Tiede

Metsästäjät paljastivat jättisammakon salaisuuden: Goljatsammakko jaksaa siirtää jopa kahden kilon kiviä

Länsi-Afrikan kainalossa elävä goljatsammakko rakentaa pesiään isoistakin kivistä ja voi tehdä jopa kolmen metrin loikkia.

Kamerunissa Länsi-Afrikan kainalossa elää maailman suurin sammakkolaji. Goljat­sammakko (Conraua goliath) voi kasvaa 34 senttiä pitkäksi ja painaa 3,2 kiloa.

Huimasta elopainostaan huolimatta otus voi vahvojen takajalkojensa avulla loikata yli kolme metriä.

Uudessa tutkimuksessa ilmeni, että sammakko jaksaa siirtää jopa kahden kilon painoisia kiviä rakentaessaan pesäänsä.

 

Muhkeasta sammakosta irtoaa hyvin syötävää.

Erikoisuudestaan huolimatta goljatsammakoista tiedetään vähän.

”Koko Afrikan mannerta ja etenkin Keski-Afrikkaa tunnetaan varsin huonosti”, sanoo herpetologi Mark-Oliver Rödel Berliinin luonnonhistoriallisesta museosta New Scientist -lehdessä.

Kyseiset goljatsammakot ovat säikkyjä. Metsästäjät saavat niitä kyllä kiinni. Muhkeasta sammakosta irtoaa hyvin syötävää. Se onkin uhanalainen. Sammakoita viedään jonkin verran myös lemmikeiksi ulkomaille.

Goljatsammakolla ei ole äänipussia kuten sammakoilla yleensä. Kurnutuksen ja narinan sijaan se ikään kuin viheltää suu auki. Pitkä vihellys toimii parittelukutsuna.

Sammakkotutkija Rödel selvitti saksalaisten ja afrikkalaisten kollegoiden kanssa goljatsammakon elämää läntisessä Kamerunissa. Ryhmä raportoi havainnoistaan Journal of Natural History -lehdessä.

Uhanalaisista sammakoista huolestuneet tutkijat pohtivat, pitäisikö jättisammakoiden kantaa kasvattaa vankeudessa.

He tajusivat kuitenkin, etteivät juuri tunne sammakon lisääntymiskäytöstä. Goljatteja ei ole juuri tutkittu luonnossa.

Niinpä ryhmä värväsi avukseen paikallisia sammakon­metsästäjiä, joilla oli ensi käden tietoa jättisammakoiden elin­tavoista. Metsästäjät kertoivat, että goljatsammakot tapaavat rakentaa kivistä pesiä puroihin, joissa ne vahtivat muniaan.

”Se kuulosti häkellyttävältä ja täysin odottamattomalta”, Rödel sanoo New Scientistille.

 

Suurimmat sammakoiden siirtämän murikat painoivat melkein saman verran kuin itse sammakko.

Tutkijat kampasivat puolen kilometrin pituista pätkää Mpoulajoesta monta kuukautta. Pesiä löytyi kaikkiaan 19, ja niitä oli kolmea eri tyyppiä.

Sammakot pesivät lammikoissa tai eroosion kuluttamissa painaumissa joen uomissa. Ne saattoivat myös kaivaa pesänsä suoraan joen penkkaan. Pesiä oli selvästi kaiveltu niin, että niiden reunat olivat koholla.

Tutkijat havaitsivat, että sammakot olivat siirtäneet isojakin kiviä pesiinsä. Suurimmat sammakoiden siirtämän murikat painoivat kaksi kiloa, melkein saman verran kuin itse sammakko.

Rödel arvioi, että sammakko pystyy siirtämään tällaisia kiviä vahvoilla takajaloillaan. Raajojen lihaksissa on sentään voimaa jopa yli kolmen metrin loikkiin.

Harmillisesti tutkijat eivät päässeet näkemään arkoja sammakoita työn touhussa, vaan joutuivat tekemään päätelmiä ainoastaan pesien rakenteesta.

Metsästäjät kuitenkin kertovat nähneensä sammakoiden siirrelleen kiviä ja että tämä on niille tyypillistä käytöstä.

Ryhmä aikoo seuraavaksi asentaa kameroita joen varteen, jotta sammakoiden touhuja päästäisiin kuvaamaan vaivihkaa.

Tiedetään, että muutkin isot sammakkolajit tekevät vastaavia pesiä, muun muassa Etelä-Amerikassa elävä lehtisammakko Hypsiboas rosenbergi, myös gladiaattorisammakoksi sanottu.

Afrikkalainen tunnelisammakko osaa kaivaa vesi­kanavia, joita pitkin nuijapäät pääsevät siirtymään, jos kotilammikko kuivahtaa.

Goljatsammakko on kuitenkin edellisiä paljon isompi. Sen evoluutiota ohjaavana tekijänä lienee ollut tarve rakentaa suojaavia pesiä.

”Halkaisijaltaan metrin kokoisen ja kymmenen sentin syvyisen pesän kaivaminen karkeasta sorasta ja useiden kilojen painoisten kivien siirtely on vaativa suoritus. Se ehkä selittää, miksi goljatsammakot ovat maailman suurimpia”, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  7. 7

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  8. 8

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  9. 9

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää