Tiede

Kuntoilu tekee aivoille hyvää: tutkijat selvittivät, millainen liikunta panee aivot parhaiten töihin

Liikepankin kartuttaminen lisää aivojen harmaata ainetta, esittävät brasilialaiset tutkijat.

Uuden tutkimuksen valossa parasta kuntoilua aivoille on uusien liikunnallisten taitojen opettelu.

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että kestävyysliikunta tihentää aivojen harmaata ainetta. Mitä parempi kunto ja mitä enemmän liikuntaa, sitä enemmän harmaata ainetta otsalohkon alueella ja hippokampuksessa.

Harmaan aineen tiheys taas on yhteydessä esimerkiksi opintomenestykseen, pitkäkestoiseen muistiin, musikaalisiin kykyihin ja parempiin urheilusuorituksiin. Harmaan aineen kato puolestaan liittyy älyllisen suorituskyvyn laskuun.

Harmaa aine koostuu hermosolujen rungoista ja tuojahaarakkeista. Sen tiheys heijastaa aivosolujen määrää ja haaroittumista.

Brasilialaiset tutkijat esittävät nyt, että uusien taitojen oppimista vaativa liikunta tihentää harmaata ainetta ikääntyvissä aivoissa vielä tehokkaammin kuin samanlaisena toistuvat liikuntasuoritukset.

Londrinan yliopiston tutkijat Alxandre Jehan Marcori ja Victor Hugo Alves Okazaki kävivät läpi kokeellisia tutkimuksia, joissa oli tarkasteltu harmaan aineen tiheyttä eri lajien urheilijoilla ja erilaisissa kokeellisissa harjoitusohjelmissa.

Niissä ilmeni esimerkiksi se, että kestävyysurheilijoilla ja kamppailu-urheilijoilla harmaa aine oli tiheämpää kuin ei-urheilijoilla. Kamppailu-urheilijoilla ja huippuvoimistelijoilla harmaata ainetta kertyi erityisesti motoriseen oppimiseen ja asennon aistimiseen liittyvillä aivoalueilla.

 

Kamppailu-urheilijoilla on huomattavasti suurempi liikepankki kuin liikkumattomilla.

Marvori ja Okazaki esittävät Medical Hypotheses -lehdessä testattavaksi hypoteesin, että liikepankin kasvattaminen lisää harmaan aiheen tiheyttä aivoissa. Liikepankki käsittää kaikki liikkeet, jotka ihminen kykenee tekemään.

Esimerkiksi kamppailu-urheilijoilla on huomattavasti suurempi liikepankki kuin liikkumattomilla, koska kamppailijat ovat opetelleet lajissaan suuren määrän liikkeitä, joita tavallisessa elämässä ei tarvita, tutkijat selittävät.


Vaikean liikkeen oppiminen vaatii liikkeen lisäksi huomion keskittämistä, monenlaisen aistitiedon ja havaintojen käsittelyä, päätöksen­tekoa ja muistin aktivointia. Se panee töihin monta aivoaluetta yhtä aikaa.

Yhdessä tutkimuksessa kolmella pallolla jonglööraus näkyi harmaassa aineessa jo viikon harjoittelun jälkeen ja viiden viikon jälkeen muutos oli huomattava. Kokeessa ei kertynyt lainkaan kestävyysharjoittelua.

Muutokset harmaassa aineessa eivät säilyneet, kun harjoittelu lopetettiin kolmeksi kuukaudeksi. Samalla rapistui myös jonglööraustaito.

Toisessa tutkimuksessa tanssiopetukseen osallistuneille ikä­ihmisille kertyi enemmän harmaata ainetta kuin verrokeille, jotka kuntoilivat juoksumatolla ja tekivät yksinkertaisia lihaskuntoliikkeitä, kuten istumaannousuja.

 

Motoriikkaa kehittävillä harjoitusohjelmilla voisi hidastaa harmaan aineen vähenemistä ikäihmisillä.

Liikkumattomuus ja siitä seuraava motoristen taitojen rapistuminen on toisaalta selvässä yhteydessä harmaan aineen hupenemiseen.

Tutkijat arvioivat, että motoriikkaa kehittävillä vaihtelevilla harjoitusohjelmilla voisi hidastaa harmaan aineen vähenemistä ikäihmisillä, Alzheimer- ja Parkinson-potilailla. Oletusta täytyy heidän mielestään vielä testata kokeellisesti.

Myös Jyväskylän yliopistossa oppimisen hermostollista pohjaa tutkiva Miriam Nokia sanoo, että asiaa täytyy tutkia lisää, ennen kuin sitä voi pitää toteen näytettynä.

Brasilialaistutkijoiden katsaus ei hänen arvionsa mukaan kata kaikkea aiheesta tehtyä tutkimusta, vaan siihen on poimittu oletusta tukevia tuloksia.

Tekijöiden hypoteesi käy kuitenkin hänen mukaansa järkeen. Pohjimmiltaan kaikki oppiminen on uusien hermoyhteyksien muodostumista ja toisten katoamista eli aivojen rakenteen muovautumista uuteen uskoon. On vanhaa tietoa, että esimerkiksi käsien runsas käyttö lisää niiden edustusta aivoissa.


Jos tutkijat ovat oikeassa, oivalluksella voi olla sovelluksia ikäihmisten aivojen huollossa ja laajemminkin.

Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun liikunnan työelämäprofessorin Sami Kalajan mielestä kiinnostavinta katsauksessa on yleistettävä havainto, että kenen tahansa kannattaa opetella monenlaisia liiketaitoja.

Kalaja on perehtynyt erityisesti taitojen oppimiseen ja opettamiseen ja toiminut aiemmin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuslaitoksen Kihun johtajana.

Mikä sitten voisi olla harmaata ainetta eli aivojen suorituskuntoa maksimoivaa liikuntaa?

Brasilialaiset tutkijat arvelevat, että suositeltavia olisivat erityisesti tanssi, voimistelu ja muut paljon erilaisia liikkeitä sisältävät liikuntamuodot.

Kalaja näkee parhaina avoimen taidon lajit, joissa ei ole etukäteen tiedossa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kamppailu- ja palloilulajit, joissa vastustaja tuottaa jatkuvasti yllätyksiä ja uusia tilanteita.

Hänen suosikkinsa on kuitenkin parkour, jossa liikutaan akrobaattisesti mutta vapaamuotoisesti eri ympäristöissä. Harjoitushalleissakin ratoja, esteitä ja niiden välimatkoja muutellaan, jotta liikkuja joutuu ratkaisemaan aina erilaisia ongelmia.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  2. 2

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Kommentti: Brexit-sopimus sisältää kolme kompromissia, joista yksi saattaa käydä Boris Johnsonille kalliiksi

  5. 5

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  6. 6

   Tuore tutkimus paljastaa: Terrafamen jätevedet ovat sittenkin turmelleet suurta järveä Sotkamossa

  7. 7

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  8. 8

   Uusnatsijärjestö Pohjoismaista vastarintaliikettä vaaditaan terroristijärjestöjen listalle Yhdysvalloissa

  9. 9

   Historiallinen nais­kaksikko astui juuri avaruuteen – suora lähetys kansainväliseltä avaruusasemalta käynnissä

  10. 10

   Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  6. 6

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  7. 7

   Suomalainen Antti Haataja voitti toisen palkinnon ”luontokuvien Oscareissa” kuvallaan jäniksestä talvimaisemassa

  8. 8

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  9. 9

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää