Tiede

Tutkimuksen mukaan ympäristöteot ovat sukupuolittuneet ihmisten mielissä, ja siitä on seurauksia

Kokeessa miehet välttivät naisia, joita kiinnosti ikkunoiden tiivistäminen.

Useissa tutkimuksissa on huomattu, että ympäristöstä huolehtimista pidetään enemmän naisellisena kuin miehekkäänä toimintana.

Sen koetaan istuvan naisten perinteiseen hoivaajan rooliin.

Jotkin ympäristöteot nähdään kuitenkin paremmin miehelle sopivina. Sellaisia ovat esimerkiksi auton ja kodin kunnostamiseen liittyvät toimet.

Yhdysvaltalaisen Pennsylva­nian valtionyliopiston ja hollantilaisen Groningenin yliopiston tutkijat totesivat kolmen tutkimuksen sarjassa, että ympäristöteoilla saattaa siksi olla erilaisia sosiaalisia seurauksia.

Tutkimuksessa kävi esimerkiksi ilmi, että sekä yhdysvaltalaiset miehet että naiset olivat vähemmän varmoja miehen heteroseksuaalisuudesta, jos tämä kierrätti jätteitä tai kuljetti mukana kankaisia ostoskasseja.

He ounastelivat naista helpommin lesboksi, jos tämä tiivisti ikkunoita. Miehet myös välttivät todennäköisemmin naista, joka osoitti kiinnostusta tämänkaltaiseen miehekkääksi koettuun toimintaan.

Tutkimuksen tekijä, Yhdysvaltalaisen Penn State -yliopiston psykologian professori Janet Swim sanoo, että tällaisia sosiaalisia seurauksia on tärkeää ymmärtää, koska ne saattavat estää ihmisiä toimimasta hyödyllisellä tavalla.

”Ihmiset saattavat välttää tiettyä käyttäytymistä, koska he haluavat hallita vaikutelmaa, jonka he uskovat muiden saavan. Tai heitä saatetaan välttää, jos heidän käyttäytymisensä ei sovi sukupuolirooliin”, Swim sanoo yliopiston tiedotteessa.

Ryhmän kolmeen tutkimukseen osallistui yhteensä 960 koehenkilöä.

Kahdessa ensimmäisessä tutkimuksessa heidän piti lukea selostuksia kuvitteellisen henkilön arkipuuhista, joihin kuului myös erilaisia ympäristöystävällisiä tekoja. Sellaisia olivat pyykin kuivattaminen narulla kuivausrummun sijaan, kankaisen ostoskassin käyttäminen, kierrättäminen, auton huoltaminen, laitteiden irrottaminen laturista kun akku oli täynnä, ikkunoiden ja ovien tilkitseminen.

Koehenkilöiden piti arvioida, oliko kuvailtu henkilö maskuliininen tai feminiininen ja arvata, mikä hänen seksuaalinen suuntautumisensa on.

Kävi ilmi, että sukupuolelleen tyypillisiksi katsottuja tekoja tehneitä ihmisiä pidettiin varmemmin heteroina kuin niitä, joiden käyttäytyminen ei ollut täysin sukupuoliroolin mukaista.

Koehenkilöt siis olivat näkevinään perinteisten sukupuoliroolien noudattamisessa ja rikkomisessa vihjeitä seksuaalisesta suuntautumisesta.


Koehenkilöt eivät tulkinneet roolien venyttäjiä suoraan homoiksi tai lesboiksi, mutta heidän vastauksensa osoittivat, että he olivat keskimäärin vähemmän varmoja siitä, että nämä olivat heteroita.

”Jos ihmiselle on tärkeää, että häntä pidetään heterona, hänelle voi olla tärkeää käyttäytyä mieluummin sukupuoliroolinsa mukaisesti kuin tehdä ympäristötekoja, joita pidetään pikemmin toiselle sukupuolelle tyypillisinä”, Swim tulkitsee.

Kolmannessa kokeessa tutkijat selvittivät, välttävätkö ihmiset toisiaan ympäristönsuojeluun liittyvien kiinnostusten perusteella.

Koehenkilöiden piti ilmoittaa millaisista ympäristöteoista he olisivat kiinnostuneita keskustelemaan ja sen jälkeen valita, kenen kanssa halusivat mieluiten keskustella.

Naiset halusivat keskustella mieluummin naisten kanssa ja mieluummin ”naisellisista” ympäristöteoista. Myös ”naisellisista” aiheista kiinnostuneet miehet kelpasivat keskustelukumppaneiksi.


Miehet sen sijaan välttivät selvästi naisia, jotka olivat kiinnostuneita miehisistä aihepiireistä. Paremmin kelpasivat sekä naisellisesta toiminnasta kiinnostuneet naiset, miehisestä toiminnasta kiinnostuneet miehet että naisellisesta toiminnasta kiinnostuneet miehet.

”Olimme yllättyneitä siitä, että vain naisia alettiin välttää, jos he eivät toimineet sukupuoliroolinsa mukaisesti. Emme pysty sanomaan, miksi näin on”, Swim sanoi.

Tutkimus ilmestyi Sex Roles -julkaisussa. Tekijöiden mukaan se osoittaa, että sukupuoli­roolien tutkiminen on tärkeää myös ympäristönsuojelun kannalta. Ne kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  4. 4

   Kaksoisolentokilpailun voittajasta ei ollut epäselvyyttä, kun kameramies löysi katsomosta oikean Teemu Selänteen

  5. 5

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin keskustaan tarvitaan lisää pientaloja, ajatteli arkkitehti Laura Rajakorpi ja piirsi rohkeat ehdotukset

  7. 7

   Australian sanomalehdet mustasivat etusivunsa protestina lehdistönvapauden kaventamiselle

  8. 8

   Anna Perho mokasi Twitterissä, häpesi ja pyysi kasvotusten anteeksi – Nyt hän kertoo, miten kiusalliset keskustelut kannattaa hoitaa ja millaisia seurauksia puhumattomuudella on

   Tilaajille
  9. 9

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  10. 10

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  2. 2

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Viron poliisi: Tallink Siljan laivalta löytyivät 25-vuotiaan ja 21-vuotiaan suomalaisen ruumiit

  6. 6

   Suomalaiset turistit ovat ”yleensä parhaita asiakkaita”, ja thaimaalaisen lomasaaren yrittäjät kertovat, mistä se johtuu

  7. 7

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  8. 8

   Suvi Auvinen oli vuosia Suomen tunnetuin anarkisti, mutta nyt hän tekee töitä kokoomusvaikuttajien viestintätoimistossa

   Tilaajille
  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää