Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Onko kissalla napaa?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, onko ihmistä älykkäämpää eläintä, miksi Kuussa on kuoppia ja millainen on avaruusaluksen ovi. Entä miksi lauletaan ”maa kallis isien” eikä ”ihmisten”?

Uula Lähteenmäki, 2

Kyllä on. Kissojen lisäksi esimerkiksi koirilla, hevosilla, valailla ja ihmisillä on napa. Ne ovat kaikki nisäkkäitä.

Nisäkkäiden pienokaiset saavat emon kohdussa ravintoa napanuoran kautta. Syntymän jälkeen napanuora useimmiten katkaistaan. Nuora irtoaa poikasen vatsasta pian sen jälkeen. Napa on pysyvä arpi.

Kissojen ja muiden karvaisten nisäkkäiden napaa on vaikea havaita. Ihmisten napa on selvästi enemmän esillä. Kissallakin napa sijaitsee aika lailla vatsan keskellä. Kooltaan kissojen napa on alle sentin kokoinen.

Kaikille nisäkkäille ei muodostu napaa. Sitä ei ole esimerkiksi kenguruilla eikä muilla pussieläimillä. Niiltä napanuora irtoaa niin pienenä, ettei siitä jää pysyvää arpea.

Muniville eläimille kuten linnuille ja matelijoille muodostuu napanuoraa vastaava rakenne, mutta niillä irtoamisen jälki näkyy vain vähän aikaa kuoriutumisen jälkeen.

Petteri Nieminen

lääketieteellisen biologian määräaikainen professori

Itä-Suomen yliopisto

Anne-Mari Mustonen

biolääketieteen ja biologian tutkija

Itä-Suomen yliopisto


Onko olemassa ihmistä fiksumpaa eläintä?

Nella Lehtonen, 10

Fiksuus tarkoittaa yleensä nokkeluutta ja älykkyyttä.

Ihmisten älykkyyttä tutkitaan johdon­mukaista päättelykykyä mittaavilla testeillä. Yleensä ne eivät sellaisinaan sovellu eläinten testaamiseen. Tietotekniikan kehitys on kuitenkin avannut uusia mahdollisuuksia.

Tuoreessa tutkimuksessa ihmiset ja simpanssit laitettiin pelaamaan muistipelejä kosketusnäyttöisellä tietokoneella. Tulos yllätti monet. Simpanssit reagoivat ihmisiä nopeammin­ näytölle ilmestyviin numeroihin ja muistivat numerot paremmin.

Eläinten kyky tyydyttää perustarpeitaan kertoo fiksuudesta. Eri lajit ovat kehittäneet ravinnon hankintaan ja suojautumiseen toisistaan poikkeavia, mutta toimiva ratkaisuja. Niitä on vaikea vertailla keskenään.

Esimerkiksi porot ovat fiksuja keinoissaan selviytyä talven yli. Karvapeite pitää poron lämpimänä pakkasilla, ja se osaa kaivaa lumen alta jäkälää. Metsissä elävät karhut nukkuvat pesän suojassa vaikeimman ajan yli.

Yhdessä asiassa ihminen on muita eläinlajeja edellä. Ihmiskunta on sukupolvi toisensa jälkeen koonnut tietoa, jonka avulla nykyiset ihmiset voivat tehdä yhä monimutkaisempia asioita. Muut eläimet eivät pysty esimerkiksi lentämään Kuuhun.

Outi Vainio

eläinlääketieteellisen farmakologian professori

Helsingin yliopisto


Millainen on se avaruusaluksen ovi, josta avaruus­miehet menevät sisään?

Liinu Huotari, 9

Avaruusaluksissa on yleensä pyöristettyjä luukkumaisia ovia. Ne toimivat parhaiten, sillä avaruuden painottomuudessa ei ole käytännössä suuntia ylös tai alas. Ovia pitää pystyä käyttämään joka suunnasta.

Aluksissa on erilaisia ovia. Niitä on aseman eri osastojen välillä. Jotkin johtavat Maahan lähtevään paluukapseliin tai avaruuteen. Osastojen väliset ovet ovat koko ajan auki.

Niitä ovia, joita käytetään avaruuskävelylle lähtiessä, on yleensä vähintään kaksi peräkkäin. Tämä on välttämätöntä, jottei avaruusaluksen ilma vuoda pois ilmattomaan avaruuteen. Tarkasti tiivistettyjen ovien väliin jää tavallisesti eteinen, jota sanotaan ilmalukoksi. Kun astronautti lähtee avaruuspuvussaan ulos avaruuteen, hänen pitää odottaa ilmalukossa, kunnes ilma on poistunut. Palatessa hänen pitää odottaa, että ilma palautuu ilmalukkoon.

Kaikki alusten ovet ovat yleensä terästä tai alumiinia. Ne ovat painavia, joten ne liikkuvat usein omilla kiskoilla. Yleensä alusten luukut avataan, suljetaan ja lukitaan käsin isoja vipuja kääntämällä.

Jaan Praks

sähkötekniikan apulaisprofessori

Aalto-yliopisto


Miksi Kuussa on kuoppia?

Aurora Thuneberg, 6

Jo paljain silmin Kuuta katsellessa voi nähdä sen pinnalla isoja kuoppia. Ne ovat satojen kilometrien kokoisia kraattereita. Ne ovat syntyneet, kun asteroidit eli avaruudesta tulevat isot kivet ovat törmänneet Kuuhun.

Kun Kuuta katsoo kaukoputkella, sen pinnalta erottaa paljon myös pienempiä kraattereita. Pienimmät kuopat näkyvät Kuun pinnasta otetuista valokuvista. Nuo pienemmät jäljet ovat syntyneet asteroideja pienempien meteoroidien törmäyksistä.

Samanlaisia törmäysjälkiä on syntynyt myös maapallolla. Täällä jäljet kuitenkin häviävät, koska maanpinta muuttuu jatkuvasti tulivuorten purkausten, eroosion eli kulumisen ja mannerlaattojen liikkeiden takia.

Lisäksi planeettamme ilmakehä suojelee tehokkaasti meitä pienten taivaankappaleiden törmäyksiltä.

Kuun pinnalla kaikki jäljet jäävät näkymään hyvin pitkäksi aikaa. Kuun isot ja pienet kraatterit ovat muodostuneet miljardien vuosien kuluessa, ja niitä syntyy jatkuvasti lisää.

Pasi Nurmi

tähtitieteilijä, koordinaattori

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla

Maamme-laulussa lauletaan ”maa kallis isien” – miksi isien eikä ihmisten?

Tiitus Leppänen, 6

Johan Ludvig Runeberg kirjoitti Maamme-laulun sanat alun perin vuonna 1846. Elettiin aikaa, jolloin Tiituksen isovanhempien isovanhempien sukupolvi oli elossa.

Runeberg kirjoitti sanat ruotsiksi. Julius Krohnin johtama runoilijaryhmä käänsi sanat suomeksi vuonna 1867. Kysytty muotoilu on tuolta ajalta, vaikka runoilija Paavo Cajander myöhemmin korjaili laulua.

Maamme-laulussa korostetaan isiä eli miehiä kaikkien ihmisten sijaan, koska tuohon aikaan miesten ajateltiin olevan tä­rkeämpiä kansalaisia verrattuna muihin.

Naisilla ja äideillä ei ollut samoja mahdollisuuksia kuin miehillä käydä koulua ja opiskella, vaikuttaa yhteiskunnassa, periä omaisuutta eikä toimia valtion viroissa. Sekin saattoi vaikuttaa, että kaikki Maamme-laulun sanoittajat olivat miehiä.

Laulussa ei myöskään kerrota Suomen olevan lasten maa. Myös heidän ajateltiin olevan vähempiarvoisia.

Jos Maamme-lauluun tehtäisiin sanat nyt, Suomea ei enää voitaisi nimittää vain isien maaksi. Koska laulu on hyvin suosittu ja sitä lauletaan monissa tilaisuuksissa, on mahdollista, että sanat joskus muutetaan.

Taru Leppänen

yliopistonlehtori

Turun yliopisto
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää