Tiede

Närästyslääkkeet voivat aiheuttaa allergiaa ja sotkea suoliston bakteerikantoja

Selitys voi olla se, että allergiaa aiheuttavat proteiinit eivät pilkkoudu vatsassa ja voivat ärsyttää immuunijärjestelmää.

Närästyslääkkeet ja niin sanotut protonipumpun estäjät helpottavat ylävatsavaivoja, koska ne laimentavat vatsahappoja ja vähentävät niiden eritystä.

Näitä lääkkeitä on pidetty varsin haitattomina. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin alkanut paljastua yllättävä sivuvaikutus: haponestolääkkeet voivat harvinaisissa tapauksissa laukaista ruoka-aineallergioita.

Selitys on todennäköisesti se, että kun vatsahappoa on vähän tai se on tavallista laimeampaa, ruoka sulaa vatsassa huonommin. Mahdollisesti allergiaa aiheuttavat proteiinit jäävät pilkkoutumatta vatsassa ja voivat ärsyttää immuunijärjestelmää.

Allergia saattaa puhjeta, jos henkilöllä on geneettinen alttius.

Ilmiö havaittiin vuosituhannen vaihteessa. Itävaltalaisessa sairaalassa hoidettiin 51-vuotiasta vatsahaavasta kärsivää miestä, joka tuli yllättäen allergiseksi kaviaarille. Siitä kirjoitti Duodecim-lehti.

Kyseessä oli ensimmäinen tunnettu tapaus, jossa joku allergisoituu sammen mädille. Mies sattui olemaan Wienin yliopistossa työskentelevän allergia­tutkijan Erika Jensen-Jarolimin tuttava.

Jensen-Jarolim alkoi pohtia, mikä tällaisen allergian voisi aiheuttaa. Ilmeni, että mies käytti säännöllisesti protonipumpun estäjiä sekä vatsan liikahappoisuutta torjuvaa sukralfaattia.

Voisiko olla, että allergia johtui vatsassa pilkkoutumattomista proteiineista, kun ruokaa sulattavilta hapoilta oli viety terä lääkkeillä?

Ryhmä tutki asiaa hiirillä. He muokkasivat hiiristä kala-allergikkoja ja syöttivät niille kaviaaria ja vatsahappolääkkeitä. Verrokkiryhmä söi vain kaviaaria.

Happolääkkeitä syöneet hiiret saivat allergisia reaktioita kaviaarista, mutta verrokkihiiret eivät.

Sittemmin on havaittu useissa tutkimuksissa, että näin voi todella olla: vatsahappolääkkeet saattavat laukaista allergioita.

Sitten Jensen-Jarolim etsi kollegoineen vatsahappolääkkeiden ja allergioiden yhteyksiä.

Ryhmä tarkasteli kahdeksan miljoonan itävaltalaisen lääketietoja vuosilta 2009–2013. Tavoite oli selvittää, ennustaako vatsahappolääkkeiden käyttö tarvetta allergialääkkeille. Kyllä, osoittaa Nature Communications -tiedelehdessä äskettäin julkaistu tutkimus.

Henkilöt, joille oli määrätty närästyslääkkeitä, saivat myöhemmin reseptin allergialääkkeille kaksi kertaa niin todennäköisesti kuin henkilöt, jotka eivät vatsahappolääkkeitä käyttäneet. Yli 60-vuotiailla todennäköisyys oli viisinkertainen.

 

Happolääkkeet voivat sekoittaa myös suoliston tasapainoa.

Tällainen tutkimus ei voi todistaa syy-yhteyttä eli sitä, että juuri vatsahappolääke laukaisee allergian. Vahva tilastollinen yhteys näiden välillä näyttää silti olevan. Löydös on linjassa kertyvän tutkimusnäytön kanssa.

Eräässä yli 60-vuotiaita potilaita havainnoineessa tutkimuksessa nähtiin, että pitkään happolääkkeitä käyttäneet olivat muita herkempiä tietyille ruoka-aineille. Heidän verestään mitattiin allergiaan liittyviä vasta-aineita.

Happolääkkeet voivat sekoittaa myös suoliston tasapainoa.

British Medical Journalissa viime vuonna ilmestyneessä kaksostutkimuksessa havaittiin, että happolääkkeitä käyttävillä oli muita köyhempi suolistomikrobisto. He olivat alttiimpia Clostridium difficile -bakteerin aiheuttamalle suolisto­tulehdukselle.

Heillä havaittiin suolistossa bakteerikantoja, jotka tyypillisesti elävät suussa tai ruokatorvessa. Tavallista laimeammat vatsahapot ehkä päästivät näitä bakteereja mahan kautta suolistoon. Protonipumpun estäjiä käyttävien suolistossa rehottivat erityisesti streptokokit.

Myös lapsilla on havaittu vatsahappolääkkeiden yhteys allergioihin. Yhdysvaltain lääkäriyhdistyksen Jama Pediatrics -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa tarkasteltiin 800 000:ta lasta syntymästä neljän vuoden ikään

Tutkijat katsoivat ensin, oliko lapsille määrätty haponesto­lääkettä tai antibioottia kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana. Haponestolääkkeitä voidaan määrätä vauvoille esimerkiksi refluksin hoitamiseksi. Sitten he seurasivat, kehittyikö näille lapsille allergioita.

 

”En panisi taloani pantiksi, mutta tästä näyttää olevan runsaasti todisteita.”

Tilastollinen yhteys löytyi taas. Vatsahappolääkkeitä saaneille lapsille kehittyi ruoka-ainealler­gioita kaksi kertaa niin todennäköisesti kuin muille. Antibiooteilla taas havaittiin olevan yhteys astman kehittymiseen.

Sekä happolääkkeitä että antibiootteja saaneille tuli enemmän allergiaoireita, niin heinä­nuhaa kuin pahempiakin reaktioita.

”En panisi taloani pantiksi, mutta tästä näyttää olevan runsaasti todisteita”, kommentoi mikrobiologian ja immunologian professori Edward Mitre tutkimuksia Science-tiedelehdessä.

Mitre korostaa, että vaikka happolääkkeet aiheuttaisivat allergioita, se ei tarkoita, ettei niitä voisi käyttää tarpeeseen. Lääkärien tulisi vain pohtia tarkemmin, kuinka avokätisesti he kirjoittavat lääkemääräyksiä.

Jensen-Jarolimin ryhmä aikoo seuraavaksi tutkia hiirillä, voivatko haponestolääkkeet altistaa hengitystieallergioille. Tästäkin on jo saatu viitteitä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää