Tiede

Apollo-kuulennot maksoivat valtavasti, mutta mitä saimme vastineeksi? Ainakin paloturvallisuutta, aivokuvannusta, keinomunuaisen – ja paljon muuta

Jättimäinen Apollo-hanke vei 12 ihmistä Kuun pinnalle vuosina 1969–1972. Se maksoi monta kertaa Suomen valtion budjetin suuruisen summan.

Apollo-kuulennot maksoivat noin 50 vuotta sitten valtavasti.

Yhden arvion mukaan ohjelman ja kuulentojen kulut olivat vuosina 1960–1973 nykyrahassa laskettuna 288 miljardia dollaria eli noin 257 miljardia euroa. Suomen valtion budjetti vuodelle 2019 on 55,3 miljardia euroa.

Apollo kaikkineen on nähty kylmän sodan hankkeena. Yhdysvaltain piti näyttää erityisesti Neuvostoliitolle osaamistaan ja mahtiaan. Siksi kuluissa ei säästelty.

Jälkikäteen kuunhankkeelle on etsitty myös tuottoja. Apollo-ohjelma työllisti vuosina 1961–1972 arviolta 400 000 amerikkalaista, alihankkijoineen.

On selvää, että jos noin suuri ihmisjoukko hyörii uusien tekniikoiden parissa, syntyy myös joukko keksintöjä.

Nyt kun 50-vuotiset muistelot on lähes muisteltu, on alettu pohtia, mitä keksintöjä Apollo-ohjelma tuotti ihmisten arkeen.

Kannattaa heti oikaista yksi väärinkäsitys. Paistinpannujen teflonpinnoitetta ei keksitty Apollo-hankkeen sivutuotteena. Tämä uskomus on elänyt 50 vuotta ja sinnittelee yhä.

Teflonin kehitti yhdysvaltalainen kemian yhtiö DuPont. Keksijäksi on nimetty Roy J. Plunkett jo 1938, siis kauan ennen avaruuslentoja. Teflonia tosin käytettiin Apollo-lennoilla. Se suojasi avaruuspuvun ulointa pintaa.

Myöskään tarranauhaa tai kvartsikelloa ei keksitty Apollo-kuulennon oheistuotteina.

Todellisten keksintöjen lista on silti uuvuttavan pitkä. Tässä joitakin Yhdysvaltain avaruushallinnon mainitsemia:

Ruoankäsittely ja tyhjiötekniikat

Kuivamuona jäädytettiin, valmistettiin ja pakattiin uudella tavalla, jolla astronautit voitiin ruokkia yli viikon mittaisilla lennoilla.

Asun viilennys

Kuuasujen kerrastoissa virtasi juokseva viileä vesi. Se tuli kuupuvun selkäpakkauksesta. Samanlaista viilennystä käyttävät nykyään myös ydinvoimaloiden teknikot, raskaiden töiden tekijät ja potilaat, joiden lämpöä on säädeltävä.

Kehon kuvantaminen

Insinöörit kehittivät digitaalista kuvankäsittelyä. Sen avulla saatiin kehitettyä aivokuvannusta ja tekniikoita, joilla etsitään syöpäkasvaimia.

Keinomunuainen

Nasa kehitti konetta, jota alettiin kutsua keinomunuaiseksi. Dialyysissa veri puhdistetaan kuona-aineista.

Eristäminen

Poly­uretaanista kehitettiin parempia eristeitä esimerkiksi johtoihin. Esimerkiksi öljyputkia on suojattu näillä eristeillä Alaskassa jäätymiseltä.

Vahvat telttarakenteet

Kuuasun päälliskerrokseen tehtiin hyvin vahvaa kangasta. Siinä on lasikuitua, ja se on suojattu teflonilla. Kankaasta voi tehdä myös isoja ja kestäviä telttoja ja katoksia.

Paloturvallisuus

Apollo-1:n harjoituksissa syttyi tulipalo tammikuussa 1967. Kolme astronauttia kuoli. Sen jälkeen kuuohjelman kaikki kankaat uusittiin ja tehtiin paloturvallisiksi. Samoja materiaaleja käyttävät nyt esimerkiksi palomiehet ja sotilaat.

Kun Apollojen miehistökapselia suunniteltiin, tiedettiin että se voisi palaa palatessaan maapallon ilmakehään. Sen varalta kehitettiin lämpökilpi ja tulenkestäviä maaleja. Teräspinnassa maali estää teräksen sulamista tehokkaasti.

Vedenpuhdistus

Uudenlainen suodatus tappoi juomavedestä bakteereja ja viruksia. Samanlaista suodatusta käytetään yhdyskuntien vesihuollossa.

Sydämen seuranta

Vaikka Nasassa ei keksitty sydämentahdistinta, kehitettiin Apollo-ohjelmassa siihen liittyviä tekniikoita, erityisesti pienemmiksi. Sydäntä tarkkailevalla anturilla voi antaa sydämelle sähköiskunkin.

Apollo-ohjelman muita sovelluksia on mainittu eri lähteissä:

Tietokoneiden kehitys

Apollo-lentojen kuumoduulin tietokone oli nykyisillä mittapuilla hidas, mutta se oli aikansa paras, tehokkain ja hyvin pieni. Mikrosirujen kehittely kiihtyi Apollo-hankkeessa. Kun kuumatkat päättyivät, tuhannet tietokonealan insinöörit siirtyivät Kalifornian Pii­laaksoon tai he perustivat alan yrityksiä.

Täsmäkirurgia

Sairaaloissa on jo robottikirurgi Da Vinci. Sen avulla voi tehdä vaativia leikkauksia pienten viiltojen kautta. Nasa kehitti tätä tekniikkaa.

Ruuan turvallisuus ja testaaminen

Lennoilla piti varmistaa, että ruoka on puhdasta. Ruokamyrkytykset vaarantaisivat lennot. Yhdysvaltain elintarvikevirasto on ottanut käyttöön samoja menetelmiä.

Naarmuuntumaton pinnoite

Avaruuskypärä päällystettiin ohuella timanttipinnoitteella, joka ei naarmuunnu helposti. Tekniikkaa sovellettiin myöhemmin esimerkiksi aurinkolaseihin.

Tieturvallisuus

Nasa kehitti karhennukset kiito­radoille vähentämään koelentokoneidensa liukumisia märällä kelillä. Sittemmin keksintöä on sovellettu myös tavallisilla teillä.

Herkät anturit

Apollo-ohjelma kehitti antureita, joilla havaitaan vaarallisia kaasuja ja etsitään esimerkiksi öljyä.

Ohjausauvan kehittely

Ohjaussauva eli tietokonepelaajille tuttu joystick keksittiin jo ennen avaruuslentoja, mutta Apollo-ohjelmassa sitä hyödynnettiin kuumönkijän ohjauksessa.

Muistivaahto

Muotoonsa palautuva pehmuste valmistettiin koelentojen istuimiin. Nykyään tätä muistivaahtoa käytetään patjoissa ja kypärän sisällä pehmusteena.

Satelliitti-tv

Viestintäsatelliiteissa vähennettiin viestien kohinaa ja parannettiin kuvanlaatua.

Palohälyttimen savuntunnistus

Yksi tuote oli savua tunnistava palohälytin, jolla oli herkkyyttä tunnistaa myös väärät hälytykset.

Kengänpohjalliset

Kuujalkineista saatiin idea uudenlaisiin pohjallisiin. Ne olivat joustavampia, ja ilma kiersi niissä paremmin.


Ympäristöliike

”Me tulimme tänne asti tutkiaksemme Kuuta, mutta tärkeintä matkalla olikin se, että löysimme Maan”, astronautti William Anders kuvaili Apollo 8 -lennolla joulukuun lopulla 1968.

Hän kuvasi yhtenä kolmesta astronautista Maan nousua Kuun horisontista jouluna 1968. Paras otos sai nimen ”Earth­rise”, maannousu.

Se on ensimmäinen ihmisen värifilmille ottama kuva koko maapallosta. Näky tuli astronauteille niin yllättäen, että heille tuli todella kiire kuvata se.

Kuvasta tuli kuuluisa. Se on painettu lukemattomiin postimerkkeihin, julisteisiin, kankaisiin, kahvimukeihin ja teepaitoihin.

Sen jälkeen on toki kuvattu uusia maannousuja, mutta vuoden 1968 kuva on kuuluisin. Sanotaan jopa, että se vaikutti ympäristöliikkeen syntyyn 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa. Ihmiset alkoivat yhä enemmän puhua yhteisestä pallosta. Mittaamattoman arvokas kuva siis, voisi sanoa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään muita yrittäjiä vähemmän

  2. 2

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook horjuu konkurssin partaalla: Rahoitusneuvottelut pankkien kanssa jatkuvat

  6. 6

   Emil Ruusuvuori murskaavan ylivoimainen Glasgow’n haastajaturnauksen finaalissa: ”Olen erittäin tyytyväinen, miten pelasin täällä”

  7. 7

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  8. 8

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  9. 9

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  10. 10

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  4. 4

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  5. 5

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  6. 6

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Palvelukeskuksen dementoitunut asukas ei enää tunnista omaisiaan, mutta tämän 230-kiloisen ja karvaisen vakiovieraan hänkin muistaa tavanneensa

  9. 9

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  10. 10

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää