Tiede

Lontoon kauppa­keskuksista ja juna-asemilta löytyi huolestuttavan paljon super­bakteereja

Antibiootteja kestävät bakteerit ovat valtava ongelma maailmalla. Kaikki kaupunkien pöpöt eivät välttämättä ole vaarallisia.

Lontoossa ja muissa suurkaupungeissa liikkuvan kannattaa pestä kädet metromatkojen jälkeen. Useammalle antibiootille vastustuskykyisiä niin sanottuja superbakteereja on Lontoossa jo huolestuttavan paljon, sanoo Scientific Reports -lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

Suomesta ei vastaavia bakteeritutkimuksia ole tehty. Usean maailmalla tehdyn tutkimuksen perusteella kuitenkin tiedetään, että kaupunkien julkiset tilat kuhisevat pöpöjä ja vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy.

Tutkijaryhmä jalkautui Lontooseen ja keräsi bakteerinäytteitä julkisista tiloista ympäri kaupunkia. Englantilais-kiinalainen ryhmä otti näytteitä esimerkiksi kauppakeskuksista, juna-asemilta, pankkiautomaateista ja sairaaloiden yleisölle avoimista tiloista erilaisilta pinnoilta, joita ihmiset tyypillisesti koskettelevat.

 

Baktereeista peräti 80 prosenttia oli vastustuskykyisiä penisilliinille.

Vanutuppoihin tarttui 11 erilaista stafylokokkilajia. Keskimäärin noin puolet näistä bakteereista olivat vastustuskykyisiä vähintään kahdelle yleisimmälle antibiootille.

Tiiviimmin asutussa Itä-Lontoossa peräti 57 prosenttia näytteistä sisälsi vastustuskykyisiä superbakteereita, kun Lontoon länsipuolella tällaisia pöpöjä oli 41 prosentissa näytteistä.

Näistä bakteereista peräti 80 prosenttia oli vastustuskykyisiä penisilliinille ja 74 prosenttia fusidiinihapolle. Puolet oli vastustuskykyisiä erytromysiinille ja vaihtelevassa määrin myös kahdeksalle muulle antibiootille.

Stafylokokit sinänsä ovat yleisiä ja terveelle ihmiselle harmittomia. Vaarallisin niistä on niin sanottuna sairaalabakteerina tunnettu metisilliinille resistentti Stafylococcus aureus eli mrsa. Tätä bakteeria löydettiin nyt vain muutamasta paikasta.

 

Huolena on vastustuskyvyn siirtyminen harmittomista bakteereista vaarallisempiin.

Yleisimmät bakteerilajit olivat nyt sellaisia, joita elää ihmisen iholla, nenässä tai limakalvoilla. Vaikka ne eivät olisi kovin vaarallisia, huolestuttavaa on se, miten laajasti vastustuskykyisiä nämä bakteerit olivat antibiooteille.

”On tiedossa, että resistenttejä bakteereja esiintyy, ja nimenomaan näitä stafylokokkeja on löydetty jo pitkään. Mutta kyllä se paljolta kuulostaa, jos puolet näytteistä oli vastustuskykyisiä”, kommentoi THL:n johtava asiantuntija Saara Salmenlinna Helsingin Sanomille.

Lontoon tutkimusta johtanut mikrobiologi Hermine Mkrtchyan kertoo Scientific Americanissa, että huolena on vastustuskyvyn siirtyminen harmittomista bakteereista vaarallisempiin.

”Vastustuskykyä tuottavat geenit voivat siirtyä ihmisiä tartuttaviin bakteereihin ja tuottaa uusia, antibiooteille resistenttejä klooneja”.

 

Joka vuosi 700 000 ihmistä kuolee infektioihin, joihin lääkkeet eivät enää tepsi.

Itä-Lontoon yliopistossa työskentelevä Mkrtchyan muistuttaa, että antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat valtava ongelma maailmanlaajuisesti.

Joka vuosi 700 000 ihmistä kuolee infektioihin, joihin lääkkeet eivät enää tepsi. Vuonna 2050 kuolonuhreja voi olla jo kymmenen miljoonaa.

Antibiootteja käytetään joissain maissa holtittomasti ja niillä lääkitään myös tuotantoeläimiä. Lisäksi moni potilas ei malta tai ymmärrä syödä hänelle määrättyä antibioottikuuria loppuun asti. Vaikka tauti paranisikin, kaikki bakteerit eivät kuitenkaan kuole, jolloin jäljelle jäävät sitkeimmät.

Aiemmissa tutkimuksissa hotellihuoneista löydetyistä bakteereista jopa 80 prosenttia on ollut usealle antibiootille vastustuskykyisiä.

Käynnissä on myös parhaillaan kansainvälinen Metasub-tutkimushanke, jossa kerätään näytteitä julkisista kulkuvälineistä 51 eri maassa. Esimerkiksi Tukholman metrosta on löydetty vastustuskykyisiä bakteereita.

Portugalin Oporton kaupungissa bussien kahvoista on puolestaan löydetty mrsa-bakteereita.

Suomessa ei ole vastaavalla tavalla tutkittu julkisten tilojen resistenttejä bakteerikantoja ottamalla näytteitä, mutta infektiotapauksia toki tilastoidaan.

Viruksia on tutkittu. THL otti näytteitä Helsinki-Vantaan lentokentällä erilaisista tiloista influenssakaudella muutama vuosi sitten. Viruksia, kuten influenssavirusta, löytyi erityisesti turvatarkastuksissa käytetyistä muovilaatikoista ja lasten leikkipaikalla eräästä koiralelusta. Vessoista taas ei löydetty hengitystieviruksia.

On selvää, että julkisilla paikoilla on erilaisia bakteereja ja pöpöjä, eikä niistä sinänsä tarvitse olla huolissaan. Jokaisesta ihmisestä pölisee joka tunti lähiympäristöön kymmeniä miljoonia kuolleita bakteereja ja ihosolukkoa. Käsihygienia kannattaa aina muistaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  3. 3

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  4. 4

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

   Tilaajille
  5. 5

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Monen suositun mökkijärven pinta on poikkeuksellisen alhaalla

  8. 8

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää