Tiede

Arvostettu tiedelehti: Teinipoika sokeutui syötyään vuosikausia pelkkää roskaruokaa Britanniassa

Ravintoarvoiltaan olematon ruokavalio johti erittäin vakavaan vitamiininpuutokseen, mikä rappeutti pojan näköhermon.

Arvostetun Annals of Internal Medicine -tiedejulkaisun uusimmassa numerossa esitellään harvinainen ja uskomattomalta kuulostava tapauskertomus.

17-vuotias englantilaispoika hakeutui lääkärin vastaanotolle menetettyään hiljalleen näkönsä. Pojalla oli ollut jo aiemmin ongelmia näön kanssa, mutta tilanne oli pahentunut niin, että nyt hän oli jo melkein sokea.

Yleislääkäri ei tiennyt, mistä voisi olla kyse, joten hän passitti pojan Bristolin yliopiston neuro-oftalmologille eli hermostoperäisiin silmäsairauksiin ja näköhäiriöihin erikoistuneelle lääkärille.

Erikoislääkäri havaitsi, että pojan näköhermo oli rappeutunut pahoin. Jatkotutkimuksissa löytyi syy: poika oli alakoulusta lähtien elänyt käytännössä pelkillä ranskanperunoilla ja sipseillä. Hän oli normaalipainoinen, mutta vakavasti aliravittu.

Poika kärsi vaikeasta B12-vitamiinin ja useiden tärkeiden hivenaineiden puutoksesta. Erityisesti B12 ja B1 ovat hermostolle elintärkeitä, ja niiden puute aiheuttaa aivo- ja hermostovaurioita.

Näin vakavia puutostiloja esiintyy lähinnä kroonisilla alkoholisteilla, mutta myös äärimmäisen yksipuolisen ruokavalion varassa elävillä. Myös vegaanien on huolehdittava B12-vitamiinin saannista esimerkiksi lisäravinteena.

 

”Sipsit ja ranskalaiset olivat ainoita ruokia, joita hän koki voivansa syödä.”

Poika oli ollut lapsesta asti nirso syömään, ja tilanne oli pahentunut syömishäiriöksi. Poika oli vuosien ajan syönyt joka päivä läheiseltä fish and chips -kojulta haetun ranskanperuna-annoksen ja naposteli sen päälle sipsejä.

Toisinaan hän söi myös vaaleaa leipää ja silloin tällöin muutaman kinkkusiivun. Vihanneksia ja hedelmiä hän ei ollut syönyt käytännössä lainkaan.

”Hän kertoi syyksi sen, että hän ei kerrassaan pystynyt sietämään tiettyjen ruokien rakennetta, ja sipsit ja ranskalaiset olivat ainoita ruokia, joita hän koki voivansa syödä”, kertoo poikaa hoitanut neuro-oftalmologi Denize Atan yleisradioyhtiö BBC:lle.

Tällainen puutostila ei synny hetkessä. Poika oli elänyt heikolla ravinnolla ilmeisesti lähes kymmenen vuotta, jo ala-asteelta lähtien.

Atan on kuvannut pojan tapausta myös The Conversation -tiedeblogissa.

Poika oli ensimmäistä kertaa hakeutunut lääkäriin ollessaan 14-vuotias. Hän valitteli väsymystä mutta oli muuten terve. Jo tuolloin kävi ilmi, että poika on nirso syömään ja hänellä on puutetta B12-vitamiinista. Välitön puute korjattiin vitamiiniruiskeella, ja lääkäri antoi pojalle ravitsemusneuvoja sekä määräsi syömään vitamiinipillereitä.

Tästä ei kuitenkaan otettu opiksi, ja vuoden päästä pojalla alkoi esiintyä kuulo- ja näköhäiriöitä. 15-vuotiaana poika kävi silmä- ja korvalääkärin pakeilla, mutta mitään syytä oireille ei löytynyt.

Tällaisen vitamiininpuutoksen aiheuttama hermoston rappeuma on niin harvinainen, että syy näön menetykselle hoksattiin vasta, kun oli jo liian myöhäistä. Ajoissa havaittuna hermostovaurio olisi voitu ehkäistä.

Poika on nyt käytännössä sokea näkökentän keskialueelta, joten hän näkee enää vain sivusilmällä. Reuna-alueiden näköä on kuitenkin sen verran tallella, että poika pystyy yhä kävelemään omin avuin.

D-vitamiinin puute oli lisäksi haurastuttanut pojan luita.

”Hänen luistaan puuttui mineraaleja, mikä oli aika järkyttävää hänen ikäisellään ihmisellä”, tohtori Atan kommentoi.

Poika kärsi niin sanotusta rajoittavasta tai välttelevästä syömisoireilusta. Se on luokiteltu syömishäiriöksi uudessa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden DSM-diagnoosijärjestelmässä. Englanniksi sen nimi on avoidant-restrictive food intake disorder tai arfid.

Voisi puhua myös kroonisesta nirsoudesta. Tässä syömishäiriössä henkilön kehonkuva ei ole vääristynyt, vaan hän kokee voimakkaasti, ettei kerrassaan pysty syömään kuin tietynlaisia ruokia.

 

33-vuotias ranskalaismies oli sokeutunut noudatettuaan huolimatonta ja yksipuolista vegaaniruokavaliota.

Aliravitsemuksesta johtuva näköhermon rappeuma on niin ikään erittäin harvinainen, mutta ei aivan ainutlaatuinen vaurio. Useiden eri vitamiinien ja hivenaineiden puutos voi vahingoittaa näköhermoa, ja kuten tämänkin pojan tapauksessa, lääkärin voi olla vaikea löytää syytä.

Vuosituhannen vaihteessa New England Journal of Medicine -tiedelehdessä raportoitiin vastaavasta tapauksesta, jossa yksipuolinen ruokavalio on johtanut sokeutumiseen.

33-vuotias ranskalaismies oli sokeutunut noudatettuaan huolimatonta ja yksipuolista vegaaniruokavaliota edelliset 13 vuotta. Mies oli karsinut ruokavaliostaan kaikki eläinperäiset tuotteet ja tärkeiden vitamiinien ja hivenaineiden lähteet eikä ollut korvannut niitä millään, toisin kuin oikeaoppisesti syövä vegaani tekee.

Mies oli myös raivoraitis eikä tupakoinut. Hän kertoi halunneensa parantaa terveyttään. Lopputulos oli kuitenkin samanlainen näköhermon rappeuma kuin englantilaispojalla ja lähes täydellinen näkökyvyn menetys. Syynä oli krooninen puute erityisesti B1- ja B12-vitamiineista.

Tutkijat kirjoittavat artikkelissaan, että aiemmin vastaavaa oli kohdattu aliravituilla sotavangeilla toisessa maailmansodassa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää