Tiede

Vaginanesteen siirrosta toivotaan hoito­keinoa bakteeri­vaginoosiin

Suomalaisprofessori on kuitenkin huolissaan vaginanesteiden tautiriskistä.

Huonolaatuista suoliston mikrobistoa voidaan parantaa antamalla potilaalle ulosteensiirrolla terveen henkilön suolistomikrobistoa. Tämä on nykyisin arkipäivää uusiutuvan, suolistoon myrkkyjä tuottavan Clotridium difficile -infektion hoidossa.

Ulosteensiirtoja tutkitaan kliinisesti hoidoksi moneen asiaan, kuten haavaiseen paksusuolentulehdukseen, masennukseen, allergioihin ja lihavuuden.

Seuraava hoidollinen vallankumous voivat olla vaginanesteen siirrot terveiltä luovuttajilta naisille, joiden vaginan bakteeritasapaino on häiriintynyt, uskovat Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteen tutkijat.

Tutkijat esittelevät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -lehden artikkelissa metodia, jolla voitaisiin seuloa vapaaehtoisten joukosta sopivimmat vaginanesteen luovuttajat. Tärkeää olisi löytää naisia, joilla olisi hyvälaatuisia maitohappobakteereita ja joilla suurella todennäköisyydellä ei olisi sukupuolitauteja.

Mahdollisen hoidon kohteena olisivat ensiksi bakteerivaginoosista kärsivät naiset. Se on yhtä yleinen vaginan tulehdus kuin hiivatulehdus, mutta siihen ei ole vielä kunnollista, pitkäaikaisia tuloksia takaavaa hoitoa. Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään.

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Se on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju on tympeä ja kalamainen.

Bakteerivaginoosi lisää riskiä saada sukupuolitauti ja myös virtsatieinfektioiden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Terveessä vaginassa happamuusarvo pH on välillä 3,8–4,0 eli samaa luokkaa kuin punaviinissä. Bakteereita ei ole vaginassa kovin paljoa, ja liki kaikki bakteerit kuuluvat muutamaan maitohappobakteerien lajiin. Ne puolustavat limakalvoa.

Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla, anaerobisilla eli hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Vaginan bakteerimäärä lisääntyy 1 000–10 000-kertaiseksi, ja valkovuodon pH-arvo nousee 4,5:een eli selvästi vähemmän happamaksi.

Juuri happamuuden muutos on yleensä bakteerivaginoosin alkusyy. Kun pH-arvo kasvaa eli happamuus kasvaa ja emäksisyys vähenee, muut, haitallisemmat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Emäksinen alkushokki voi liittyä runsaaseen seksin harrastamiseen. Siemenneste ja sylki ovat selvästi emäksisempiä kuin vagina. Siemenneste on lievästi emäksistä eli pH-arvoltaan 7,2–7,8. Syljen pH vaihtelee enemmän, mutta keskimäärin se on aika lähellä neutraalia eli 7:ää.

Myös pesuaineet, ruokavalio, kiivas elämäntyyli, lääkitys ja tiuhaan vaihtuvat seksikumppanit voivat muuttaa vaginan pH:ta tai muuten järkyttää sen bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereiden kansoittama terve vagina on ihmiselle lajityypillinen ominaisuus. Siksi vaginanesteenvaihtoa ei ole voitu testata eläinkokeilla, vaan pitää hypätä suoraan ihmisiin.

Epidemiologiset kokeet näyttäisivät tukevan ajatusta. Sekä australialaiset että Britannian Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että lesbonaisilla niin bakteerivaginoosi kuin terveetkin maitohappobakteerit siirtyvät naiselta toiselle.

Bakteerit siis voivat siirtyä vaginasta toiseen, joten terveen vaginanesteen siirto saattaa toimia.

Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa keisarinleikkauksella syntyneisiin vauvoihin hierottiin ensimmäisen elinkuukauden aikana äidin vaginanesteitä. Näiden vauvojen bakteeristo muistutti äitien bakteeristoa enemmän kuin niiden keisarinleikkauksella syntyneiden vauvojen, joille käsittelyä ei tehty.

Johns Hopkinsin tutkijat hakevat seuraavaksi rahoitusta sille, jotta voisivat testata vaginanesteiden siirtoa bakteerivaginoosista kärsiville naisille.

”Suunnittelemme siirteiden antoa aluksi 40 naiselle. Jotkut saisivat todellista siirrettä, toiset plaseboa. Kaikki saisivat kuitenkin myös antibiootteja bakteerivaginoosinsa hoitoon”, apulaisprofessori Laura Ensign sanoi BBC:lle.

Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen muistuttaa, että bakteerisiirteissä potilasturvallisuus on vaikea kysymys. Vaikka Johns Hopkinsin tutkijat pyrkivät tarkalla seulonnalla estämään sukupuolitautien leviämisen, se ei ole koskaan luodinvarmaa eikä ainoa huolestuttava asia.

”Kun siirre on jonkun henkilön vaginan alueen mikrobistoa, sen koostumus on muokkautunut kyseisen henkilön paikallisten olosuhteiden mukaan. Siirre ei siis välttämättä pysy hengissä tai tehokkaana toisella henkilöllä, koska tällä limakalvojen immuunivaste on erilainen, seksuaalinen kanssakäyminen on erilaista ja hän syö erilaista ravintoa, mikä vaikuttaa limakalvojen solujen ravitsemukseen ja eritteisiin”, Huovinen sanoo.

Huovisen mukaan monesti tällaisissa uutta kartoittavissa tutkimuksissa havaitaan lyhytaikaisia, hyviä seurauksia, mutta pitkäaikaisten vaikutusten arviointi jää seurantatutkimusten varaan. Siirre voi tuoda mukanaan normaalimikrobistoon kuuluvia bakteereita, jotka voivat vaikuttaa olosuhteisiin ennustamattomasti pitkällä aikavälillä.

Siksi siirtojen suhteen pitäisi olla Huovisen mukaan varovainen, varsinkin jos tautiin itsessään on muitakin hoitokeinoja tai jos se ei ole kovin vaarallinen.

”Perinteisissä ulosteensiirroissa on Yhdysvalloissa tullut jo pari kuolemantapausta, kun niiden mukana on siirtynyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, jotka ovat aiheuttaneet infektion potilaille”, Huovinen sanoo.

Idea vaginan bakteeriston siirrosta on sinänsä Huovisen mukaan looginen, mutta sitä ei välttämättä kannattaisi kehittää luovuttajien kautta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   Valtion tuki maanviljelijöille kasvaa: Järjestelmän ansiosta viljelijät maksavat eläkkeistään vähemmän

  4. 4

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  5. 5

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  6. 6

   Israelin arabipuolueilta poikkeuksellinen ilmoitus: kannattavat Benny Gantzia pääministeriksi

  7. 7

   Neljä vuotta sitten uusnatsipuolue Kultainen aamun­koitto sai Kreikassa 18 parlamenttipaikkaa, viikko sitten muuttomiehet veivät toimistolta kyltinkin

  8. 8

   Johannes Yrjöstä tuli vaivihkaa julkkisten luottokampaaja – Tanssii tähtien kanssa -kilpailijan vaalentaminen oli uran toistaiseksi vaikein työtehtävä

   Tilaajille
  9. 9

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  10. 10

   Kalasatamaan rakennetaan Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seitsemän päivää ja kymmeniä miljoonia kuolleita – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten itäblokki aikoi laittaa läntisen Euroopan polvilleen ydinaseilla

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie matkalle yhteen maailman syrjäisimmistä paikoista, jossa juodaan sulavien jäävuorten vettä ja syödään raakaa hylkeenmaksaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”En olisi voinut kuvitella, että vielä joskus asun noiden jättiläisten kanssa”, paljastaa Saija Saarela ajatelleensa miehensä Ilkka Mattilan 400 kiloa painavasta kaiutinparista

  4. 4

   Häiriköintiä kesällä Vuosaaressa tutkinut ylikomisario: Monissa tapauksissa aikuiset hakivat itse konfliktia nuorten kanssa

  5. 5

   Jos edes holokaustin muisto ei saa ihmisiä järkiinsä, mihin Eurooppa on menossa?

  6. 6

   Yhdysvalloissa muhii poliittinen skandaali, johon kytkeytyvät Trump, Ukraina ja sala­peräinen ilmi­antaja – Tästä on kyse

  7. 7

   Miksi Suomessa ei osata puhua raiskausten syistä? Monika Fagerholm haluaa rikkoa hiljaisuuden uhrien ympäriltä

   Tilaajille
  8. 8

   Amerikkalaisten erot ovat miljardien toimiala, ja nyt sen surulliseksi mannekiiniksi on noussut Trumpin omin­takeinen lähi­piiriläinen

   Tilaajille
  9. 9

   Numeron 42 ratkaisseet matemaatikot yllättivät: Löysivät myös numerolle 3 kauan odotetun ratkaisun

  10. 10

   Kiskurihintaiset huijaritaksit vaanivat suomalaisia Tallinnan satamassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Huippututkija keräsi mainetta ja hänestä tehtiin jopa Barbie, kunnes joku keksi käydä läpi ansio­luetteloa

  3. 3

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   ”Pirtua suoneen”, ”verinäyte krapulassa” – lääkäriopiskelijoiden alkoholikeskeinen bilekulttuuri yllätti uuden opiskelijan

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Sänkyyn kelpaa kuka vain, mutta puolisoksi mies haluaa terävän naisen – Laaja tiede­artikkeli kertoo, mikä on älyn merkitys parin­muodostuksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Toimittaja Sanna Ukkola ilmoitti irtisanoutuvansa Ylestä, jatkaa kuitenkin juontajana vuoden loppuun asti: ”On tiettyjä asioita, jotka ovat kumuloituneet”

  11. Näytä lisää