Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Katsooko ihminen silloinkin, kun silmät laittaa kiinni?

Roope Retkin, 7

Kyllä. Jos ihminen katsoo taskulamppua tai muuta kirkasta valoa silmät kiinni, valo kuultaa silmäluomien läpi. Näemme tuolloin ihonväristä kajoa.

Kun ihminen on ­pimeässä huoneessa silmät kiinni, hän on näkevinään heikkoja, sattuman­varaisesti ilmaantuvia ja häviäviä värillisiä valopilkkuja. Aika ajoin pilkut voivat luoda vaikutelman vaihtelevista kuvioista.

Tämä näköilmiö johtuu pienestä sähköisestä toiminnasta silmän takana sijaitsevan verkkokalvon pienenpienissä valoaistinsoluissa. Se jatkuu ihmisen nukkuessakin.

Tätä sähköistä perustoimintaa kutsutaan lepojännitteeksi. Se on aivan luonnollinen osa silmien työtä. Ilman lepojännitettä ihmisen miljoonat valoaistin­solut eivät pystyisi reagoimaan valoon mielekkäällä tavalla.

Vähäisetkin heilahdukset tuossa jännitteessä aiheuttavat soluissa jatkuvasti pieniä sähkösykäyksiä, jotka etenevät pään taka­osaan näköaivokuorelle.

Aivot tulkitsevat sykäykset valonvälähdyksiksi. Valoisissa ympäristöissä emme noita väläyksiä huomaa.

Tero Kivelä

silmätautien erikoislääkäri

Helsingin yliopistollinen sairaala


Miksi vadelmissa on karvoja?

Emma Vuorenoja, 5

Karvat ovat vadelman emejä eli naaraspuolisia lisääntymis­elimiä. Niitä tarvitaan vadelman herkullisen punaisen marjan kehittymiseen.

Vadelman marja alkaa syntyä niin, että karvojen eli emien kärkeen putoaa ensin pikkuruinen siitepölyhiukkanen. Hiukkanen kasvattaa sitten itselleen ohuen käytävän alaspäin emin pohjalla olevaan sikiäimeen asti.

Sikiäimessä tapahtuu hedelmöittyminen, josta syntyy vadelman siemen. Siementen ympärille syntyy vadelman marjan pieniä punaisia palloja eli osa­hedelmiä. Syötävässä vadelmassa on yli sata osahedelmää.

Siitepölyhiukkanen tulee vadelmalla yleensä omasta heteestä eli urospuolisesta lisään­tymiselimestä. Mehiläiset ja kimalaiset auttavat noiden hiukkasten levittämisessä.

Vadelman heteet surkastuvat marjan kehittyessä, mutta emit jäävät kiinni ja törröttävät vielä kypsästä marjasta karvoina. Ei ole varmaa tietoa, miksi näin käy. Karvojen on väitetty suojaavan vadelmaa hyönteisten aiheuttamilta tuhoilta.

Esa Tyystjärvi

kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti

Turun yliopisto


Mitä kirjainta maailmassa käytetään eniten?

Olavi Järvi, 7

Kirjainten yleisyyttä voidaan tutkia tietokoneiden avulla hyvin suurista ja monikielisistä aineistoista. Niistä selviää, että maailman yleisin kirjain on e.

E-kirjainta käytetään selvästi eniten maailman valtakielessä englannissa. Se on hyvin yleinen ranskassa, saksassa ja hollannissa. E on ennen kaikkea kätevä kirjain: se sopii erinomaisesti monien kielten kirjainten yhdistelmiin.

Toiseksi yleisin kirjain maailmassa on t. Sitten tulevat järjestyksessään a, o, i, n ja s. Noille kirjaimille on ominaista se, että ne ovat melko helposti suulla tuotettavia äänteitä ja erottuvat selvästi muista kirjaimista.

Kirjainten yleisyyden järjestys vaihtelee eri kielissä. Suomessa yleisin kirjain on a. Sitten tulevat i, n ja t. Vasta sitten on e:n ja s:n vuoro.

Jos kirjainten yleisyyttä laskee itse, kannattaa huomioida, että sanakirjoissa sanat ovat perusmuodossa. Muissa teksteissä päätteet lisäävät tiettyjen kirjainten yleisyyttä.

Teksteissä on myös huippu­yleisiä sanoja kuten ”ja” sekä ”olla”, joiden kirjaimet toistuvat. Myös aihepiiristä riippuu, mitkä sanat ja kirjaimet pääsevät parhaiten esiin.

Kaisa Häkkinen

suomen kielen professori

Turun yliopisto


Montako tuntia, päivää tai viikkoa kestää, että hiekka muuttuu kiveksi?

Eevi Rosenberg, 4

Maapallon kivistä vain muutama prosentti eli hyvin pieni osa on muodostunut hiekasta.

Yleensä hiekan kivettyminen kiveksi kestää vuosista jopa miljooniin vuosiin.

Hiekkakivet alkavat syntyä, kun pienet hiekanjyvät kerrostuvat sopivaan paikkaan, kuten aavikoille, merenrannalle tai järven pohjalle. Useimmiten kiveksi kehittyminen jatkuu niin, että kerrostuneiden hiekan jyvien päälle kasaantuu lisää hiekkaa. Ylempien kerrosten paino puristaa alempia tiiviimmiksi.

Jotta tiivistynyt hiekkakerros voi muuttua kiveksi, hiekan­jyvien väliin pitää myös muodostua aineksia, jotka sitovat jyvät yhteen. Yleisimpiä sidos­aineita ovat kvartsi ja kalsiitti.

Kivettymiseen kuluva aika riippuu muun muassa siitä, kuinka nopeasti muodostuu noita yhteen liimaavia aineksia. Keskimääräistä aikaa on vaikea arvioida, koska hiekkakiviä voi muodostua erilaisissa oloissa.

Joskus hiekka voi kivettyä nopeasti. Australiassa happamissa ja suolapitoisissa järvissä sekä niiden ympärillä hiekanjyvät voivat muutamassa päivässä sitoutua toisiinsa kiinni.

Hiekkakivi voi rapautua takaisin yksittäisiksi hiekanjyviksi veden tai tuulen vaikutuksesta. Nuo hiekanjyvät kerrostuvat usein uudelleen.

Elina Lehtonen

geologi

Helsingin yliopisto


Tuleeko oraville tikkuja jalkaan, kun ne kiipeävät puussa?

Pihla Ilkka, 4

Ei tule. Oravat ovat sopeutuneet liikkumaan paljon puissa.

Oravan kynnet ovat ensinnäkin erittäin terävät, pitkät ja kaarevat. Niillä se pystyy helposti pitämään kiinni puun kuoresta.

Jalkojen nivelet puolestaan ovat hyvin notkeita, jolloin jalka on aina oikeassa asennossa siihen nähden, miten kehon paino on jakaantunut. Orava käyttää tasapainoilemiseen myös häntää.

Orava on hyvä tarttumaan puun pintaan ja sen tasapaino on erinomainen riippumatta siitä, kiipeääkö se puunrunkoa ylös tai laskeutuuko pää edellä. Siksi sen jalat eivät liu’u puun kuorta pitkin siten, että niihin pääsisi tikkuja. Lisäksi käpälien pohjat sopivat erinomaisesti rosoisilla­ ja epätasaisilla pinnoilla kulkemiseen.

Orava on hyvin taitava kiipeilijä ja voimakas kokoonsa nähden. Sekin tekee oravan liikkumisen puissa helpoksi ja tikuttomaksi.

Suvi Hämäläinen

oravien väitöskirjatutkija

Turun yliopisto


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sen piti olla tavallinen opinnäyte: Järven­pääläinen Ilja Oikarinen, 25, repäistiin suoraan koulusta Maseratin huippu­suunnittelijaksi Italiaan

  2. 2

   Helsingin Etelärannassa pitää majaansa vain kaksi vuotta vanha yritys, joka on hankkinut jo lähes 5 000 asuntoa Suomesta

  3. 3

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  4. 4

   Vihreiden Ohisalo bensa­verosta: Onko keski­luokalle tärkeämpää muutama euro kuussa vai se, että yhteis­kunta on kunnossa?

  5. 5

   Jyrki Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt Markku Wilenius purkaa tuntojaan Kalevassa: ”En tiedä kenellä olisi enemmän natsoja hommaan kuin minulla”

  6. 6

   Teal Swan kertoo olevansa Arcturus-tähdeltä ja antaa neuvoja niin rahan kuin kannabiksenkin käytöstä: Nykyajan kultti­johtajat manipuloivat ihmisiä verkossa

   Tilaajille
  7. 7

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  8. 8

   HS:n erikoishaastattelu: Googlen toimitusjohtaja kasvoi Intiassa ilman teknologiaa mutta ohjailee nyt sen kehitystä – näin maailma muuttuu Sundar Pichain mukaan

  9. 9

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  10. 10

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  2. 2

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti teki Aada Hämäläisestä vahingossa someilmiön, ja pian harrastajapiirtäjälle sateli kymmeniä työtarjouksia – Jotkut kuitenkin yllättyivät, paljonko viikkojen työ maksaa

  4. 4

   Naapuri paljasti aiemman asukkaan omin päin teettämän kylpyhuoneremontin – Voiko asunnon ostaja joutua vastuuseen amatööriasentajan virityksistä?

  5. 5

   Miesten epäillään raiskanneen lapsia ja kuvanneen tekoja suorana verkkoon, poikkeuksellisista epäilyistä nostettiin syytteitä

  6. 6

   Gravity-elokuvan virhe onkin tahallinen ja vitsi

  7. 7

   Raittiiden opiskelijoiden määrä kasvaa: Tilastot näyttävät, minkä alan opiskelijat juovat eniten ja minkä vähiten

  8. 8

   Google laajentaa Haminan datakeskusta ja investoi kahteen uuteen tuulivoimahankkeeseen

  9. 9

   Mies porasi ryyppykaveriaan päähän Lohjalla, hovioikeus piti vankeustuomion

  10. 10

   Tavoitteena oli pitää vaatetuotanto kotimaassa ja luoda työpaikkoja, mutta sitten Milla Welling kääntyi ely-keskuksen puoleen: ”Se oli absurdia, ajattelin, että olenko piilokamerassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  5. 5

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  6. 6

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  8. 8

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää