Tiede

Ihminen on muokannut koirien aivojakin – ”Ei ole vain yhtä koiraälyn tyyppiä”

Tutkijat löysivät koirien aivoista kuusi hermoverkostoa, joissa voi havaita rotujen välisiä eroja.

Ihminen on jalostanut monien koirarotujen ulkonäköä mieleisekseen – jopa siinä määrin, että jalostus on pilannut joidenkin rotujen terveyden.

Nyt uusi tutkimus kertoo, ettemme ole muokanneet perusteellisesti vain koirien kehoja vaan myös niiden aivoja.

Harvardin yliopiston hermotieteilijä Erin Hecht kollegoineen tarkasteli 62 puhdasrotuisen koiran magneettikuvia. Koirat edustivat 33:a eri rotua.

Rotujen aivot erosivat selvästi toisistaan, kun huomioitiin eläimen koko ja pään muoto.

Tutkijat keskittyivät niihin aivojen osiin, jotka roduilla erosivat eniten keskenään.

He pystyivät piirtämään kartan kuudesta hermoverkosta, jotka liittyivät eri toimintoihin kuten hajuaistiin ja liikkumiseen. Ne olivat roduilla eri kokoisia.

Tutkimusryhmä halusi lisäksi selvittää, olivatko hermoverkkojjen erot yhteydessä roduille tyypillisiin käyttäytymispiirteisiin ja vertasi eroja Amerikan kennelliiton roduille määrittämiin käyttötarkoituksiin.

Esimerkiksi poliisikoirinakin käytetyillä boksereilla ja dobermanneilla näköön ja hajuaistiin liittyvät aivojen alueet osoittautuivat erilaisiksi kuin muilla roduilla.


Taistelukoiriksi alkujaan kasvatetuilla koirilla puolestaan pelkoon, stressiin ja levottomuuteen liittyvät hermoverkot olivat erilaisia kuin muilla roduilla. Tuloksia voi pitää ennakoidun suuntaisina, mutta koirien aivoja ei ole tutkittu tällä tavalla aiemmin.

”Nämä tulokset osoittavat, että ihmiset ovat valikoivan rodunjalostuksen kautta merkitsevästi muuttaneet kesykoirien esivanhempien aivoja”, Hecht ja kumppanit kirjoittavat Journal of Neuroscience -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Useimmat koirat eivät nykyään päädy rodulleen aiemmin tyypillisiin tehtäviin.

Esimerkiksi labradorinnoutaja on jalostettu noutamaan metsästäjän ampumia lintuja, mutta lemmikeistä harvaa käytetään tähän tehtävään.

Onkin hyvin mahdollista, että lintujen perässä metsästys­reissuilla ahkerasti juoksevan labradorinnoutajan aivot eroavat sohvalla kiehnäävän lemmikin aivoista.

Bordercolliet voivat paimentaa satojakin lampaita. Syntyessään bordercolliet eivät vielä osaa paimentaa, vaan tarvitsevat siihen harjoitusta.

”Oppimisella on tärkeä rooli, mutta paimennuksessa on selvästi jotain, joka on jo niiden aivoissa syntyessä. Se ei ole synnynnäistä käyttäytymistä vaan alttiutta oppia tämä käytös”, Hecht sanoo Harvardin yli­opiston tiedotteessa.

Hechtin mukaan ihminen muokkaa koirarotuja niin paljon, että niiden aivojen rakenne muuttuu samalla olennaisesti. Hän toteaa Science-tiedelehdessä, että ihmisen pitää muokata koiria vastuullisesti ja kohdella niitä oikein.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet koirat olivat lemmikkejä eivätkä tiettyjä tehtäviä varten kasvatettuja käyttökoiria. Silti niiden aivoissa nähtiin selviä eroja.

Parhaillaan Hecht tutkii Harvardin yliopistossa käyttökoiria kuten sotilaalliseen kuriin opetettuja saksanpaimenkoiria ja paimennuskilpailuihin osallistuvia bordercollieita.

Mitä aivokuvat sitten kertovat ihmisen parhaiden ystävien älykkyydestä?

Hecht saa vastata usein kysymykseen, mikä koirarotu on kaikkein välkyin. Vastaus on yleensä diplomaattinen.

”Tämä tutkimus osoittaa, että ei ole vain yhtä koiraälyn tyyppiä. On monia tyyppejä”, Hecht sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  8. 8

   R-kioskeista pitää jatkossakin saada HSL-lippuja, sanovat kaupunkilaiset – humoristi Kasper Strömman näkee uudistuksessa myös mahdollisuuksia

  9. 9

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää