Tiede

Ranskalaisten postinkantajien vasen kives on lämpimämpi kuin oikea, tutkimuksen tehnyt kaksikko sai palkinnoksi biljoonia Zimbabwen dollareita

Jokavuotiset huumori-Nobelit jaettiin jälleen Harvardin yliopistossa. Kivestutkimus katsottiin anatomian palkinnon arvoiseksi.

Maailmassa tehdään joka vuosi huomattava määrä tieteellistä tutkimusta.

Osa on uraauurtavaa, jopa Nobelin palkinnon arvoista. Valtaosa on perustutkimusta, raskasta puurtamista pienten tiedonhippusten löytämiseksi. Näiden murusten pohjalle Nobelitkin aikanaan rakentuvat.

Sitten on tutkimusta, joka panee miettimään, miksi tällaista on edes tehty ja kuka sitä on suostunut rahoittamaan.

Jälkimmäiseen kategoriaan voisi mennä Ranskassa 12 vuotta sitten tehty tutkimus, jossa postinkantajien ja bussikuskien kiveksiin liimattiin antureita. Tiedetään, että kivesten lämpötila ja hyvinvointi on tärkeää hedelmällisyyden kannalta. Tässä haluttiin kuitenkin nyt saada selville vain se, onko toinen kives toista lämpimämpi.

Selvisi, että on. Postinkantajien ja bussikuskien vasen kives lämpenee työtä tehdessä hieman enemmän kuin oikea. Vasen kives on tyypillisesti 0,3 astetta toista lämpimämpi. Työ julkaistiin Human Reproduction -tiedelehdessä.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa tästä mullistavasta löydöksestä jaettiin Harvardin yliopistossa omalla tavallaan arvostettu tiedepalkinto. Jokavuotisessa Ig-nobel -palkintoseremoniassa tohtorit Roger Mieusset ja Bourras Bengoudifa palkittiin anatomian huumori-Nobelilla.

He eivät saapuneet paikalle noutamaan palkintoa.

 

Palkinnon tarkoitus on juhlistaa tutkimuksia, jotka ensin naurattavat, mutta panevat sitten ajattelemaan.

Vitsi-Nobeleista eli Ig-nobeleista on muodostunut pitkä perinne. Juhlallisuuksia on järjestetty Harvardin yliopistossa jo 29 vuotta. Palkinnot jaetaan tyypillisesti kuukausi ennen oikeita Nobeleita.

Palkinnon nimi Ig-nobel on sanaleikki englannin sanasta ignoble, joka tarkoittaa alhaista. Palkinnon tarkoitus on juhlistaa tutkimuksia, jotka ensin naurattavat mutta panevat sitten ajattelemaan. Tutkijatkin osaavat suhtautua vitsipalkintoon huumorilla ja sellaisen saaminen on yleensä suuri kunnia.

Lapsellisessa, mutta hyväntuulisessa seremoniassa voittajille jaetaan hassu pysti ja kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria. Hyperinflaation johdosta seteli on käytännössä arvoton. Vuoden 2009 matematiikan palkinto menikin Zimbabwen keskuspankin johtajalle.

Palkinnon perusteena oli taidokas tapa opettaa kansalaisille laaja skaala numeroita hyvin pienestä erittäin suureen – pienin seteli kun oli arvoltaan yhden sentin ja suurin peräti 100 biljoonaa eli 100 000 000 000 000 Zimbabwen dollaria.

Palkitut tutkimukset itsessään eivät ole mitenkään vitsillä tehtyjä. Ne on julkaistu vertaisarvioiduissa tiedelehdissä ja niissä on usein vissi tieteellinen pohja, jonka löytäminen voi vain joskus olla haastavaa.

Sellaisia löytyi tänäkin vuonna useita.

Fysiikan Ig-nobel meni tutkimusryhmälle, joka selvitti, miksi vompattien kakka on kuutionmuotoista. Selitys löytyy vompatin suolen rakenteesta. Asiaa on puitu myös Helsingin Sanomissa.

Palkinnon hakivat Georgian teknillisen yliopiston tutkijat Patricia Yang ja David Hu kollegoineen. Heille tämä on jo toinen Ig-nobel. Aiemmin Yang ja Hu saivat selville, että käytännössä jokainen nisäkäs käyttää virtsaamiseen keskimäärin 21 sekuntia. Virhemarginaali oli 13 sekuntia suuntaansa.


 

Pizza voi suojata sairastumiselta ja kuolemalta, mutta vain mikäli kyseinen pizza on sekä valmistettu että nautittu Italiassa.

Taloustieteen palkinto meni kolmikolle, joka selvitti, minkämaalaiset setelit levittävät tehokkaimmin pöpöjä. Selvisi, että polymeerirakenteensa ansiosta Romanian leut ovat todellisia bakteeripesiä.

Usealle antibiootille vastustuskykyiset bakteerit pääsevät pesiytymään setelin rakosiin ja säilyvät siellä pitkään. Tutkituista seteleistä hygieenisin on Kroatian kuna. Eurossa sen sijaan voi päästä muhimaan kolibakteeri.

Lääketieteen palkinto tuli tilastollisesta havainnosta, jonka mukaan italialainen pizza voi suojata sairastumiselta ja kuolemalta, mutta vain mikäli kyseinen pizza on sekä valmistettu että nautittu Italiassa.

Palkinnon haki epidemiologi Silvano Gallus, joka on siis tutkinut pidempäänkin välimerellisen ruokavalion yhteyksiä terveyteen. Palkintopuhettaan varten Gallus oli pukeutunut pikkutakkiin ja valkoiseen t-paitaan, jossa komeili ilmeisesti salamipizza.

Ig-nobelin rauhanpalkinto jaettiin tänä vuonna tutkimuksesta, joka selvitti, miksi itsensä raapiminen on niin nautinnollista. Palkinnon sai Liverpoolin yliopiston neurotieteiden professori Francis McGlone.

”Olin aivan onnessani, kun kuulin tästä. Tämä on kunnia meille kaikille. Olen pitkään hämmästellyt, miksi raapiminen on niin pirun kivaa”, McGlone sanoo The Guardian -sanomalehdessä.

McGlonen tutkimus on hyvä esimerkki siitä, miten aluksi hassulta kuulostava tutkimus voi oikeasti olla tärkeää. Kun selvitetään, miten ihmiset kutisevat ja miten raapiminen vaikuttaa, voidaan ehkä löytää apua kroonisesta kutinasta kärsiville.

”Krooninen kutina on hirveää. Ihmiset raapivat itseään verille, koska kipukin on parempi vaihtoehto kuin kutina.”

Biologian palkinto annettiin torakoita koskevasta tutkimuksesta. Singaporelaiset ja puolalaiset tutkijat havaitsivat viime vuonna, että magnetisoidut, mutta kuolleet torakat käyttäytyvät eri tavalla kuin elävät. Varsinaisesti tutkimuksessa yritettiin siis selvittää, voivatko torakat aistia magneettikenttiä.

Oikeissa Nobeleissa on se pulma, että palkinnon arvoisia löydöksiä tehneet ehtivät toisinaan jo kuolla, ennen kuin tunnustus lopulta tulee. Palkinnot jaetaan, kun löydös on osoittautunut tarpeeksi vankaksi ja tullut osaksi tieteen kaanonia. Esimerkiksi fysiikassa tähän voi mennä vuosikymmeniä.

Intialainen astrofyysikko Subrahmanyan Chandrasekhar esimerkiksi odotti palkintoa 53 vuotta. Lopulta hänet palkittiin vuonna 1983 työstä, jonka hän oli tehnyt jo vuonna 1930.

 

Kynän pitäminen suussa saa ihmisen hymyilemään ja reagoimaan huumoriin voimakkaammin.

Huumori-nobelien arvoiset tutkimukset sen sijaan on pääosin tehty viime vuosina tai ainakin tällä vuosituhannella. Vanhin nyt palkittu tutkimus oli vuodelta 1988.

Tuolloin Länsi-Saksassa Mannheimin yliopistossa havaittiin, että kynän pitäminen suussa saa ihmisen hymyilemään ja reagoimaan huumoriin voimakkaammin. Toisaalta jatkotutkimus paljasti, että huumori ei ole sen hauskempaa, vaikka pitäisi kynää suussaan, hymyileminen ja nauraminen on vain helpompaa, kun suussa oleva esine rentouttaa lihaksia.

Tästä havainnosta irtosi nyt viimein psykologian Ig-nobel, jonka kävi Harvardin lavalla hakemassa emeritusprofessori Fritz Strack.

Toinen jo kelpo tovin tunnustusta odottanut, ehdottomasti kuitenkin palkitsemisen arvoinen työ tehtiin Japanissa vuonna 1995. Tutkija Shigeru Watanabe selvitti tuolloin, kuinka paljon kuolaa viisivuotias lapsi tuottaa päivässä. Noin puoli litraa.

Watanabe haki kemian palkinnon yhdessä kolmen poikansa kanssa. He olivat koehenkilöitä 25 vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa, nyt jo kolmekymppisiä aikuisia. Pojat söivät lavalla banaania havainnollistaakseen, miten kuolanäytteitä aikoinaan kerättiin.

Koko seremonia on nähtävillä Youtubessa.

Korjaus 13. syyskuuta kello 14.25: Palkinto on kymmenen biljoonaa Zimbabwen dollaria. Suurin seteli oli sata biljoonaa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  2. 2

   Erja ja Timo Noroviita haluaisivat adoptoida Zirak Bayatin, 33, sillä miestä uhkaa käännytys Irakiin – adoptiolaki on iän suhteen selvä, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Helsingin yliopiston ravintolat lopettavat naudanlihan tarjoilun

  4. 4

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  5. 5

   Kun laki kielsi tyttöjen sukuelinten silpomisen, kenialaiset alkoivat silpoa yhä nuorempia: ”Normaali osa naisen elämää”, sanoo ylpeä ympärileikkaaja

   Tilaajille
  6. 6

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä harvempi nuori aikuinen pääsee kiinni omistus­asuntoon, ja se mullistaa heidän talousnäkymänsä

   Tilaajille
  8. 8

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  9. 9

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  10. 10

   Hyväkuntoiset, säilytettäväksi määrätyt vaahterat vedettiin matalaksi Meilahdessa – YIT: ”Tällainen inhimillinen erehdys”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Vantaan perussuomalaisten erottama Tanja Vahvelainen harkitsee oikeustoimia

  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

  5. 5

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  6. 6

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  7. 7

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  8. 8

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  9. 9

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää