöjä ja poikia niin kuin ihmisissä?

Raili Juutilainen, 5

Myös kasveilla on erikseen tyttöjä ja poikia. Tai voisi ehkä sanoa, että kasveilla on äitejä ja isiä. Kasveilla tyttöä kutsutaan emikasviksi ja poikaa hedekasviksi.

Osalla kasveista, esimerkiksi pajulla, pensasmustikalla tai vaikkapa tyrnillä emikasvit ja hedekasvit, tytöt ja pojat, ovat ihan erillisiä kasveja.

Pajua ja näitä muita kutsutaankin kaksikotisiksi kasveiksi, koska heteet ja emit ”asuvat” eri kasveissa.

Iso ero ihmisten ja kasvien välillä on se, että kasveista suurin osa on kaksineuvoisia. Se tarkoittaa sitä, että samassa kasvissa on yhtä aikaa tyttö ja poika, hede ja emi.

On myös olemassa joitakin kaksineuvoisia eläimiä, jotka ovat yhtä aikaa tyttö ja poika.

Pertti Pehkonen

ylipuutarhuri

Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomu

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää