Tiede

Vaginanesteen siirrosta toivotaan hoito­keinoa bakteeri­vaginoosiin

Suomalaisprofessori on kuitenkin huolissaan vaginanesteiden tautiriskistä.

Huonolaatuista suoliston mikrobistoa voidaan parantaa antamalla potilaalle ulosteensiirrolla terveen henkilön suolistomikrobistoa. Tämä on nykyisin arkipäivää uusiutuvan, suolistoon myrkkyjä tuottavan Clotridium difficile -infektion hoidossa.

Ulosteensiirtoja tutkitaan kliinisesti hoidoksi moneen asiaan, kuten haavaiseen paksusuolentulehdukseen, masennukseen, allergioihin ja lihavuuden.

Seuraava hoidollinen vallankumous voivat olla vaginanesteen siirrot terveiltä luovuttajilta naisille, joiden vaginan bakteeritasapaino on häiriintynyt, uskovat Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteen tutkijat.

Tutkijat esittelevät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -lehden artikkelissa metodia, jolla voitaisiin seuloa vapaaehtoisten joukosta sopivimmat vaginanesteen luovuttajat. Tärkeää olisi löytää naisia, joilla olisi hyvälaatuisia maitohappobakteereita ja joilla suurella todennäköisyydellä ei olisi sukupuolitauteja.

Mahdollisen hoidon kohteena olisivat ensiksi bakteerivaginoosista kärsivät naiset. Se on yhtä yleinen vaginan tulehdus kuin hiivatulehdus, mutta siihen ei ole vielä kunnollista, pitkäaikaisia tuloksia takaavaa hoitoa. Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään.

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Se on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju on tympeä ja kalamainen.

Bakteerivaginoosi lisää riskiä saada sukupuolitauti ja myös virtsatieinfektioiden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Terveessä vaginassa happamuusarvo pH on välillä 3,8–4,0 eli samaa luokkaa kuin punaviinissä. Bakteereita ei ole vaginassa kovin paljoa, ja liki kaikki bakteerit kuuluvat muutamaan maitohappobakteerien lajiin. Ne puolustavat limakalvoa.

Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla, anaerobisilla eli hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Vaginan bakteerimäärä lisääntyy 1 000–10 000-kertaiseksi, ja valkovuodon pH-arvo nousee 4,5:een eli selvästi vähemmän happamaksi.

Juuri happamuuden muutos on yleensä bakteerivaginoosin alkusyy. Kun pH-arvo kasvaa eli happamuus kasvaa ja emäksisyys vähenee, muut, haitallisemmat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Emäksinen alkushokki voi liittyä runsaaseen seksin harrastamiseen. Siemenneste ja sylki ovat selvästi emäksisempiä kuin vagina. Siemenneste on lievästi emäksistä eli pH-arvoltaan 7,2–7,8. Syljen pH vaihtelee enemmän, mutta keskimäärin se on aika lähellä neutraalia eli 7:ää.

Myös pesuaineet, ruokavalio, kiivas elämäntyyli, lääkitys ja tiuhaan vaihtuvat seksikumppanit voivat muuttaa vaginan pH:ta tai muuten järkyttää sen bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereiden kansoittama terve vagina on ihmiselle lajityypillinen ominaisuus. Siksi vaginanesteenvaihtoa ei ole voitu testata eläinkokeilla, vaan pitää hypätä suoraan ihmisiin.

Epidemiologiset kokeet näyttäisivät tukevan ajatusta. Sekä australialaiset että Britannian Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että lesbonaisilla niin bakteerivaginoosi kuin terveetkin maitohappobakteerit siirtyvät naiselta toiselle.

Bakteerit siis voivat siirtyä vaginasta toiseen, joten terveen vaginanesteen siirto saattaa toimia.

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa keisarinleikkauksella syntyneisiin vauvoihin hierottiin ensimmäisen elinkuukauden aikana äidin vaginanesteitä. Näiden vauvojen bakteeristo muistutti äitien bakteeristoa enemmän kuin niiden keisarinleikkauksella syntyneiden vauvojen, joille käsittelyä ei tehty.

Johns Hopkinsin tutkijat hakevat seuraavaksi rahoitusta sille, jotta voisivat testata vaginanesteiden siirtoa bakteerivaginoosista kärsiville naisille.

”Suunnittelemme siirteiden antoa aluksi 40 naiselle. Jotkut saisivat todellista siirrettä, toiset plaseboa. Kaikki saisivat kuitenkin myös antibiootteja bakteerivaginoosinsa hoitoon”, apulaisprofessori Laura Ensign sanoi BBC:lle.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen muistuttaa, että bakteerisiirteissä potilasturvallisuus on vaikea kysymys. Vaikka Johns Hopkinsin tutkijat pyrkivät tarkalla seulonnalla estämään sukupuolitautien leviämisen, se ei ole koskaan luodinvarmaa eikä ainoa huolestuttava asia.

”Kun siirre on jonkun henkilön vaginan alueen mikrobistoa, sen koostumus on muokkautunut kyseisen henkilön paikallisten olosuhteiden mukaan. Siirre ei siis välttämättä pysy hengissä tai tehokkaana toisella henkilöllä, koska tällä limakalvojen immuunivaste on erilainen, seksuaalinen kanssakäyminen on erilaista ja hän syö erilaista ravintoa, mikä vaikuttaa limakalvojen solujen ravitsemukseen ja eritteisiin”, Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan monesti tällaisissa uutta kartoittavissa tutkimuksissa havaitaan lyhytaikaisia, hyviä seurauksia, mutta pitkäaikaisten vaikutusten arviointi jää seurantatutkimusten varaan. Siirre voi tuoda mukanaan normaalimikrobistoon kuuluvia bakteereita, jotka voivat vaikuttaa olosuhteisiin ennustamattomasti pitkällä aikavälillä.

Siksi siirtojen suhteen pitäisi olla Huovisen mukaan varovainen, varsinkin jos tautiin itsessään on muitakin hoitokeinoja tai jos se ei ole kovin vaarallinen.

”Perinteisissä ulosteensiirroissa on Yhdysvalloissa tullut jo pari kuolemantapausta, kun niiden mukana on siirtynyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, jotka ovat aiheuttaneet infektion potilaille”, Huovinen sanoo.

Idea vaginan bakteeriston siirrosta on sinänsä Huovisen mukaan looginen, mutta sitä ei välttämättä kannattaisi kehittää luovuttajien kautta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  3. 3

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  6. 6

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  7. 7

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  8. 8

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  9. 9

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  10. 10

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Alkavalla viikolla on luvassa yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja

  9. 9

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää