Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi tupakkaa saa myydä, vaikka se on vaarallista terveydelle?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, onko avaruudessa aina kylmä, miksi hyönteiset suunnistavat kohti valoa, onko kyynelissä suolaa kuten merivedessä ja haittaako, jos nielaisee punkin.

Peppi Bergström, 8

Tupakassa on tuhansia aines­osia, jotka vahingoittavat terveyttä. Osa aineista aiheuttaa syöpää ja nikotiini riippuvuutta.

Jos tupakka keksittäisiin nyt, se tuskin pääsisi kauppoihin. Suomen tupakkalaki kieltää tupakkatuotteiden markkinoinnin ja rajoittaa myyntiä. Myyminen ei ole lain mukaan kiellettyä.

Vaikka tupakan myyntikielto on terveyden kannalta perusteltu, etenkin tupakkaa tuottava teollisuus vastustaa kieltoa. Kansainvälisen tupakka­teollisuuden vastarinta on ollut niin vahvaa, ettei myyntikieltoa ole saatu voimaan juuri missään.

Uruguayssa presidentti Tavaré Vázquez joutui käymään kalliin oikeusjutun tupakkatuotteita valmistavaa Philip Morris USA:ta vastaan, kun hän yritti saada tupakkakiellon voimaan maassaan. Myyntiä ei saatu kiellettyä.

Sen sijaan Bhutanissa tupakan myynti, tuotanto ja julkinen polttaminen ovat täysin kiellettyjä. Myös Singa­poressa tupakan kielto on muuta maailmaa tiukempi: siellä tupakkaa ei saa myydä vuoden 2000 jälkeen syntyneille.

Kari Reijula

lääketieteellisen tiedekunnan varadekaani

Helsingin yliopisto


Haittaako jos punkin syö vahingossa marjan mukana? Voiko se silloin aiheuttaa tauteja?

Kerttu Bäcksbacka, 8

Pienen punkin syöminen esimerkiksi marjan mukana ei varmasti ole ihan mahdotonta. Vaarallista se ei ole.

Suolistomme seinämät eivät tarjoa punkeille pintaa, johon ne voisivat kiinnittyä veriaterialle. Niinpä mahdolliset virukset punkin sisällä eivät pääse otuksen ulkopuolelle. Niinpä virukset vain kulkevat elimistömme läpi ja poistuvat ulosteessa punkin mukana.

Jarmo Oksi

infektiotautien professori

Turun yliopistollinen keskussairaala


Onko kyynelissä ja meressä suolaa saman verran?

Alma Turey, 5

Kyynelnesteessä elimistö poistaa suolaa ja vettä. Suola on pääosin natriumkloridia eli ruoka­suolaa. Sitä on noin kuusi milli­grammaa millilitrassa eli kuusi grammaa litrassa.

Maapallon suurimmissa merissä eli valtamerissä on natriumkloridia ja muuta suolaa keskimäärin 35 grammaa litrassa. Se on noin kuusinkertainen määrä kyyneliin verrattuna. Runsaan suolan takia valta­merten vesi kirvelee, jos sitä pääsee silmiin.

Kaikki maailman meret eivät ole yhtä suolaisia. Murtovesiksi sanotuissa merissä on vähän suolaa, sillä niissä sekoittuvat makea eli suolaton vesi ja suolainen vesi.

Suomea reunustavan murtoveden eli Itämeren suolaisuutta vähentävät siihen laskevat makea­vetiset joet, joita on parisensataa.

Itämeren vedessä on suolaa keskimäärin 7 grammaa litrassa, mutta Lounais-Suomen rannikon meri­vedessä on havaittu suolaa usein gramma vähemmän eli saman verran kuin kyynelissä.

Monessa muussakin maailman meressä on kohtia, joissa suolapitoisuus on sama kuin kyynelissä.

Tero Kivelä

silmätautien erikoislääkäri

Helsingin yliopistollinen sairaala


Onko avaruudessa aina yhtä kylmä?

Fito Lopez, 8

Suurimmassa osassa avaruutta on äärimmäisen kylmää. Ainoa lämpö tulee niin sanotusta kosmisesta taustasäteilystä, joka on noin 14 miljardia vuotta sitten tapahtuneen alkuräjähdyksen jälkihehkua.

Avaruuden yleislämpötila on siis noin 270 astetta pakkasen puolella eli vain kolme astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Absoluuttista nollapistettä kylmempää ei voi olla.

Avaruudessa on lämpimintä tähtien lähellä. Esimerkiksi maapallon lähiavaruudessa ei ole erityisen kylmä. Auringon paisteessa lähiavaruudessa voi olla jopa muutamia plusasteita. Ratkaisevaa on se, killuuko valon ja lämmön edessä vai jääkö varjopuolelle.

Tähtien pinnalla lämpötila on usein tuhansia ja sen ytimessä jopa kymmeniä miljoonia asteita.

Avaruudessa on kuitenkin vieläkin kuumempia paikkoja. Silloin tällöin supernovien eli tähtien räjähdyksissä lämpötila saattaa kohota jopa satoihin miljardeihin asteisiin.

Kuumimmillaan avaruus oli hyvin pian alkuräjähdyksen jälkeen. Silloin maailmankaikkeudessa vallitsi tuhannen kvadriljoonan­ eli tuhannen miljoonan miljoonan miljoonan miljoonan celsiuksen lämpötila.

Tulevaisuudessa avaruudesta tulee yhä kylmempi. Kun avaruus laajenee, kosminen taustasäteily harvenee ja samalla jäähtyy.

Teemu Willamo

tähtitieteen tohtorikoulutettava

Helsingin yliopisto


Miksi hyönteiset hakeutuvat pimeässä ja hämärässä kohti valoa?

Elli Pokki, 8

Hyönteisten kannattaa liikkua hämärässä ja pimeässä, koska niitä saalistavat linnut ovat silloin unten mailla. Suuri osa hyönteisistä onkin yöeläimiä.

Se, miksi yöllä lentävät hyönteiset hakeutuvat mielellään valoa kohti, on pitkään ihmetyttänyt hyönteistieteilijöitä. Kukaan ei ole osannut vastata kysymykseen tyhjentävästi, mutta hyviä yrityksiä on toki esitetty.

Yleisimmän selityksen mukaan hyönteiset hakeutuvat kohti valoa, koska niiden luonnollinen suunnistus­taito häiriintyy lamppujen lähettyvillä.

Monet hyönteisistä suunnistavat kuutamon mukaan. Ne saattavat erehtyä luulemaan lamppua kuuksi. Toisen selityksen mukaan hyönteiset luulevat lamppujen olevan metsän aukkokohtia. Hyönteiset nimittäin suosivat avoimia lentoreittejä. Valaisimet saattavat hämätä ne uskomaan, että edessä on lentämiseen sopiva aukko kasvillisuudessa.

Elokuun yöt ovat mainiota aikaa seurata hyönteisten elämää. Yöt ovat lämpimiä, ja hyönteisiä on liikkeellä paljon, ja ne tulevat valoa kohden.

Ilari E. Sääksjärvi

biodiversiteettitutkimuksen professori

Turun yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie – sitten joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  6. 6

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  7. 7

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  10. 10

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää