Tiede

Kuntoilu tekee aivoille hyvää: tutkijat selvittivät, millainen liikunta panee aivot parhaiten töihin

Liikepankin kartuttaminen lisää aivojen harmaata ainetta, esittävät brasilialaiset tutkijat.

Uuden tutkimuksen valossa parasta kuntoilua aivoille on uusien liikunnallisten taitojen opettelu.

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että kestävyysliikunta tihentää aivojen harmaata ainetta. Mitä parempi kunto ja mitä enemmän liikuntaa, sitä enemmän harmaata ainetta otsalohkon alueella ja hippokampuksessa.

Harmaan aineen tiheys taas on yhteydessä esimerkiksi opintomenestykseen, pitkäkestoiseen muistiin, musikaalisiin kykyihin ja parempiin urheilusuorituksiin. Harmaan aineen kato puolestaan liittyy älyllisen suorituskyvyn laskuun.

Harmaa aine koostuu hermosolujen rungoista ja tuojahaarakkeista. Sen tiheys heijastaa aivosolujen määrää ja haaroittumista.

Brasilialaiset tutkijat esittävät nyt, että uusien taitojen oppimista vaativa liikunta tihentää harmaata ainetta ikääntyvissä aivoissa vielä tehokkaammin kuin samanlaisena toistuvat liikuntasuoritukset.

Londrinan yliopiston tutkijat Alxandre Jehan Marcori ja Victor Hugo Alves Okazaki kävivät läpi kokeellisia tutkimuksia, joissa oli tarkasteltu harmaan aineen tiheyttä eri lajien urheilijoilla ja erilaisissa kokeellisissa harjoitusohjelmissa.

Niissä ilmeni esimerkiksi se, että kestävyysurheilijoilla ja kamppailu-urheilijoilla harmaa aine oli tiheämpää kuin ei-urheilijoilla. Kamppailu-urheilijoilla ja huippuvoimistelijoilla harmaata ainetta kertyi erityisesti motoriseen oppimiseen ja asennon aistimiseen liittyvillä aivoalueilla.

 

Kamppailu-urheilijoilla on huomattavasti suurempi liikepankki kuin liikkumattomilla.

Marvori ja Okazaki esittävät Medical Hypotheses -lehdessä testattavaksi hypoteesin, että liikepankin kasvattaminen lisää harmaan aiheen tiheyttä aivoissa. Liikepankki käsittää kaikki liikkeet, jotka ihminen kykenee tekemään.

Esimerkiksi kamppailu-urheilijoilla on huomattavasti suurempi liikepankki kuin liikkumattomilla, koska kamppailijat ovat opetelleet lajissaan suuren määrän liikkeitä, joita tavallisessa elämässä ei tarvita, tutkijat selittävät.


Vaikean liikkeen oppiminen vaatii liikkeen lisäksi huomion keskittämistä, monenlaisen aistitiedon ja havaintojen käsittelyä, päätöksen­tekoa ja muistin aktivointia. Se panee töihin monta aivoaluetta yhtä aikaa.

Yhdessä tutkimuksessa kolmella pallolla jonglööraus näkyi harmaassa aineessa jo viikon harjoittelun jälkeen ja viiden viikon jälkeen muutos oli huomattava. Kokeessa ei kertynyt lainkaan kestävyysharjoittelua.

Muutokset harmaassa aineessa eivät säilyneet, kun harjoittelu lopetettiin kolmeksi kuukaudeksi. Samalla rapistui myös jonglööraustaito.

Toisessa tutkimuksessa tanssiopetukseen osallistuneille ikä­ihmisille kertyi enemmän harmaata ainetta kuin verrokeille, jotka kuntoilivat juoksumatolla ja tekivät yksinkertaisia lihaskuntoliikkeitä, kuten istumaannousuja.

 

Motoriikkaa kehittävillä harjoitusohjelmilla voisi hidastaa harmaan aineen vähenemistä ikäihmisillä.

Liikkumattomuus ja siitä seuraava motoristen taitojen rapistuminen on toisaalta selvässä yhteydessä harmaan aineen hupenemiseen.

Tutkijat arvioivat, että motoriikkaa kehittävillä vaihtelevilla harjoitusohjelmilla voisi hidastaa harmaan aineen vähenemistä ikäihmisillä, Alzheimer- ja Parkinson-potilailla. Oletusta täytyy heidän mielestään vielä testata kokeellisesti.

Myös Jyväskylän yliopistossa oppimisen hermostollista pohjaa tutkiva Miriam Nokia sanoo, että asiaa täytyy tutkia lisää, ennen kuin sitä voi pitää toteen näytettynä.

Brasilialaistutkijoiden katsaus ei hänen arvionsa mukaan kata kaikkea aiheesta tehtyä tutkimusta, vaan siihen on poimittu oletusta tukevia tuloksia.

Tekijöiden hypoteesi käy kuitenkin hänen mukaansa järkeen. Pohjimmiltaan kaikki oppiminen on uusien hermoyhteyksien muodostumista ja toisten katoamista eli aivojen rakenteen muovautumista uuteen uskoon. On vanhaa tietoa, että esimerkiksi käsien runsas käyttö lisää niiden edustusta aivoissa.


Jos tutkijat ovat oikeassa, oivalluksella voi olla sovelluksia ikäihmisten aivojen huollossa ja laajemminkin.

Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun liikunnan työelämäprofessorin Sami Kalajan mielestä kiinnostavinta katsauksessa on yleistettävä havainto, että kenen tahansa kannattaa opetella monenlaisia liiketaitoja.

Kalaja on perehtynyt erityisesti taitojen oppimiseen ja opettamiseen ja toiminut aiemmin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuslaitoksen Kihun johtajana.

Mikä sitten voisi olla harmaata ainetta eli aivojen suorituskuntoa maksimoivaa liikuntaa?

Brasilialaiset tutkijat arvelevat, että suositeltavia olisivat erityisesti tanssi, voimistelu ja muut paljon erilaisia liikkeitä sisältävät liikuntamuodot.

Kalaja näkee parhaina avoimen taidon lajit, joissa ei ole etukäteen tiedossa, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi kamppailu- ja palloilulajit, joissa vastustaja tuottaa jatkuvasti yllätyksiä ja uusia tilanteita.

Hänen suosikkinsa on kuitenkin parkour, jossa liikutaan akrobaattisesti mutta vapaamuotoisesti eri ympäristöissä. Harjoitushalleissakin ratoja, esteitä ja niiden välimatkoja muutellaan, jotta liikkuja joutuu ratkaisemaan aina erilaisia ongelmia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  4. 4

   Päivästä toiseen amerikkalaisen pikku­kaupungin pormestari meni tyhjälle tontille rukoilemaan – Vastaus tuli Suomesta, ja nyt Daytonilla on toivoa

   Tilaajille
  5. 5

   Kaupunkipyörät levisivät ympäri Suomen: Vantaalla pyörät ovat jääneet telineisiin, Kuopiossa yllätyttiin

  6. 6

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  7. 7

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Maailmalla metroon ja busseihin pääsee jo pankkikorttia vilauttamalla – Miksi Helsinki kulkee etanana muiden perässä?

  9. 9

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen koripalloilija taisteli vuosia, että saisi pelata Ranskassa ranskalaisena: lopulta ”tuli aikamoinen itku”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  3. 3

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  4. 4

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  5. 5

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  10. 10

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää