Tiede

Kiinasta löytyi 550 miljoonaa vuotta vanhan madon kuolonmarssi

Tuhatjalkaista muistuttava fossiili edustaa ensimmäisiä jaokkeellisia eläimiä, jotka ovat liikkuneet määrätietoisesti.

550 miljoonaa vuotta on käsittämättömän pitkä aika. Sitä ei ihminen kykene päässään jäsentämään.

Näin kauan sitten maan päällä ei ollut vielä elämää. Ei ollut kasveja eikä puita. Meressä kuitenkin ensimmäiset soluklimppiä tai levää monimutkaisemmat eläimet painelivat jo merenpohjassa. Ne muistuttivat outoja matoja ja jonkinlaisia käveleviä lautasia.

Sinne kukin niistä aikansa tullen kuoli ja hautautui sedimenttiin. Miljoonien vuosien kuluessa ainesta kasautui niiden päälle, mannerlaatat ryskyivät ja kokonaiset mantereet liikkuivat yhteen ja erosivat toisistaan.

Nykyään tuo muinainen merenpohja on kalliota, ja ympäri maailmaa löytyy paikkoja, joissa muinainen elämä on tallentunut poikkeuksellisen hyvin kiveen. Tätä kivistä kirjaa voi lukea vaikka alhaalta ylöspäin: yli 600 miljoonaa vuotta vanhoissa kivikerroksissa ei juuri ole merkkejä elämästä, mikrobien jättämiä jälkiä lukuunottamatta.

Mutta kun selataan kirjaa eteenpäin eli kivikerroksia ylöspäin, aletaan tulla Ediacara-kaudelle. Kivistä alkaakin erottua ikivanhoja ryömintäjälkiä, jotka ovat syntyneet varhaisten monimutkaisten otusten myllertäessä merenpohjaa.

Kiinan kansallisen tiedeakatemian ja Virginian teknillisen yliopiston tutkijat löysivät nyt 550 miljoonaa vuotta vanhasta kivestä tällaisen jäljen, ja jäljen päästä jopa itse syyllisen.

Jangtse-joen kallioon on kivettynyt kymmensenttinen, aika lailla vehnäntähkää muistuttanut matomainen otus. Sen ruumis on selvästi jaokkeinen, eli otus saattaisi olla jonkinlainen varhainen niveljalkainen.

Otus on saanut nimen Yilingia spiciformis. Sukunimi viittaa löytöpaikkaa lähellä olevaan Yilingin kaupunkiin ja spiciformis puolestaan eläimen piikikkääseen muotoon. Tutkijat esittelevät löydöstään Nature-lehdessä ja julkaisivat siitä myös alla näkyvän videon.Kyseessä ei ole vanhin koskaan löydetty fossiili, mutta löydös on harvinainen siksi, että useimmiten tämän ajan eläimistä löydetään vain niiden jättämiä kulku-uria, ei itse otusta.

Eläin on saattanut kuoltuaan tulla syödyksi tai kupsahtanut sellaiseen paikkaan, jossa siitä ei ole muodostunut fossiilia. Jälkien jättäjän olemusta on siis jouduttu päättelemään pelkkien painaumien perusteella.

Tämän Y. spiciformes -yksilön viimeiset hetket ovat sen sijaan tallentuneet kiveen kokonaisuudessaan. Otus on ryöminyt merenpohjassa, kunnes se on kuollut niille sijoilleen. Tällaista fossiilityyppiä kutsutaan nimellä Mortichnia, kuolonmarssi. Kivessä näkyvät eläimen viimeiset askeleet, tai tämän niveljalkaisen tapauksessa viimeiset kiemurtelut.

”Löydös osoittaa, että jaokkeiset ja liikuntakykyiset eläimet kehittyivät jo 550 miljoonaa vuotta sitten”, sanoo geotieteiden professori Shuhai Xiao tutkimusryhmän tiedotteessa.

Y. spiciformes oli aikaansa nähden edistyksellinen eläin. Se on jo symmetrinen ja kaksikylkinen, kuten lähes kaikki myöhemmät eläimet. Sillä on pää ja takaosa sekä vatsapuoli ja selkäpuoli. Ruumis koostuu noin 50 jaokkeesta ja eläin muistuttaa jokseenkin tuhatjalkaista.

Tutkijat eivät kuitenkaan vielä pysty tarkalleen määrittämään, mihin haaraan elämän sukupuuta tämä möyriäinen sijoittuu. Se voi olla sukua niveljalkaisille eli juuri esimerkiksi tuhatjalkaisille ja äyriäisille, tai sitten nivelmadoille, joiden tutuin nykyinen edustaja lienee kastemato.

Kaksikylkisen, symmetrisen ruumiinmuodon ja liikuntakyvyn kehitys on ollut virstanpylväs eläinten evoluutiossa. Mato eli Ediacarakaudella, joka oli eräänlaista evoluution harjoitteluaikaa. Moni tältä ajalta säilynyt fossiili on aivan psykedeelisen näköinen, eikä juurikaan liitettävissä myöhempiin elämänmuotoihin.

Ediacarakauden lopulla lienee tapahtunut joukkosukupuutto, joka hävitti nämä otukset maan päältä. Voi myös olla, että myöhemmät, kehittyneemmät eläimet ovat kilpailleet ne kuoliaaksi. Ediacaraa seuranneella kambrikaudella kehittyi sitten valtaosa myöhemmän eliökunnan pääjaksoista.

Kambrikauden ja ediacarakauden välinen raja on hieman hämärä, ja tällaiset uudet fossiililöydöt auttavat valottamaan eliökunnan kehitystä tällä aikakaudella. Malliyksilön lisäksi tutkijat löysivät kaikkiaan 34 Yilingiaksi tunnistettavaa fossiilia.

Tällaisia erittäin vanhoja Ediacara-fossiileja löytyy myös Suomen läheltä. Kuolan niemimaan rantakallioista on kaivettu esiin lähes 560 miljoonaa vuotta vanhoja, kivettyneitä Dickinsonia -eläimiä. Ne olivat pohjassa eläneitä, ovaalinmuotoisia lättänöitä, jotka saattoivat kasvaa jopa 1,4 -metrisiksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää