Tiede

”Taikasieniä” tutkinut huippuyliopisto perustaa psykedeeli- ja tietoisuustutkimuksen keskuksen Yhdysvalloissa

Psykedeelien käytöstä hoitotarkoituksiin on jo lupaavia, joskin ohuita tuloksia.

Psykedeelisten huumeiden avulla voi tutkia ihmismieltä ja niitä voi ehkä käyttää terapeuttisiin tarkoituksiin esimerkiksi trauman jälkeisen stressireaktion tai Alzheimerin taudin hoidossa.

Yhdysvaltalainen maineikas Johns Hopkins -yliopisto perustaa nyt kokonaisen psykedeeli- ja tietoisuustutkimuksen keskuksen. Yliopisto sai tarkoitukseen yksityisiltä lahjoittajilta 17 miljoonaa dollaria eli noin 15 miljoonaa euroa, ja keskus lienee alallaan maailman ensimmäinen.

”Tämä heijastaa uutta aikakautta terapioiden ja mielen tutkimuksessa”, sanoo yliopiston tiedotteessa Roland Griffiths, keskuksen johtaja ja Johns Hopkinsin lääketieteellisen tiedekunnan käyttäytymisbiologian professori.

Jo aiemmin Johns Hopkinsissa on tutkittu etenkin psykedeeleinä käytettyjä psilosybiiniä sisältäviä sieniä. Keskuksessa aiotaan selvittää, kuinka hyvin ne soveltuvat opiaattiriippuvuuden, Alzheimerin taudin, borrelioosin, anoreksian, trauman jälkeisen stressireaktion ja masennukseen liittyvän alkoholismin hoidossa.

Tarkoitus on räätälöidä täsmälääkkeitä yksilöllisten potilaiden eri tarpeisiin. Ulkopuoliseen rahaan turvauduttiin, koska Yhdysvaltain valtio ei halua rahoittaa huumetutkimusta.

 

Annos psilosybiiniä vähensi ahdistusta, masennusta ja kuolemanpelkoa.

Vuonna 2000 Johns Hopkinsin tutkimusryhmä sai ensimmäisenä luvan käynnistää uudelleen psykedeelikokeet terveillä vapaaehtoisilla, jotka eivät ole ennen käyttäneet psykedeelejä. Tulokset olivat myönteisiä ja innostivat tutkimukseen muuallakin.

Esimerkiksi vuonna 2016 Griffiths osoitti 51 syöpäpotilaalle tehdyssä tutkimuksessa, että jo yksi annos psilosybiiniä vähensi ahdistusta, masennusta ja kuolemanpelkoa ja kohotti merkityksellisyyden tunnetta ja optimismia.

Nämä vaikutukset näkyivät neljällä viidestä potilaasta vielä puoli vuotta kerta-annoksen jälkeen.

Tällainen tutkimus on pysynyt marginaalissa huumeidenkäyttöön yhdistettyjen ongelmien vuoksi ja siksi, että tieteelliset näytöt niiden terapeuttisesta voimasta ovat verraten ohuita.

Psykedeelikokeita ei voida sokkouttaa samoin kuin lääketieteellisiä kokeita yleensä. Testattavat kyllä huomaavat, jos he saavat kunnon tujauksen psykedeelejä.

Oxfordin yliopiston psykiatrian professori Guy Goodwin nostaa Journal of Psychopharmacology -lehden Griffithsin tutkimusta kommentoivassa artikkelissa esille senkin, että huumehoito on tavallaan psykoterapiaa.

Vaikutus ei välttämättä ole peräisin huumeesta sinänsä, vaan testitilanteessa sen hoitavaan voimaan ladatuista merkityksistä tai testihenkilökunnan empatiasta yhdistettynä huumekokemukseen. Jos hakee tapahtumaa, johon voi ripustaa uuden toivon siemenen, jännittävä huumekokeilu sopii hyvin tarkoitukseen.

Mielialan paraneminen on potilaiden itsensä raportoimaa, ja siinä voi olla taustalla halu miellyttää testihenkilökuntaa.

Jos on vakavasti syöpäsairas ja haluaa suhtautua optimistisesti viimeisiin elinkuukausiinsa – mitä ryhmää huumekokeeseen tulevat luultavasti edustavat – olisi tyhmää olla kohottamatta mielialaansa ja sen sijaan rastittaa kyselylomakkeelle mielialan vain madaltuneen.

 

Kokeissa annettava annos on yleensä kaksinkertainen verrattuna viihdekäytön normaaliannokseen.

Johns Hopkinsin vanhoissa kokeissa, samoin kuin uudessakin keskuksessa tehtävissä kokeissa hoidettava tulee klinikalle, ottaa huumeen ja asettuu istumaan tai makaamaan. Häntä valvoo koko ajan terapeutti, joka tarjoaa apua ja opastaa ottamaan huumekokemuksen vastaan.

Kokeissa annettava annos on yleensä kaksinkertainen verrattuna viihdekäytön normaaliannokseen.

”Terapeutti rohkaisi minut ottamaan vastaan kaiken mitä tulee, niin kuin meditaatiossa”, kertoo selittämättömän ahdistuksen vuoksi Johns Hopkinsiin koehenkilöksi vuonna 2017 hakeutunut, nyt 29-vuotias Rachael Petersen The New York Timesille.

Ennen koetta hän koki, että hänellä ei ole oikeutta olla tällä planeetalla. Psilosybiini ottaminen pelotti, mutta kokemus oli voimaannuttava.

”Trippi kesti kuusi ja puoli tuntia, enkä liikkunut lainkaan. Koin yhteyttä ja rakkautta, koin että en ole enää yksin. Tunsin itseni tervetulleeksi takaisin maailmaan”, hän kertoo.

Tähänastisen tiedon mukaan psilosybiini vaikuttaa lupaavalta krooniseen masennukseen ja riippuvuuteen.

Ekstaasi eli MDMA voi auttaa hoitamaan trauman jälkeistä stressireaktiota esimerkiksi veteraaneilla.

Kannabista ja LSD:tä on kokeiltu addiktioon ja muihin ongelmiin vaihtelevin tuloksin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla

  2. 2

   Jyrki Katainen valittiin Sitran johtoon yhden äänen erolla, yliasia­miehen palkkaa ja etuja heikennettiin

  3. 3

   Ihmeelliset ”kavennuspömpelit” nostattavat epäuskoa Vantaalla: Edes kaupunki ei osaa selittää, mikä liikennejärjestelyn ajatus on

  4. 4

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Soitimme

  7. 7

   Unohtiko Antti Rinne, että pääministerin vapaus ottaa kantaa on rajallisempi kuin muiden?

  8. 8

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  9. 9

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  10. 10

   Vertailu väittää, että taksilla ajelu tulee halvemmaksi kuin oma auto – voiko se pitää paikkaansa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  2. 2

   Antti Rinnettä poikkeuksellisesti arvostellut vasemmiston Merja Kyllönen sai heti palautetta pää­ministeriltä – ”En varmaan koskaan enää piiskaa pää­ministeriä”

  3. 3

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  4. 4

   Tervetuloa 1970-luvulle: Vantaalla on autokorjaamo, jota on vaikea uskoa todeksi merkkikorjaamojen aikakautena

  5. 5

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  6. 6

   Teknologiasivusto: Nokian työn­tekijän virheestä aiheutunut tieto­vuoto paljasti, miten Venäjä valvoo kansalaisiaan yhtiön laitteiden avulla

  7. 7

   Kriitikkona ei voi toimia, jos ei tykkää mistään, sanoi Helena Ylänen – HS julkaisee seitsemän kirjoitusta legendaarisen elokuvatoimittajan kaikkien aikojen parhaista elokuvista

   Tilaajille
  8. 8

   Valtteri Bottas saapui Singaporen F1-varikolle paidassa, jonka teksti ei jätä mitään epäselväksi

  9. 9

   Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

  10. 10

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää