Tiede

Tutkimus: Ihminen sokaistuu herkästi omasta menestyksestään ja panee onnistumiset omien kykyjensä piikkiin

Tutkijoiden suunnittelema korttipeli paljasti, miten epäreilussa tuuripelissä voittaminen vinouttaa ihmisen näkemystä omista kyvyistään.

Viime viikolla uutisoitiin professori Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan tutkimuksesta, jossa oli haastateltu 90:ä Suomen varakkaimpiin kuuluvaa ihmistä. Rikkaiden kovat puheet tyrmistyttivät monia.

Haastatteluissa toivottiin muun muassa sosiaalietuuksien voimakasta alasajoa, liiallisen tasa-arvon vähentämistä, ammattiyhdistysliikkeen ”räjäyttämistä” ja voivoteltiin joidenkin ihmisten laiskuutta ja yleistä hyödyttömyyttä.

Yritysjohtajat erityisesti korostivat pärjänneensä omilla ansioillaan. Monen mielestä alempiin tuloluokkiin jumiutuminen kertoo vain yrittämisen puutteesta eikä esimerkiksi vaikeammista lähtökohdista.

 

Omia mokia selitellään mieluusti ulkoisilla tekijöillä.

Näkemys on mielenkiintoinen, sillä se pätee moneen meistä, tulotasosta riippumatta. Tietenkin joku todella voi pärjätä vain omilla ansioillaan, mutta ihmisellä on myös monenlaisia ajattelun vinoumia.

Yksi niistä on psykologiassa niin kutsuttu attribuutioerhe. Selitämme omaa menestystä ja muiden epäonnea sisäisillä tekijöillä. Minä pärjään, koska olen niin hyvä, ja tuo ei, koska se on tyhmä tai muuten huono ihminen. Eri lähtökohdat ja muut omaan ja muiden toimintaan vaikuttavat ulkoiset seikat on hämäävän helppoa sivuuttaa.

Toisaalta omia mokia selitellään mieluusti ulkoisilla tekijöillä. Olin ehkä myöhässä tai törttöilin liikenteessä, mutta se ei johtunut minusta. Tutkimusten mukaan myös tuloerot nähdään usein hyväksyttävinä, jos menestyksen ja rikastumisen taustalla katsotaan olevan henkilön oma, kova työ.

Sosiologien ryhmä tutki hiljattain juuri tätä, miten helposti ihminen panee onnistumisensa omien kykyjensä piikkiin, vaikka todellisuudessa menestyksen taustalla olisivat vain paremmat lähtökohdat ja silkka tuuri. Tutkijat ovat Cornellin yliopistosta ja Firenzessä toimivan EUI-tutkimuskeskuksesta.

Tutkijat kehittivät muunnelman presidentti-korttipelistä, jota pelataan tavallisella korttipakalla. Suomessa peli tunnetaan vähemmän mairittelevasti ”orjana” tai ”neekerinä”. Siinä pelaajille jaetaan tietty määrä kortteja, joista on päästävä eroon. Pelin häviää se, jolla on viimeisenä kortteja kädessään.

Tutkijat muuntelivat pelin sääntöjä niin, että taidolla ei ollut enää mitään tekemistä pelin voittamisen kanssa. Kahdelle pelaajalle jaettiin molemmille yhdeksän korttia, ja toinen arvottiin pelin aloittajaksi. Hän lyö pöytään yhden kortin ja toisen pelaajan on lyötävä vastineeksi numeroarvoltaan suurempi kortti, tai vuoro menee häneltä ohi. Näin jatketaan, kunnes jompikumpi on pelannut kaikki korttinsa ja näin ollen voittaa.

Pelissä ainoa voiton määrittävä tekijä on siis se, miten hyvät kortit saa alussa käteensä. Lisäksi se, joka pääsee lyömään ensimmäisen kortin, voittaa hieman todennäköisemmin.

Peliä laitettiin pelaamaan tuhat ihmistä, jotka tutkijat rekrytoivat verkossa toimivasta, vapaaehtoisia tutkimuskoehenkilöitä tarjoavasta palvelusta. Osallistujat edustivat eri etnisiä taustoja, uskontoja ja tulotasoja. Koulutustaso vaihteli pelkästä peruskoulusta ylempään korkeakoulututkintoon.

Osallistujat jaettiin pelipareiksi täysin sattumanvaraisesti ja kukin pari pelasi peliä seitsemän kierrosta.

Tutkijat rukkasivat vielä pelaajien lähtökohtia jakamalla heidät kolmeen ryhmään.

Yhdessä ryhmässä tilannetta vinoutettiin voittajan eduksi ensimmäisen kierroksen jälkeen niin, että häviäjä joutuikin antamaan voittajalle seuraavassa jaossa yhden tai kaksi parasta korttiaan. Vastineeksi hän sai voittajalta yhden tai kaksi tämän huonointa korttia.

Seurasi tilanne, jossa ensimmäisen pelin sattumanvarainen voitto teki yhä helpommaksi voittaa seuraavatkin pelit, ja häviäjällä oli varsin huonot lähtökohdat enää pärjätä.

Toisessa ryhmässä vaihto suoritettiin eräänlaisena tulonjakona rikkaalta köyhälle: voittaja antoikin häviäjälle 1–2 parasta korttiaan, ja häviäjä pääsi eroon huonoimmista korteistaan.

Kolmannessa ryhmässä pelaajat vaihtoivat pari korttia keskenään joka kierroksen jälkeen, mutta sattumanvaraisesti.

Tuhansien pelikierrosten jälkeen alkoi hahmottua mielenkiintoinen tulos. Voittajat tuppasivat pitämään pelin lopputulosta ihan reiluna, vaikka voitto olisi oikeasti johtunut pelkästä tuurista ja voimakkaasti heitä suosivista lähtökohdista. Luonnollisesti voittajat olivat myös lopputulokseen tyytyväisempiä kuin häviäjät.

Lisäksi voittajat katsoivat usein vain pelanneensa toista paremmin, vaikka taidolla ei pelissä ollut kerrassaan mitään merkitystä.

Jokainen tutkimukseen osallistuja sai 2,50 dollarin palkkion ja pelin voitosta rapsahti vielä 5 dollarin bonus. Voittaja sai siis 7,50 dollaria ja häviäjä 2,50.

 

Voittajat näkivät usein lopputuloksen kokonaisuudessaan reiluksi ja voiton omista kyvyistään johtuvaksi.

Voittajat kyllä myös osittain tiedostivat lähtökohtien epätasaisuuden. Heidän näkemykseensä pelin reiluudesta vaikutti häviäjiä voimakkaammin se, miten monta korttia heidän edukseen oli vaihdettu.

Jos voittaja oli saanut vaihtaa häviäjältä pois kaksi tämän parasta korttia, pelin lähtökohtaa ei pidetty enää niin reiluna kuin silloin, kun häviäjältä sai nyhtää vain yhden kortin vaihdossa huonompaan.

Siltikin voittajat näkivät usein lopputuloksen kokonaisuudessaan reiluksi ja voiton omista kyvyistään johtuvaksi. Ja silloinkin kun he tiedostivat pelin rakenteen epäreiluksi, he olivat kuitenkin iloisia voitostaan.

Kokeen tuloksista ei voi tehdä yhteiskunnallisia yleistyksiä siihen, miten köyhät ja rikkaat ajattelevat. Tulotason mahdollista vaikutusta näkemyksiin pelin reiluudesta ei nyt edes tutkittu. Koehenkilöt jaettiin peliryhmiin sattumanvaraisesti.

Tutkimus osoittaa kuitenkin sen, miten petollisen helppoa ja suorastaan inhimillistä ainakin tietyissä olosuhteissa pärjäävälle on luoda kuvitelma omiin kykyihin perustuvasta menestyksestä.

Yksi tutkijoista, sosiologi Mauricio Bucco, pohtii New Scientist-lehdessä, että tällainen ajattelun vinouma on tosielämässä luultavasti vielä keinotekoista pelitilannetta yleisempi.

”Näkemämme vaikutus ei varmaankaan ole edes puolet niin voimakas kuin tosielämässä, jossa informaatiota on paljon vähemmän saatavilla”, Bucco sanoo.

Toisin sanoen elämässä teemme arvioita muiden ihmisten tilanteista ja lähtökohdista paljon niukemman tiedon varassa, kun vaikuttavia tekijöitäkin on paljon enemmän, joten olemme ehkä alttiimpia tuomitsemaan muita ja toisaalta pitämään itseämme poikkeuksellisen taitavina.

Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  3. 3

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Historian suurin tutkimus­hanke tapahtuu napajään keskelle jäätyneessä laivassa

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  8. 8

   HS:n jakelussa häiriöitä – lue päivän näköis­lehti ilmaiseksi täältä

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  2. 2

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  3. 3

   Metsässä sammaloituvien betoni­rakennelmien mysteeri ratkesi Vantaalla HS:n lukijoiden avulla

  4. 4

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläiskylään lentää koko ajan kärpäsiä tuntemattomasta syystä, epä­toivoiset asukkaat tekivät raadoista ”apua” -kyltin

  6. 6

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Teemu Pukki rankaisi tällä kertaa Manchester Cityä ja nousi nimekkääseen joukkoon, Norwich kaatoi hallitsevan mestarin maalein 3–2

  10. 10

   Veikkauksen johtaja pyytää anteeksi vanhaa puhettaan, jonka taltiointi on kuohuttanut somessa: ”Nyt kun kahden vuoden jälkeen sitä katsoo, niin kyllä hävettää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  2. 2

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  3. 3

   15-vuotias Inka otti hatkat vuosi sitten, eikä häntä etsi enää kukaan – osa laitoksesta karanneista lapsista jää täysin heitteille

   Tilaajille
  4. 4

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  5. 5

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  6. 6

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  7. 7

   Elämme viheliäistä ja mitätöntä aikakautta, sanoo historioitsija Teemu Keskisarja – ”Hävettävää elää näin typerässä ajassa”

   Tilaajille
  8. 8

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  10. 10

   Postin toimitusjohtajan ökypalkkaan löytyy selitys pienestä tuppukylästä, jossa kaikki lapset ovat keskimääräistä lahjakkaampia

  11. Näytä lisää