Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Katsooko ihminen silloinkin, kun silmät laittaa kiinni?

Roope Retkin, 7

Kyllä. Jos ihminen katsoo taskulamppua tai muuta kirkasta valoa silmät kiinni, valo kuultaa silmäluomien läpi. Näemme tuolloin ihonväristä kajoa.

Kun ihminen on ­pimeässä huoneessa silmät kiinni, hän on näkevinään heikkoja, sattuman­varaisesti ilmaantuvia ja häviäviä värillisiä valopilkkuja. Aika ajoin pilkut voivat luoda vaikutelman vaihtelevista kuvioista.

Tämä näköilmiö johtuu pienestä sähköisestä toiminnasta silmän takana sijaitsevan verkkokalvon pienenpienissä valoaistinsoluissa. Se jatkuu ihmisen nukkuessakin.

Tätä sähköistä perustoimintaa kutsutaan lepojännitteeksi. Se on aivan luonnollinen osa silmien työtä. Ilman lepojännitettä ihmisen miljoonat valoaistin­solut eivät pystyisi reagoimaan valoon mielekkäällä tavalla.

Vähäisetkin heilahdukset tuossa jännitteessä aiheuttavat soluissa jatkuvasti pieniä sähkösykäyksiä, jotka etenevät pään taka­osaan näköaivokuorelle.

Aivot tulkitsevat sykäykset valonvälähdyksiksi. Valoisissa ympäristöissä emme noita väläyksiä huomaa.

Tero Kivelä

silmätautien erikoislääkäri

Helsingin yliopistollinen sairaala


Miksi vadelmissa on karvoja?

Emma Vuorenoja, 5

Karvat ovat vadelman emejä eli naaraspuolisia lisääntymis­elimiä. Niitä tarvitaan vadelman herkullisen punaisen marjan kehittymiseen.

Vadelman marja alkaa syntyä niin, että karvojen eli emien kärkeen putoaa ensin pikkuruinen siitepölyhiukkanen. Hiukkanen kasvattaa sitten itselleen ohuen käytävän alaspäin emin pohjalla olevaan sikiäimeen asti.

Sikiäimessä tapahtuu hedelmöittyminen, josta syntyy vadelman siemen. Siementen ympärille syntyy vadelman marjan pieniä punaisia palloja eli osa­hedelmiä. Syötävässä vadelmassa on yli sata osahedelmää.

Siitepölyhiukkanen tulee vadelmalla yleensä omasta heteestä eli urospuolisesta lisään­tymiselimestä. Mehiläiset ja kimalaiset auttavat noiden hiukkasten levittämisessä.

Vadelman heteet surkastuvat marjan kehittyessä, mutta emit jäävät kiinni ja törröttävät vielä kypsästä marjasta karvoina. Ei ole varmaa tietoa, miksi näin käy. Karvojen on väitetty suojaavan vadelmaa hyönteisten aiheuttamilta tuhoilta.

Esa Tyystjärvi

kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti

Turun yliopisto


Mitä kirjainta maailmassa käytetään eniten?

Olavi Järvi, 7

Kirjainten yleisyyttä voidaan tutkia tietokoneiden avulla hyvin suurista ja monikielisistä aineistoista. Niistä selviää, että maailman yleisin kirjain on e.

E-kirjainta käytetään selvästi eniten maailman valtakielessä englannissa. Se on hyvin yleinen ranskassa, saksassa ja hollannissa. E on ennen kaikkea kätevä kirjain: se sopii erinomaisesti monien kielten kirjainten yhdistelmiin.

Toiseksi yleisin kirjain maailmassa on t. Sitten tulevat järjestyksessään a, o, i, n ja s. Noille kirjaimille on ominaista se, että ne ovat melko helposti suulla tuotettavia äänteitä ja erottuvat selvästi muista kirjaimista.

Kirjainten yleisyyden järjestys vaihtelee eri kielissä. Suomessa yleisin kirjain on a. Sitten tulevat i, n ja t. Vasta sitten on e:n ja s:n vuoro.

Jos kirjainten yleisyyttä laskee itse, kannattaa huomioida, että sanakirjoissa sanat ovat perusmuodossa. Muissa teksteissä päätteet lisäävät tiettyjen kirjainten yleisyyttä.

Teksteissä on myös huippu­yleisiä sanoja kuten ”ja” sekä ”olla”, joiden kirjaimet toistuvat. Myös aihepiiristä riippuu, mitkä sanat ja kirjaimet pääsevät parhaiten esiin.

Kaisa Häkkinen

suomen kielen professori

Turun yliopisto


Montako tuntia, päivää tai viikkoa kestää, että hiekka muuttuu kiveksi?

Eevi Rosenberg, 4

Maapallon kivistä vain muutama prosentti eli hyvin pieni osa on muodostunut hiekasta.

Yleensä hiekan kivettyminen kiveksi kestää vuosista jopa miljooniin vuosiin.

Hiekkakivet alkavat syntyä, kun pienet hiekanjyvät kerrostuvat sopivaan paikkaan, kuten aavikoille, merenrannalle tai järven pohjalle. Useimmiten kiveksi kehittyminen jatkuu niin, että kerrostuneiden hiekan jyvien päälle kasaantuu lisää hiekkaa. Ylempien kerrosten paino puristaa alempia tiiviimmiksi.

Jotta tiivistynyt hiekkakerros voi muuttua kiveksi, hiekan­jyvien väliin pitää myös muodostua aineksia, jotka sitovat jyvät yhteen. Yleisimpiä sidos­aineita ovat kvartsi ja kalsiitti.

Kivettymiseen kuluva aika riippuu muun muassa siitä, kuinka nopeasti muodostuu noita yhteen liimaavia aineksia. Keskimääräistä aikaa on vaikea arvioida, koska hiekkakiviä voi muodostua erilaisissa oloissa.

Joskus hiekka voi kivettyä nopeasti. Australiassa happamissa ja suolapitoisissa järvissä sekä niiden ympärillä hiekanjyvät voivat muutamassa päivässä sitoutua toisiinsa kiinni.

Hiekkakivi voi rapautua takaisin yksittäisiksi hiekanjyviksi veden tai tuulen vaikutuksesta. Nuo hiekanjyvät kerrostuvat usein uudelleen.

Elina Lehtonen

geologi

Helsingin yliopisto


Tuleeko oraville tikkuja jalkaan, kun ne kiipeävät puussa?

Pihla Ilkka, 4

Ei tule. Oravat ovat sopeutuneet liikkumaan paljon puissa.

Oravan kynnet ovat ensinnäkin erittäin terävät, pitkät ja kaarevat. Niillä se pystyy helposti pitämään kiinni puun kuoresta.

Jalkojen nivelet puolestaan ovat hyvin notkeita, jolloin jalka on aina oikeassa asennossa siihen nähden, miten kehon paino on jakaantunut. Orava käyttää tasapainoilemiseen myös häntää.

Orava on hyvä tarttumaan puun pintaan ja sen tasapaino on erinomainen riippumatta siitä, kiipeääkö se puunrunkoa ylös tai laskeutuuko pää edellä. Siksi sen jalat eivät liu’u puun kuorta pitkin siten, että niihin pääsisi tikkuja. Lisäksi käpälien pohjat sopivat erinomaisesti rosoisilla­ ja epätasaisilla pinnoilla kulkemiseen.

Orava on hyvin taitava kiipeilijä ja voimakas kokoonsa nähden. Sekin tekee oravan liikkumisen puissa helpoksi ja tikuttomaksi.

Suvi Hämäläinen

oravien väitöskirjatutkija

Turun yliopisto


Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lankku on teholiike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia – saat myös vahvat pakarat ja paremman ryhdin

   Tilaajille
  2. 2

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  3. 3

   Helsinkiin aukeaa maailman suurimman hotelli­ketjun huippu­hotelli – Taustalla häärii jälleen eläkeläinen Kasperi Saari, jonka mukaan luksus ei ole enää se juttu

   Tilaajille
  4. 4

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  5. 5

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  6. 6

   Statusstressi kiristää hermoja ja pilaa terveyttä – oman yhteiskunta-aseman tiedostaminen vaikuttaa suoraan onnellisuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Opioidikriisistä todennäköisesti miljardikorvauksiin joutuva Sacklerien perhe siirtänyt omaisuuttaan Sveitsiin

  10. 10

   Trump sanoi USA:n olevan valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyyn iskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  3. 3

   Käänne alkoi sala­kavalasti, ja nyt Stockmann on uppoamassa – Miten kriisin­ratkaisija Lauri Ratia aikoo pelastaa perinteisen tavara­talon?

   Tilaajille
  4. 4

   Jeffrey Epsteinin menestyksen salaisuus oli pieni musta muisti­kirja – Seksi­rikos­skandaali paisuu yhä, ja se voi tahria kaksi presidenttiä

  5. 5

   ”Pukki Pukki Pukki, sinä sinä sinä” – Teemu Pukki noussut Englannin jalka­pallon ykkös­puheen­aiheeksi, ikoninen britti­näyttelijäkin riehaantui

  6. 6

   Kersti Juva keksi suomen kieleen sanan örkki, ja nyt hän kertoo, miksi yksin­kertaistenkin sanojen kääntäminen englannista suomeen on usein moni­mutkaista

  7. 7

   Ihmisiin tarttuva jänisrutto yleistyy Suomessa, tautia levittävät etenkin hyttyset

  8. 8

   Vantaalla on hautausmaa, jonka puutarhuri Heli Hyystinmäki ei ole nähnyt yhtään omaista 20 vuoteen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  7. 7

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  8. 8

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää