Tiede

Ensimmäinen eläin oli luultavasti lihansyöjä

Valtaosa nykyisinkin elävistä eläinlajeista on lihansyöjiä. Monilla lihansyöjillä kaikki esivanhemmat eläinkunnan alkuun saakka ovat syöneet lihaa.

Kaikkien eläinten yhteinen kantaeläin oli luultavasti lihansyöjä, väittää tutkimus, joka selvitti eläinten ruokavaliota 800 miljoonan vuoden taakse.

Arizonan yliopiston evo­luutiobiologi John Wiens kollegoineen keräsi nykyisestä eläinkunnasta edustavan otoksen noin tuhannen lajin avulla. Niistä 85 prosenttia oli niveljalkaisia, pääasiassa hyönteisiä.

Tutkijat listasivat, mitä nämä eläimet syövät, ja loivat valtavan sukupuun. Sitä alaspäin mennessä saattoi päätellä, mitä eläinten esi-isät söivät.

Ensimmäisenä oli lihaa syövä eläin, ryhmä raportoi Evolution Letters -lehdessä. Löydös kyseenalaistaa aikaisemmat, fossiiliaineistoon perustuvat tutkimukset, joiden mukaan ensimmäiset eläimet olivat todennäköisesti kasvissyöjiä.

Tosin ”liha” oli tuolloin varsin erilaista, mitä miellämme lihaksi nykyään. Ensimmäiset eläimet ehkä söivät yksisoluisia eliöitä, jotka eivät ole kasveja, eläimiä tai sieniä.

Tärkeä määritelmä tässä on ”eläin”. Eläimelle ominaista on se, ettei se pysty tuottamaan energiaa itse, kuten kasvit ja sinilevät, vaan eläin hankkii energiansa syömällä muita eliöitä. Ensimmäiset eläimet eivät siis syöneet kasveja vaan joitain muita eliöitä.

Eläimet kehittyivät moni­mutkaisemmiksi, ja kasvinsyöjiä luultavasti kehittyi toisistaan erillään useita kertoja evoluu­tiossa, Wiens sanoo Science-tiedelehdelle.

Kun jokin eläin kehitti kyvyn syödä kasveja, kasvissyönti pysyi­ sukulinjassa varsin tiukasti ainakin lähisukulaisilla. Ylipäätään sukupuuselvitys paljasti sen, että ruokavalio on hyvin voimakkaasti säilyvä piirre.

Wiensin ja kollegoiden otoksessa nykyeläimistä 63 prosenttia oli lihansyöjiä, 32 prosenttia kasvissyöjiä, 3 prosenttia sekasyöjiä ja loput määrittelemättömiä. Se, että kasvissyöjiä on vähemmän kuin lihansyöjiä, voi yllättää, koska kasveissa on moninkertaisesti syötävää.

”Tavallaan kysymys voisi olla, mikseivät kaikki vain syö kasveja”, Wiens sanoo.


Syynä lienee se, että eläimen on helppo saada tarvitsemansa ravinto toisesta eläimestä, kun taas kasvien syönti vaatii monimutkaisia sopeumia.

Lehmillä on neljä mahaa ja valtavasti suolistomikrobeja, joilla niiden ruuansulatus saa murrettua kasvien soluseinät.

Tehokkaan mikrobiston hautominen sisällään taas edellyttää eläimeltä tasaista ja mielellään lämmintä lämpö­tilaa, minkä saavuttaminen on evolutiivisesti haastavaa.

Edes sekasyöjien perusesimerkki ihminen ei pysty kunnolla murtamaan ruohon ja lehtien soluseiniä. Ainoa tapa olla vegaani on syödä siemeniä, hedelmiä ja juureksia, eli sitä pientä osaa kasvien proteiineista, jonka ne laittavat tarjolle.

”Kasvisruokavalion kehitys on evolutiivisesti suhteellisen vaikeaa”, Wiens sanoo.

Monilla nykyisin elävillä lihansyöjillä kaikki niiden esivanhemmat eläinkunnan alkuun saakka ovat olleet lihansyöjiä.

Evolutiivisten haasteiden vuoksi vaikuttaa vaistonvaraisesti järkevältä, että ensimmäinen eläin oli lihansyöjä, kommentoi Science-tiedelehdelle Duke-yliopiston evoluutiobiologi V. Louise Roth, joka ei osallistunut tutkimukseen.

Massachusettsin yliopiston evoluutioekologi Duncan Irschick huomauttaa, että löydös on provokatiivinen, koska ensimmäisestä eläimestä tiedetään oikeasti vähän. Myöskään hän ei osallistunut tutkimukseen. Tarvitaan lisää tutkimusta, jotta ensimmäinen eläin voitaisiin varmemmin julistaa lihansyöjäksi.

Vaikkakin on evolutiivisesti vaikea kehittyä kasvissyöjäksi, kasvissyönti sinällään on erittäin hyvä strategia, kun se on kerran kehittynyt. Kasvisravintoa kun maapallolla riittää.

Eläinkunnan historiassa käännökset lihansyöjästä kasvinsyöjäksi ovat tutkimuksen mukaan kaksi kertaa niin yleisiä kuin käännökset kasvinsyöjästä lihansyöjäksi. Kasvissyönti on suhteellisesti ottaen tuoreempi piirre kuin lihansyönti. Se voisi lisääntyä.

Toisaalta loisena eläminenkin on lihansyöntiä, ja myös kannattava strategia. Uusia loislajeja voi syntyä evoluution mittakaavassa suhteellisen vikkelästi kuppaamaan uusia kasvissyöjiä.

Ruokavalio ei siis sanottavasti vaikuta lihan- ja kasvissyöjien suhteeseen koko eläinkunnan mitassa, tutkijat summaavat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää