Tiede

Kuussa on nyt tavallaan elämää: israelilaiset rysäyttivät sinne tuhansia sitkeitä karhukaisia

Karhukaiset ovat maapallon sitkeimpiä olentoja. Epäonnistuneen Beresheet-luotaimen kyydissä oli myös ihmisten dna:ta ja tietoa maapallosta.

Onko Kuussa elämää? Tyypillisesti vastaus tähän kysymykseen on ollut ei.

Nyt israelilaiset ovat kuitenkin järjestäneet asiat niin, että kysymykseen on pakko vastata: kyllä, todennäköisesti Kuussa on elämää. Ainakin toistaiseksi.

Israelilainen Beresheet-luotain kohosi helmikuussa raketin nokassa taivaalle Cape Canaveralin avaruuskeskuksesta Floridasta. Määränpäänä oli Kuu ja luotaimen lastina erilaisia tieteellisiä mittalaitteita, muistoja ihmiskunnasta ja parituhatta mikroskooppista eläintä, karhukaista.

Yksityisellä rahalla toteutettu hanke oli Israelin ensimmäinen Kuuhun lähetetty luotain ja ylipäänsä ensimmäinen yksityisrahoitteinen kuuluotain.

Beresheetin oli tarkoitus laskeutua Tyyneydenmereen (Mare Serenitatis), jossa myös viimeisen Apolle 17 -kuulennon astronautit kävelivät vuonna 1972. Alueella on myös Neuvostoliiton Luna 21-luotaimen ja sen mukana tulleen mönkijän jäänteet.

Beresheetin laskeutuminen meni kuitenkin mönkään huhtikuun 11. päivä, kun yhteys Maahan katkesi. Noin pesukoneen kokoinen ja ilman polttoainetta 150 kilon painoinen laite syöksyi Kuun pintaan 500 kilometrin tuntivauhtia ja meni todennäköisesti tuhannen säpäleiksi.

Nyt luotaimen rakentajat pohtivat, että lastina olleet karhukaiset ovat mahdollisesti selvinneet törmäyksestä.

”On hieman ironista, että meidän lastimme on ainoa asia, joka säilyi”, kertoi hankkeen taustalla ollut sijoittaja Nova Spivack Wired-lehdelle.

Spivack on todennäköisesti oikeassa. Karhukaiset ovat maapallon sitkeimpiä eläimiä. Ne kestävät hirvittäviä määriä radioaktiivista säteilyä, äärimmäistä kylmyyttä ja polttavaa kuumuutta.

Niitä on aiemminkin viety avaruuteen, jossa ne ovat selvinneet satelliitin ulkopinnalla tyhjiössä kymmenen päivää ja alkaneet iloisesti lisääntyä, kun ne on tuotu takaisin Maahan ja niille on annettu vähän vettä.

Karhukaiset ovat mikroskooppisen pieniä, suurimmillaan vain puolen millimetrin pituisia.

Niitä on kaikkialla maapallolla: kuumissa lähteissä, kilometrien syvyydessä meressä ja korkealla Himalajan vuoristossa. Karhukaisia elää maaperässä ja erityisesti ne viihtyvät kosteissa paikoissa kuten sammalikoissa ja vesistöjen rannoilla.

Luotaimessa karhukaiset oli pakattu eräänlaiseen muoviseen aikakapseliin. Näiden pikku otusten lisäksi kapseliin oli taltioitu lähes 30 miljoonaa sivua dataa, esimerkiksi englanninkielisen Wikipedian koko sisältö, Toora, Israelin lippu, holokaustista selvinneen juutalaisen muistelmat sekä dna-näytteitä ihmisistä.

Karhukaiset olisivat joka tapauksessa jääneet Kuuhun, sillä luotaimen ei ollut tarkoituskaan tulla takaisin. Mutta nyt karhukaisia sisältänyt levy on mahdollisesti silppuna törmäyskraaterissa.

The Guardian -lehden haastattelemat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että karhukaiset ovat varmasti selvinneet luotaimen törmäyksestä.

”Karhukaiset kestävät sellaisia paineita, joita syntyy asteroidin törmätessä Maahan, joten ne eivät ole tällaisesta pikku rysähdyksestä millänsäkään”, kertoo puolalainen astrobiologi ja karhukaisasiantuntija Lukasz Kaczmarek. Hänen mukaansa karhukaiset voivat selvitä Kuussa jopa vuosia.

Karhukaiset ovat kryptobioosiksi kutsutussa eräänlaisessa horrostilassa, jossa ne kuivuvat lähes täysin ja niiden elintoiminnot lakkaavat. Tässä tilassa ne voivat selvitä hyvinkin pitkiä aikoja äärimmäisen vihamielisissä olosuhteissa ja palata ennalleen, kun ne saavat vettä.

Beresheetin tuhannet pikku matkalaiset eivät kuitenkaan voine liikkua saati lisääntyä Kuun pinnalla, kun niillä ei ole mitään ravintoa tai vettä. Kuussa on kyllä vettä napa-alueiden varjoisissa ja jäisissä kraatereissa, mutta eivät otukset sinne omin voimin pääse.

Olisi niillä ehkä syötävääkin, mutta sitä varten pitäisi tallustella Kuun kaukaiselle puolelle. Alkuvuodesta kiinalaisten Chang’e 4 -luotain laskeutui Kuun toiselle puolelle mukanaan pieni laboratorio, jossa kokeiltiin, voiko Kuussa kasvattaa kasveja.

Luotaimen viljelmässä oli muun muassa rypsin ja puuvillan siemeniä. Yksi puuvillan siemen iti, todettiin kamerayhteyden avulla Maasta käsin. Nyt sekin itu on kyllä jo kuollut.

Jos karhukaiset tuotaisiin takaisin Maahan, olisi kiintoisaa tietää, heräisivätkö ne eloon. Luultavasti heräisivät, mutta niitä ei kukaan lähde Kuusta varta vasten takaisin hakemaan.

Karhukaisten horrostila on siitäkin mielenkiintoinen, että eläimet eivät ilmeisesti ikäänny sen aikana lainkaan. Jos kuukauden ikäinen karhukainen vaipuu kryptobioosiin ja virkoaa siitä vuosien kuluttua, se on yhä elintoiminnoiltaan kuukauden ikäinen, kuin pitkään uneen vaipunut prinsessa Ruusunen.

Kuun pinnalle on päätynyt elämää aiemminkin. Kuussa vierailleet astronautit jättivät jälkeensä kaikkiaan 96 pussia roskia ja wc-jätettä, jotka luonnollisesti sisälsivät ihmisen suolistossa eläviä bakteereita.

Hiljattain pohdittiin sitä, olisiko näiden pussien suojassa mikrobisto voinut rehottaa Kuun pinnalla ja kuinka pitkään, ja olisivatko astronauttien ulostebakteerit voineet mutatoitua niin, että ne olisivat selvinneet jopa näihin päiviin asti. Se on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä ellei mahdotonta.

Mutta Kuuta kiikaroidessa voi nyt ajatella, että jossain tuolla Tyyneydenmeren kraaterissa parituhatta pientä karhukaisastronauttia nukkuu ikiunta.


Oikaisu 7.8. kello 19.30: Jutussa viitattiin aiemmin virheellisesti pitkään unessa olleeseen Tuhkimoon, kun kyse on prinsessa Ruususesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  7. 7

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää