Tiede

Aurinkokuntaan on iskeytynyt ulkoavaruudesta uusi komeetta: Borisov

Borisov on vasta toinen tunnistettu muualta tullut komeetta.

Ukrainalainen tähtitieteilijä Gennadi Borisov on löytänyt Jupiterin radan sisäpuolelta komeetan, joka on luultavasti peräisin aurinkokunnan ulkopuolelta.

Komeetta C/2019 Q4 tunnetaan löytäjänsä mukaan myös nimellä Borisov. Se on luultavasti muutaman kilometrin levyinen, ja sillä on kirkkaasti näkyvä huntu ja pyrstö.

Kyseessä on toinen tunnistettu tähtienvälinen komeettavieras. Ensimmäinen oli sikarinmuotoinen ’Oumuamua, jonka käynti havaittiin kaksi vuotta sitten. Se oli pienempi, vain 800 metriä pitkä. Sillä näkyi vain hento huntu eikä lainkaan pyrstöä.

Huntu ja pyrstö ovat vesihöyryä. Ne syntyvät, kun komeetan jää höyrystyy. Näin käy etenkin silloin, kun komeetta käy lähempänä lämmittävää tähteä.

Borisov tunnistettiin jostain toisesta aurinkokunnasta tulleeksi, koska sen rata ei ole ellipsi vaan hyperbeli.

Aurinkokunnan omien komeettojen rata on yleensä ellipsin muotoinen eli soikea. Ne käyvät säännöllisesti lähellä aurinkoa, singahtavat sitten pitkälle kiertomatkalle kauas planeettojen tuolle puolelle ja palaavat aina ellipsiradallaan takaisin auringon luo.

Borisov vain käy aurinkokunnassamme eikä koskaan tule takaisin. Auringon painovoiman vaikutuksesta sen rata tekee pienen kaarroksen. Matemaattisesti rataa kutsutaan hyperbeliksi.

Myös komeetan nopeus on viesti. Komeetat kiihdyttävät vauhtiaan lähellä aurinkoa ja hidastavat kaukana auringosta. Borisovin nopeus on selvästi suurempi kuin muilla kappaleilla, jotka kiertävät aurinkoa samalla etäisyydellä.

Tämä tarkoittaa, että se on luultavasti peräisin aurinkokunnan ulkopuolelta ja jatkaa matkaansa tähtienväliseen avaruuteen. Auringon painovoima vinksauttaa hieman Borisovin rataa, mutta ei riitä pyydystämään Borisovia aurinkokuntamme komeettaperheeseen.

Gennadi Borisov havaitsi kohteen ensimmäisen kerran 30. elokuuta Krimin niemimaalla CrAO-observatoriossa ja uudestaan kaksi päivää myöhemmin. Sen jälkeen muutkin tähtitieteilijät ovat useaan otteeseen varmistaneet havainnon.

’Oumuamua havaittiin vasta kun se oli jo loitontumassa Auringosta. Borisov sen sijaan havaittiin hyvissä ajoin, joten tähtitieteilijöillä on nyt hyvin aikaa tutkia sitä.


Näyttävän pyrstön spektriä analysoimalla voidaan päätellä, mitä alkuaineiden isotooppeja pyrstöstä löytyy. Eri isotooppien atomeissa on eri määrä neutroneita. Alkuaineiden isotooppisuhteet vaihtelevat aurinkokunnittain.

Saanemme siis vielä tietää, minkälaisia alkuaineiden isotooppisuhteita on Borisovin kotiaurinkokunnassa. Silti on vaikeaa ja ehkä mahdotonta vastata kysymykseen, mistä aurinkokunnasta Borisov on kotoisin.

Euroopan avaruusjärjestön mukaan Borisov käy lähimmillään 300 miljoonan kilometrin päässä Auringosta eli Marsin ja Jupiterin radan välissä.

Borisovin etäisyys Maahan on lyhimmillään joulukuun lopussa. Se on silloin 290 miljoonan kilometrin päässä eli noin kaksi kertaa niin kauakana kuin Aurinko.

Rata tarkentuu vielä, ja mahdollisesti Borisov voi koukata Marsin radan sisäpuolellakin. Joka tapauksessa se matkaa varsin kaukana Maasta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  2. 2

   Asukas siirsi kaupungin asunnon vuokra­oikeuden omalle vanhemmalleen ja takasi tälle leppoisan elämän

  3. 3

   Päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen amerikkalaisen Daytonin pormestari rukoili pelastusta kaupungilleen – Vastaus tuli Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Nuori kirurgi poisti vuonna 1995 esimiehensä käskystä elimiä elävältä mieheltä, nyt Enver Tohti kiertää maailmalla kertomassa Kiinan elin­ryöstöistä

  5. 5

   HS-analyysi: Hallitus aikoo kammeta Suomen hiili­neutraaliksi 15 vuodessa, budjetti­riihen jälkeen edes vihreiden Ohisalo ei kehdannut hehkuttaa ilmasto­päätöksiä

  6. 6

   Espoolaislähiöstä kuuluu kummia: Betonin keskelle nousee ravintoloita, joihin vaelletaan ympäri Helsingin seutua

  7. 7

   Istumme nykyään liikaa, ja se painaa keskivartalomme kasaan – Viisi helppoa liikettä saavat vatsan ja pakarat jälleen kuntoon

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Justin Trudeau joutui kovan kritiikin kohteeksi vanhasta valokuvasta, jossa hän käytti rasistista meikkiä – ”Ei lainkaan arvostelukykyä”

  9. 9

   Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

  10. 10

   Poliisi uskoo ratkaisseensa Etelä-Korean pahamaineisen sarjamurhatapauksen yli 30 vuotta kestäneen tutkinnan jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty

   Tilaajille
  2. 2

   EU-lähteet FT:lle: Boris Johnson lyyhistyi tuolissaan tajutessaan lounaan äärellä, miten ulalla hän oli Britannian neuvottelu­asemasta

  3. 3

   Matemaatikkojen vaikea laskelma tuotti vihdoin kaivatun luvun 42

  4. 4

   Talouslehti Financial Times vetoaa: Kapitalistinen järjestelmä on nollattava

  5. 5

   Kerrostalon rakennus­työt pysähtyivät keskellä Helsingin uutta merellistä kaupungin­osaa: ”Rahat ei liiku, niin ei sitten etene työtkään”

  6. 6

   Pääministeri Antti Rinne kertoi tiistaina vitsin, joka kuvaa karusti hänen hallituksensa linjaa

  7. 7

   Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutuu Yleltä

  8. 8

   Sata päivää ilman alkoholia, muusikko Emma Kemppainen päätti, mutta se ei jäänytkään siihen – Nyt alkoholista luopuvat nekin, joille se ei koskaan ollut ongelma

   Tilaajille
  9. 9

   Tämäkin jugend-kaunotar on Helsingin kaupungin vuokratalo: Helsingin valtuuston enemmistö ei heittäisi hyvätuloisia ulos puoli-ilmaisista asunnoista

  10. 10

   HS-analyysi: Tuoreen äidin julkinen ampuminen sai Ruotsin harkitsemaan Suomessa ongelmalliseksi havaittua todistamistapaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Hyvätuloiset ystävättäreni asuvat kaupungin vuokra-asunnoissa puoli-ilmaiseksi

  8. 8

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää