Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Mitä tapahtuu, jos kyy­käärme puree ranta­käärmettä?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten kävisi ilman painovoimaa, miksi banaani on liukas ja voisiko korvan kautta hengittää. Ja paljonko pesukarhu ehtii syödä elämänsä aikana?

Sointu Eskelinen, 6

Käärmetutkimus ei tunne tällaista tapausta, enkä ole myöskään kuullut näin käyneen.

Kyy ja rantakäärme tulevat normaalisti mainiosti toimeen keskenään. Rantakäärme ei kuulu kyyn ravintoon, joten kyy tuskin puraisisi rantakäärmettä ruokaa saalistaessaan.

Jos kyykäärme jostakin syystä hätääntyisi rantakäärmeen läheisyydessä ja purisi sitä, kyy ei mitä todennäköisimmin käyttäisi myrkkyä. Se säännöstelee myrkkyään tarkoin. Kyy käyttäisi pelkkiä teräviä hampaitaan. Tällaisen pureman tarkoituksena on varoittaa toista eläintä.

Jos kaikesta huolimatta kävisi niin, että kyyn myrkkyä pääsisi rantakäärmeen kehoon, se vaikuttaisi todennäköisesti samalla tavalla kuin muihinkin eläimiin.

Puremakohdassa syntyy kudosten tuhoa, turvotusta ja kovaa kipua. Rantakäärme kärsisi luultavasti myös mustelmista, sisäisestä verenvuodosta ja verenkierron vaikeutumisesta. Siltä voisi mennä lopulta taju.

Pahimmassa tapauksessa rantakäärme voisi kuolla. Se olisi mahdollista etenkin, jos purtu yksilö olisi nuori ja pienikokoinen. Kuolema aiheutuisi voimakkaista sisäistä verenvuodoista, verenkierron tukoksista, hengityksen lamaantumisesta ja lopulta sydämen pysähdyksestä.

Mitä suurempi purtu rantakäärme olisi, sitä suuremmat mahdollisuudet sillä olisi selvitä pienemmin oirein. Aikuinen rantakäärme voi olla jopa kaksi tai kolme kertaa suurempi kuin kyy.

Timo Paasikunnas

kyyn suojeluhankkeen vetäjä


Mitä tapahtuisi jos maapallolla ei olisi painovoimaa tai se olisi kaksinkertainen?

Annika Salonen, 9

Jos maapallon painovoima yhtäkkiä häviäisi, kaikki ihmiset, rakennukset ja muut eliöt ja asiat­ irtaantuisivat maasta ja sinkoutuisivat avaruuteen. Sama koskisi meriä ja ilmakehää. Lopulta koko maapallo hajoaisi.

Elämän tekisi mahdottomaksi myös se, jos Maan painovoima yhtäkkiä kaksinkertaistuisi. Eläimet, kasvit, sillat ja rakennukset eivät kestäisi ylimääräistä painoa. Maapallo puristuisi kasaan. Se aiheuttaisi valtavia maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia.

Oikeasti kumpaakaan ei voi tapahtua. Maan painovoima kaksinkertaistuisi vain, jos sen halkaisija kasvaisi kaksinkertaiseksi tai se olisi kokonaan lyijyä, jonka tiheys on kaksinkertainen maapalloon nähden. Paino­voiman katoamiselle ei ole kuviteltavissa mitään syytä.

Aurinkokuntamme pienten taivaankappaleiden, kuten esimerkiksi asteroidien, pinnalla vallitsee sen sijaan lähes painoton tila. Maapalloa hieman suuremmilla tai tiheämmillä planeetoilla aurinkokuntamme ulkopuolella voi puolestaan olla Maahan nähden kaksinkertainen painovoima. Emme vain tunne niitä vielä kylliksi.
Heikki Salotähtitieteen professoriOulun yliopisto

Miksi banaani on liukas?

Lyydia Vähämäki, 3

Banaanin kuoreen liukastuminen on vanha ja toimiva vitsi.

Kuoren lisäksi banaanin syötävä sisuskin on liukas. Sen huomaa jo banaanin palaa kädessä pitäessä ja sitä maistellessa.

Banaanin palan liukkaus johtuu ensinnäkin siitä, että se on sileämpi kuin vaikkapa mansikka tai kurkku. Toisekseen banaanin muodostavat pienen­pienet solukot hajoavat hedelmää rutistettaessa. Tällöin niiden sisältä vapautuu liukasta nestettä.

Banaanin kypsyessä solukoiden kasvisoluja ympäröivät ja yhdistävät soluseinät hajoavat ja hedelmä pehmenee. Samalla banaanin tärkkelys hajoaa sokereiksi, jolloin hedelmästä tulee mehukkaampi. Tällöin banaanista tulee yleensä raakaa banaania liukkaampi.

Banaanin kuoressa taas on mikroskooppisen pieniä rakkuloita, jotka rikkoutuessaan esimerkiksi kengän alla vapauttavat niin ikään liukkautta lisäävää nestettä.

Kuori on myös hyvin sileä pinnaltaan. Jos tulee astuneeksi banaanin päälle, pito riippuu myös banaanin alla olevan alustan sileydestä.

Susanna Kariluoto

elintarvikekemian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Jos ihminen ei pysty hengittämään suulla ja nenällä, niin voiko hengittää korvien kautta?

Ruut Riikonen, 8

Ihminen hengittää yleensä nenän kautta. Jos nenä on tukossa esimerkiksi nuhan takia, hengitämme suun kautta. Korvien kautta hengittely ei onnistu.

Nenästä lähtee kyllä molempien korvien suuntaan korvatorvi. Vain muutaman millimetrin levyinen torvi kulkee tarkemmin sanottuna nenänielusta väli­korvaan. Välikorvan ja ulkokorvan välissä on kuitenkin vastassa tärykalvo. Se estää ilman pääsyn korvaan ja korvasta.

Tärykalvo on halkaisijaltaan senttimetrin kokoinen. Vaikka tärykalvoon olisi tullut reikä, kuten joskus käy esimerkiksi kovan äänen tai iskun takia, ilman reitti nenän ja korvan kautta olisi aivan liian kapea hengittämistä varten.

Mari Hero

korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Mehiläinen


Kuinka monta kilogrammaa ruokaa yksi pesukarhu syö elämänsä aikana?

Aaron Koskinen, 11

Pesukarhu on sekasyöjä. Suurin syy pesukarhun menestymiseen monissa elinympäristöissä on juuri sen kyky käyttää ravintonaan lähes mitä tahansa.

Se syö viljelysten antimia, äyriäisiä, linnun munia ja haaskoja. Roska-astioiden sisältö on pesukarhuille juhla-ateria.

Korkeasaaressa on viisi pesukarhua, jotka syövät 1,8 kilo­grammaa ruokaa päivässä. Yhden eläimen osuus on siis noin 360 grammaa. Ne syövät koiran kuivaruokaa, kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, simpukoita, hyönteisiä ja kananmunia.

Talvella pesukarhut nukkuvat kevyttä talviunta noin 3–4 kuukautta, kun ravintoa ei ole saatavilla. Talviunen aikana ne heräävät harvakseltaan syömään pieniä annoksia. Vuodessa ruokaa kuluu yhtä pesukarhua kohden noin 100 kiloa.

Eläintarhassa pesukarhu voi elää jopa 20-vuotiaaksi, jolloin se syö elämänsä aikana melkein 2 000 kiloa ruokaa. Luonnossa pesukarhut elävät 5–12 vuotta, eli ruokaa kuluu yhden pesukarhun elämän aikana 500–1 200 kilogrammaa.

Aino Pietikäinen

Eläinten ravitsemusneuvoja

Korkeasaaren eläintarha

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  3. 3

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  7. 7

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää