Tiede

Vaginanesteen siirrosta toivotaan hoito­keinoa bakteeri­vaginoosiin

Suomalaisprofessori on kuitenkin huolissaan vaginanesteiden tautiriskistä.

Huonolaatuista suoliston mikrobistoa voidaan parantaa antamalla potilaalle ulosteensiirrolla terveen henkilön suolistomikrobistoa. Tämä on nykyisin arkipäivää uusiutuvan, suolistoon myrkkyjä tuottavan Clotridium difficile -infektion hoidossa.

Ulosteensiirtoja tutkitaan kliinisesti hoidoksi moneen asiaan, kuten haavaiseen paksusuolentulehdukseen, masennukseen, allergioihin ja lihavuuden.

Seuraava hoidollinen vallankumous voivat olla vaginanesteen siirrot terveiltä luovuttajilta naisille, joiden vaginan bakteeritasapaino on häiriintynyt, uskovat Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteen tutkijat.

Tutkijat esittelevät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -lehden artikkelissa metodia, jolla voitaisiin seuloa vapaaehtoisten joukosta sopivimmat vaginanesteen luovuttajat. Tärkeää olisi löytää naisia, joilla olisi hyvälaatuisia maitohappobakteereita ja joilla suurella todennäköisyydellä ei olisi sukupuolitauteja.

Mahdollisen hoidon kohteena olisivat ensiksi bakteerivaginoosista kärsivät naiset. Se on yhtä yleinen vaginan tulehdus kuin hiivatulehdus, mutta siihen ei ole vielä kunnollista, pitkäaikaisia tuloksia takaavaa hoitoa. Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään.

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Se on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju on tympeä ja kalamainen.

Bakteerivaginoosi lisää riskiä saada sukupuolitauti ja myös virtsatieinfektioiden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Terveessä vaginassa happamuusarvo pH on välillä 3,8–4,0 eli samaa luokkaa kuin punaviinissä. Bakteereita ei ole vaginassa kovin paljoa, ja liki kaikki bakteerit kuuluvat muutamaan maitohappobakteerien lajiin. Ne puolustavat limakalvoa.

Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla, anaerobisilla eli hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Vaginan bakteerimäärä lisääntyy 1 000–10 000-kertaiseksi, ja valkovuodon pH-arvo nousee 4,5:een eli selvästi vähemmän happamaksi.

Juuri happamuuden muutos on yleensä bakteerivaginoosin alkusyy. Kun pH-arvo kasvaa eli happamuus kasvaa ja emäksisyys vähenee, muut, haitallisemmat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Emäksinen alkushokki voi liittyä runsaaseen seksin harrastamiseen. Siemenneste ja sylki ovat selvästi emäksisempiä kuin vagina. Siemenneste on lievästi emäksistä eli pH-arvoltaan 7,2–7,8. Syljen pH vaihtelee enemmän, mutta keskimäärin se on aika lähellä neutraalia eli 7:ää.

Myös pesuaineet, ruokavalio, kiivas elämäntyyli, lääkitys ja tiuhaan vaihtuvat seksikumppanit voivat muuttaa vaginan pH:ta tai muuten järkyttää sen bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereiden kansoittama terve vagina on ihmiselle lajityypillinen ominaisuus. Siksi vaginanesteenvaihtoa ei ole voitu testata eläinkokeilla, vaan pitää hypätä suoraan ihmisiin.

Epidemiologiset kokeet näyttäisivät tukevan ajatusta. Sekä australialaiset että Britannian Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että lesbonaisilla niin bakteerivaginoosi kuin terveetkin maitohappobakteerit siirtyvät naiselta toiselle.

Bakteerit siis voivat siirtyä vaginasta toiseen, joten terveen vaginanesteen siirto saattaa toimia.

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa keisarinleikkauksella syntyneisiin vauvoihin hierottiin ensimmäisen elinkuukauden aikana äidin vaginanesteitä. Näiden vauvojen bakteeristo muistutti äitien bakteeristoa enemmän kuin niiden keisarinleikkauksella syntyneiden vauvojen, joille käsittelyä ei tehty.

Johns Hopkinsin tutkijat hakevat seuraavaksi rahoitusta sille, jotta voisivat testata vaginanesteiden siirtoa bakteerivaginoosista kärsiville naisille.

”Suunnittelemme siirteiden antoa aluksi 40 naiselle. Jotkut saisivat todellista siirrettä, toiset plaseboa. Kaikki saisivat kuitenkin myös antibiootteja bakteerivaginoosinsa hoitoon”, apulaisprofessori Laura Ensign sanoi BBC:lle.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen muistuttaa, että bakteerisiirteissä potilasturvallisuus on vaikea kysymys. Vaikka Johns Hopkinsin tutkijat pyrkivät tarkalla seulonnalla estämään sukupuolitautien leviämisen, se ei ole koskaan luodinvarmaa eikä ainoa huolestuttava asia.

”Kun siirre on jonkun henkilön vaginan alueen mikrobistoa, sen koostumus on muokkautunut kyseisen henkilön paikallisten olosuhteiden mukaan. Siirre ei siis välttämättä pysy hengissä tai tehokkaana toisella henkilöllä, koska tällä limakalvojen immuunivaste on erilainen, seksuaalinen kanssakäyminen on erilaista ja hän syö erilaista ravintoa, mikä vaikuttaa limakalvojen solujen ravitsemukseen ja eritteisiin”, Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan monesti tällaisissa uutta kartoittavissa tutkimuksissa havaitaan lyhytaikaisia, hyviä seurauksia, mutta pitkäaikaisten vaikutusten arviointi jää seurantatutkimusten varaan. Siirre voi tuoda mukanaan normaalimikrobistoon kuuluvia bakteereita, jotka voivat vaikuttaa olosuhteisiin ennustamattomasti pitkällä aikavälillä.

Siksi siirtojen suhteen pitäisi olla Huovisen mukaan varovainen, varsinkin jos tautiin itsessään on muitakin hoitokeinoja tai jos se ei ole kovin vaarallinen.

”Perinteisissä ulosteensiirroissa on Yhdysvalloissa tullut jo pari kuolemantapausta, kun niiden mukana on siirtynyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, jotka ovat aiheuttaneet infektion potilaille”, Huovinen sanoo.

Idea vaginan bakteeriston siirrosta on sinänsä Huovisen mukaan looginen, mutta sitä ei välttämättä kannattaisi kehittää luovuttajien kautta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  2. 2

   Verottaja tiedottaa: Joka kolmannen veroprosentti on liian pieni

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   New Yorkin metroon ei saa viedä koiria, elleivät ne ole jonkinlaisessa kantolaukussa – Näin luovasti ihmiset kiertävät kieltoa

  5. 5

   Hallitus pyrkii helpottamaan pienituloisten tilannetta, mutta purevatko toimet? Näin tutkijat arvioivat

  6. 6

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  7. 7

   Isäpuoli tuomittiin 11 vuoden vankeuteen vakavasti sairaan tytön taposta Nurmi­järvellä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia on käyttänyt miljardeja huippu­luokan ilma­torjuntaan, mutta silti se oli voimaton lennokki-iskun edessä – miten se on mahdollista?

  10. 10

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  2. 2

   Tuore tutkimus: Rasvamaksa on käytännössä jo kansantauti, ja siitä kärsivän tulisi välttää alkoholia täysin

  3. 3

   R-kioski harkitsee lopettavansa matkakorttien lataamisen HSL:n palkkiopäätöksen takia

  4. 4

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  5. 5

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  7. 7

   Parisuhteet ovat muutoksessa, ja yhdessä asiassa astumme sata vuotta ajassa taakse­päin, sanovat asian­tuntijat – Näistä merkeistä tunnistat ”työ­pari­suhteen”

   Tilaajille
  8. 8

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  9. 9

   Verotus kiristyy, bensa kallistuu: HS:n laskurit kertovat, miten budjetti vaikuttaa kukkaroosi

  10. 10

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  6. 6

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää