Tiede

Apollo-kuulennot maksoivat valtavasti, mutta mitä saimme vastineeksi? Ainakin paloturvallisuutta, aivokuvannusta, keinomunuaisen – ja paljon muuta

Jättimäinen Apollo-hanke vei 12 ihmistä Kuun pinnalle vuosina 1969–1972. Se maksoi monta kertaa Suomen valtion budjetin suuruisen summan.

Apollo-kuulennot maksoivat noin 50 vuotta sitten valtavasti.

Yhden arvion mukaan ohjelman ja kuulentojen kulut olivat vuosina 1960–1973 nykyrahassa laskettuna 288 miljardia dollaria eli noin 257 miljardia euroa. Suomen valtion budjetti vuodelle 2019 on 55,3 miljardia euroa.

Apollo kaikkineen on nähty kylmän sodan hankkeena. Yhdysvaltain piti näyttää erityisesti Neuvostoliitolle osaamistaan ja mahtiaan. Siksi kuluissa ei säästelty.

Jälkikäteen kuunhankkeelle on etsitty myös tuottoja. Apollo-ohjelma työllisti vuosina 1961–1972 arviolta 400 000 amerikkalaista, alihankkijoineen.

On selvää, että jos noin suuri ihmisjoukko hyörii uusien tekniikoiden parissa, syntyy myös joukko keksintöjä.

Nyt kun 50-vuotiset muistelot on lähes muisteltu, on alettu pohtia, mitä keksintöjä Apollo-ohjelma tuotti ihmisten arkeen.

Kannattaa heti oikaista yksi väärinkäsitys. Paistinpannujen teflonpinnoitetta ei keksitty Apollo-hankkeen sivutuotteena. Tämä uskomus on elänyt 50 vuotta ja sinnittelee yhä.

Teflonin kehitti yhdysvaltalainen kemian yhtiö DuPont. Keksijäksi on nimetty Roy J. Plunkett jo 1938, siis kauan ennen avaruuslentoja. Teflonia tosin käytettiin Apollo-lennoilla. Se suojasi avaruuspuvun ulointa pintaa.

Myöskään tarranauhaa tai kvartsikelloa ei keksitty Apollo-kuulennon oheistuotteina.

Todellisten keksintöjen lista on silti uuvuttavan pitkä. Tässä joitakin Yhdysvaltain avaruushallinnon mainitsemia:

Ruoankäsittely ja tyhjiötekniikat

Kuivamuona jäädytettiin, valmistettiin ja pakattiin uudella tavalla, jolla astronautit voitiin ruokkia yli viikon mittaisilla lennoilla.

Asun viilennys

Kuuasujen kerrastoissa virtasi juokseva viileä vesi. Se tuli kuupuvun selkäpakkauksesta. Samanlaista viilennystä käyttävät nykyään myös ydinvoimaloiden teknikot, raskaiden töiden tekijät ja potilaat, joiden lämpöä on säädeltävä.

Kehon kuvantaminen

Insinöörit kehittivät digitaalista kuvankäsittelyä. Sen avulla saatiin kehitettyä aivokuvannusta ja tekniikoita, joilla etsitään syöpäkasvaimia.

Keinomunuainen

Nasa kehitti konetta, jota alettiin kutsua keinomunuaiseksi. Dialyysissa veri puhdistetaan kuona-aineista.

Eristäminen

Poly­uretaanista kehitettiin parempia eristeitä esimerkiksi johtoihin. Esimerkiksi öljyputkia on suojattu näillä eristeillä Alaskassa jäätymiseltä.

Vahvat telttarakenteet

Kuuasun päälliskerrokseen tehtiin hyvin vahvaa kangasta. Siinä on lasikuitua, ja se on suojattu teflonilla. Kankaasta voi tehdä myös isoja ja kestäviä telttoja ja katoksia.

Paloturvallisuus

Apollo-1:n harjoituksissa syttyi tulipalo tammikuussa 1967. Kolme astronauttia kuoli. Sen jälkeen kuuohjelman kaikki kankaat uusittiin ja tehtiin paloturvallisiksi. Samoja materiaaleja käyttävät nyt esimerkiksi palomiehet ja sotilaat.

Kun Apollojen miehistökapselia suunniteltiin, tiedettiin että se voisi palaa palatessaan maapallon ilmakehään. Sen varalta kehitettiin lämpökilpi ja tulenkestäviä maaleja. Teräspinnassa maali estää teräksen sulamista tehokkaasti.

Vedenpuhdistus

Uudenlainen suodatus tappoi juomavedestä bakteereja ja viruksia. Samanlaista suodatusta käytetään yhdyskuntien vesihuollossa.

Sydämen seuranta

Vaikka Nasassa ei keksitty sydämentahdistinta, kehitettiin Apollo-ohjelmassa siihen liittyviä tekniikoita, erityisesti pienemmiksi. Sydäntä tarkkailevalla anturilla voi antaa sydämelle sähköiskunkin.

Apollo-ohjelman muita sovelluksia on mainittu eri lähteissä:

Tietokoneiden kehitys

Apollo-lentojen kuumoduulin tietokone oli nykyisillä mittapuilla hidas, mutta se oli aikansa paras, tehokkain ja hyvin pieni. Mikrosirujen kehittely kiihtyi Apollo-hankkeessa. Kun kuumatkat päättyivät, tuhannet tietokonealan insinöörit siirtyivät Kalifornian Pii­laaksoon tai he perustivat alan yrityksiä.

Täsmäkirurgia

Sairaaloissa on jo robottikirurgi Da Vinci. Sen avulla voi tehdä vaativia leikkauksia pienten viiltojen kautta. Nasa kehitti tätä tekniikkaa.

Ruuan turvallisuus ja testaaminen

Lennoilla piti varmistaa, että ruoka on puhdasta. Ruokamyrkytykset vaarantaisivat lennot. Yhdysvaltain elintarvikevirasto on ottanut käyttöön samoja menetelmiä.

Naarmuuntumaton pinnoite

Avaruuskypärä päällystettiin ohuella timanttipinnoitteella, joka ei naarmuunnu helposti. Tekniikkaa sovellettiin myöhemmin esimerkiksi aurinkolaseihin.

Tieturvallisuus

Nasa kehitti karhennukset kiito­radoille vähentämään koelentokoneidensa liukumisia märällä kelillä. Sittemmin keksintöä on sovellettu myös tavallisilla teillä.

Herkät anturit

Apollo-ohjelma kehitti antureita, joilla havaitaan vaarallisia kaasuja ja etsitään esimerkiksi öljyä.

Ohjausauvan kehittely

Ohjaussauva eli tietokonepelaajille tuttu joystick keksittiin jo ennen avaruuslentoja, mutta Apollo-ohjelmassa sitä hyödynnettiin kuumönkijän ohjauksessa.

Muistivaahto

Muotoonsa palautuva pehmuste valmistettiin koelentojen istuimiin. Nykyään tätä muistivaahtoa käytetään patjoissa ja kypärän sisällä pehmusteena.

Satelliitti-tv

Viestintäsatelliiteissa vähennettiin viestien kohinaa ja parannettiin kuvanlaatua.

Palohälyttimen savuntunnistus

Yksi tuote oli savua tunnistava palohälytin, jolla oli herkkyyttä tunnistaa myös väärät hälytykset.

Kengänpohjalliset

Kuujalkineista saatiin idea uudenlaisiin pohjallisiin. Ne olivat joustavampia, ja ilma kiersi niissä paremmin.


Ympäristöliike

”Me tulimme tänne asti tutkiaksemme Kuuta, mutta tärkeintä matkalla olikin se, että löysimme Maan”, astronautti William Anders kuvaili Apollo 8 -lennolla joulukuun lopulla 1968.

Hän kuvasi yhtenä kolmesta astronautista Maan nousua Kuun horisontista jouluna 1968. Paras otos sai nimen ”Earth­rise”, maannousu.

Se on ensimmäinen ihmisen värifilmille ottama kuva koko maapallosta. Näky tuli astronauteille niin yllättäen, että heille tuli todella kiire kuvata se.

Kuvasta tuli kuuluisa. Se on painettu lukemattomiin postimerkkeihin, julisteisiin, kankaisiin, kahvimukeihin ja teepaitoihin.

Sen jälkeen on toki kuvattu uusia maannousuja, mutta vuoden 1968 kuva on kuuluisin. Sanotaan jopa, että se vaikutti ympäristöliikkeen syntyyn 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa. Ihmiset alkoivat yhä enemmän puhua yhteisestä pallosta. Mittaamattoman arvokas kuva siis, voisi sanoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää