Tiede

Tyttösiittiöiden uintia osataan hidastaa kemikaalilla: Tutkijat varoittavat vagina­geeleistä, joilla parit voisivat tulevaisuudessa ohjailla lapsen suku­puolta

Tutkijat ovat löytäneet kemikaalin, joka hidastaa X-kromosomia kantavien siittiöiden matkaa hiirillä. Kaupallisia ihmissovelluksia voi tulla jo kymmenen vuoden päästä.

Tietty kemikaali hidastaa siittiöitä, jotka kantavat X-kromosomia. Löydös voi johtaa siihen, että joskus kehitetään kotikäyttöön vaginageelejä, jotka vähentävät tytön syntymisen todennäköisyyttä.

”Olen huolissani löydöksen sosiaalisista vaikutuksista. Kukaan ei voisi estää sinua käyttämästä sitä omassa makuuhuoneessasi”, sanoo Tarton yliopiston professori Alireza Fazeli New Scientist -lehdelle.

Siittiöistä puolet kantaa perimässään X-kromosomia ja puolet Y-kromosomia. Harvinaisehkot poikkeukset pois lukien lapsesta tulee tyttö, mikäli siittiö kantaa X-kromosomia, ja poika, mikäli siittiö kantaa Y-kromosomia.

Siittiö yhdistelee perimänsä munasolun perimän kanssa vasta päästyään munasoluun sisälle. Kysymys onkin siitä, onko tyttö- tai poikasiittiöissä sellaisia fyysisiä eroja, että jompaa kumpaa voitaisiin nopeuttaa tai hidastaa siinä vaiheessa, kun ne uivat kilpaa kohti munasolua.

X-kromosomi on suurempi ja siinä on paljon enemmän geenejä kuin piskuisessa Y-kromosomissa. Niinpä on loogista olettaa, että juuri X-kromosomista löytyisi soveliaita geenejä.

Hiroshiman yliopiston biotieteiden professori Masayuki Shimada kollegoineen on nyt havainnut hiirillä, että tyttösiittiöissä aktivoituu toimintaan noin 500 sellaista geeniä, joita ei ole poikasiittiössä.

Näistä geeneistä 18 koodaa sellaista proteiinia, joka toimii reseptorina siittiösolun pinnalla. Shimadan ryhmä onkin keksinyt, että tietyn kemikaalin voi saada tarrautumaan kahteen näistä reseptoreista. Näistä reseptoreista tlr7 sijaitsee siittiön häntäpäässä ja tlr8 keskivaiheilla.

Kemikaali tarrautuu tyttösiittiöihin muttei poikasiittiöihin. Se välittää siittiölle viestejä, jotka hidastavat siittiöiden matkaa. Näin se hidastaa tyttösiittiöiden mahdollisuutta pärjätä uintikilpailussa.

Tutkijat tosin eivät vielä järjestäneet uintikilpailua. He altistivat kaikki siittiöt tyttösiittiöiden uintia hidastavalle kemikaalille ja tarkkailivat niiden uintinopeutta.

Uintinopeuden perusteella he arvailivat siittiöiden sukupuolta.

Tunnistus onnistui varsin hyvin. Kun koeputkihedelmöitykseen valittiin nopeimpia siittiöitä, poikasista 90 prosenttia oli koiraita. Hitaista siittöistä muodostetussa koeputkipoikueessa taas oli 81 prosenttia naaraita.

Tutkimus julkaistiin Plos Biology -lehdessä.

Shimadan mukaan tutkijat ovat menestyksekkäästi kokeilleet metodia myös naudoilla ja sioilla

Shimada kertoo New Scientist-lehdessä, että menetelmä voisi toimia ihmisellekin, mutta he eivät ole kokeilleet sitä.

Ihmisillä tekniikan sovellus ”sisältää paljon eettisiä pulmia”, hän kertoo tiedotteessa.

Ihmisillä menetelmästä olisi hyötyä silloin, kun on lääketieteellisesti perusteltua välttää pojan syntyä äidin X-kromosomissa kulkevan peittyvän perinnöllisen sairauden vuoksi.

Tällaiseen pariskuntaan syntyvä tyttö (XX) on terve, koska hän saa isältään terveen X-kromosomin, joka peittää äidiltä mahdollisesti tulevan tautigeenin. Poika sen sijaan on XY, eli hän saa äidiltään tautigeenin 50 prosentin todennäköisyydellä ja isältä saatu Y-kromosomi ei peitä sitä.

”Alkiodiagnostiikalla voidaan tunnistaa alkioiden sukupuoli, mutta parempi olisi tietenkin tunnistaa se jo siittiöstä”, sanoo Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.

Eettiset ongelmat tekniikassa liittyvät siihen, että poikia tai tyttöjä halutaan suosia ei-lääketieteellisstä syistä.

”Vaikka perheillä on toiveita lapsen sukupuolen suhteen, asiaa ei länsimaissa juuri yritetä manipuloida. Sen sijaan Kiinassa ja Intiassa helpommat ja halvemmat tavat vaikuttaa lapsen sukupuoleen vääristäisivät sukupuolijakaumaa entisestään”, Toppari sanoo.

Luultavasti kuluu noin vuosikymmen ennen kuin löydöksen pohjalta saadaan kehitettyä kaupallinen metodi siittiöiden sukupuoliseulontaan ihmisillä, sanoo biolääketieteen professori George Seidel Coloradon osavaltioyliopistosta New Scientistille.

Tarton yliopiston Fazeli huomauttaa, että kyseessä ei välttämättä ole klinikalla suoritettava koeputkihedelmöitys tai inseminaatio eli siittiötiheydeltään parannetun siemennesteen ruiskutus kohtuonteloon.

”Kemikaalit voitaisiin lisätä geeliin tai vaahtoon, jota levitetään vaginaan ennen yhdyntää. Se voisi lisätä suuresti pariskunnan todennäköisyyttä saada poikalapsi”, Faveli sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aalto-yliopiston professori nimitti korkeakoulua arvostelleita opiskelijoita ”kaheleiksi”, yliopiston mukaan kommentit ovat asiattomia

  2. 2

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  3. 3

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  4. 4

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  5. 5

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  6. 6

   Halla-aho Ylen haastattelussa: Perussuomalaiset ei halua halpatyövoimaa, tässä suuri näkemysero kokoomuksen kanssa

  7. 7

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  8. 8

   Bisneseliitin raamattu varoitti koronkiskoja­kapitalismin vaarantavan läntiset arvot, mutta vielä suurempi uhka saattaa olla hyperkilpailun kyllästämä Kiina

  9. 9

   ”Kanadan kultapojasta” kuoriutui kohusta toiseen seilaava poliitikko, jonka kannatus syöksyy: mitä Justin Trudeaulle tapahtui?

  10. 10

   HS-analyysi: Merivoimat on saamassa kaikessa hiljaisuudessa suunniteltua suurempia taistelualuksia – miksi Puolustusvoimat on puhunut asiasta vähätellen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  6. 6

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  7. 7

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  8. 8

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  9. 9

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  10. 10

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää