Tiede

Tutkimus: Isoveli hidastaa nuoremman sisaruksen kielellistä kehitystä

Isoveli voi vaatia vanhempien huomiota enemmän kuin isosisko.

Ei ole välttämättä helppoa olla ison lapsikatraan nuorimmainen. Mitä enemmän vanhempia sisaruksia lapsella on, sitä hitaammin hänen kielelliset taitonsa tutkimusten mukaan keskimäärin kehittyvät.

Mitkä tahansa isommat sisarukset eivät kuitenkaan ole haitaksi kielelliselle kehitykselle, täsmentävät ranskalaisen CNRS-tutkimusorganisaation ja École Normale Superiéure -yliopiston tutkijat. Vain isoveljillä näyttää olevan tämä häiritsevä vaikutus.

Tähän päätyivät psykokielitieteen tutkija Naomi Havron ja kumppanit, kun he tarkastelivat yli tuhatta ranskalaislasta. Osalla lapsista ei ollut isompia sisaruksia, osalla oli yksi isoveli tai -sisko. Lasten kielikykyä mitattiin testein kahden, kolmen ja viiden kuuden vuoden iässä.

Pienten lasten kieli kehittyy etenkin siten, että vanhemmat puhuvat heidän kanssaan kasvotusten. Vanhempien huomio on kuitenkin rajallinen. Mitä isompi perhe, sitä suuremmalle osalle se jakaantuu ja sitä vähemmän heillä on henkilökohtaista aikaa kullekin lapselle.

Esikoinen on tietysti ehtinyt saada kaiken vanhempien huomion ollessaan vielä ainoa lapsi. Muilla sisaruksilla ei tätä mahdollisuutta ole. He joutuvat aina jakamaan vanhempien huomion isompien sisarusten kanssa.

Vanhemmat saattavat myös puhua kahden lapsen läsnä ollessa enemmän isomman kanssa, koska tämä on kehityksessä edellä ja osaavampi.

Ranskalaistutkijat todella havaitsivat, että kielikyky kärsi hieman niillä, joilla oli isompi sisarus.

Tutkijoita kiinnosti lisäksi sisaruksen sukupuoli. He arvelivat, että isosisko voisi tarjota enemmän kielellisiä virikkeitä nuoremmalle sisarukselle ja siten vähentää haittaa, joka syntyy vähäisemmästä vanhempien huomiosta.

Oletus perustui siihen, että kulttuurissamme tytöt osallistuvat enemmän pienemmistä huolehtimiseen ja tyttöjen kielelliset kyvyt kehittyvät nopeammin.

Osoittautuikin, että isosiskollisilla oli yhtä hyvät kielelliset taidot kuin lapsilla, joilla ei ollut lainkaan isompia sisaruksia. Vain isoveljellisillä meni huonommin.

Isoveljen hidastava vaikutus oli yhtä iso kaksivuotiaana ja viiden kuuden vuoden ikäisenä.

”Meillä ei ole asiasta vielä aineistoa, mutta on täysin mahdollista, että isoveljelliset eivät koskaan kuro eroa umpeen ja kielteinen vaikutus kielikykyyn jää pysyväksi”, sanoo tutkija Franck Rasmus CNRS:n tutkimusuutisessa.

Isoveljellistä ja -siskollisten ero ei ainakaan pelkästään johtunut siitä, että isosiskot opettaisivat nuorempiaan tai muuten rikastuttaisivat näiden kielellistä ympäristöä.

Tähän viittaa se, että sisarusten ikäerolla ei ollut merkitystä. Mitä vanhempi isosisko on, sitä edistyneempi hän on ja sitä enemmän hän voisi tarjota virikkeitä nuoremmalle sisarukselle. Tällaista ikäetua ei kuitenkaan näkynyt.

Tutkijat uskovatkin, että juuri isoveljissä on jotain, joka häiritsee pikkusiskojen ja -veljien kehitystä.

”Pojat saattavat vaatia enemmän huomiota ja resursseja vanhemmilta, jolloin niitä jää vähemmän uudelle vauvalle”, Rasmus pohtii.

”Isoveljet voivat myös olla taipuvaisempia kilpailemaan nuorempien sisarusten kanssa ja vähemmän taipuvaisia puhumaan näiden kanssa kuin isosiskot.”

Isoveljen vaikutus kielen kehitykseen jää lopulta melko vähäiseksi.

Lisäksi vaikka kielellinen kehitys vähän jätättäisikin, isommilla sisaruksilla on havaittu olevan muita suotuisia seurauksia. Näyttöä on siitä, että he voivat edistää nuorempien sisarusten sosiaalisia taitoja ja kykyä aloittaa keskusteluja.

Ranskalaisten tutkimuksen julkaisi Psychological Science ja sen vertaisarviomaton versio on luettavissa PsyArXivissa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää