Tiede

Tutkijat laskivat luontoon geenimuunneltuja hyttysiä ja saattoivat vahingossa kehittää uudenlaisia hybridihyttysiä

Muuntogeeniset hyttyset pääsivät ilmeisesti tuottamaan elinkelpoisia jälkeläisiä paikallisten hyttysten kanssa. Sen ei pitänyt olla mahdollista.

Hyttysten välityksellä leviävät taudit ovat suuri ongelma lämpimissä maissa. Ilmaston lämmetessä trooppiset taudit voivat levitä pohjoiseenkin, kun tauteja kantavien hyttysten elinalue laajenee.

Siksi on kehitettävä tehokkaampia keinoja taudinkantajien tuhoamiseen.

Erityinen huolenaihe on Afrikasta trooppisille seuduille ympäri maailmaa levinnyt keltakuumehyttynen Aedes aegypti, joka nimensä mukaisesti levittää keltakuumetta, mutta myös denguekuumetta ja vaarallista zikavirusta. Hyttystä esiintyy myös Yhdysvaltojen eteläosissa.

Tutkijat ovat kuluneen vuosikymmenen aikana kehittäneet useita erilaisia geenimuuntelutekniikoita, joilla voitaisiin tuhota kokonaisia hyttyspopulaatioita käyttämättä myrkkyjä ja aiheuttamatta vaaraa ympäristölle.

Yksi tekniikka on niin sanottu geeniajuri: hedelmättömyyttä aiheuttava, muunneltu geeni leviää hyönteispopulaatiossa erittäin tehokkaasti ja estää hyttysiä lisääntymästä.

Tekniikalla on saatu lupaavia tuloksia laboratoriossa, mutta sitä ei ole tiedelehti Naturen mukaan vielä kokeiltu luonnossa.

Brasiliassa käynnistettiin vuonna 2013 toisenlaista geenimuokkausta hyödyntävä koe, jolla oli tarkoitus hävittää keltakuumehyttyset erään kaupungin ympäristöstä.

Äskettäin Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan koe ei sujunut kuten piti. Osa muuntogeenisistä hyttysistä tuottikin jälkeläisiä paikallisten hyttysten kanssa. Muunneltujen hyttysten perimää sekoittui luontaiseen populaatioon, tutkijat esittävät.

Nämä hybridihyttyset eivät ole ihmiselle tai muutenkaan sen vaarallisempia kuin villit lajitoverinsa. Geenitekniikoita luonnossa testattaessa täytyisi kuitenkin varmistaa, ettei tule odottamattomia seurauksia.

Tutkijoiden mukaan voi periaatteessa olla mahdollista, että nämä hybridipopulaatiot ovat alkuperäistä elinvoimaisempia, mikä ei suinkaan ollut kokeen tarkoitus.

Kokeen taustalla on brittiläinen bioteknologiayritys Oxitec eli Oxford Insect Technologies. Yritys on tutkinut keinoja taistella tauteja levittäviä hyttysiä vastaan jo pitkään. Se on saanut rahoitusta muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiöltä.

Oxitecin lähestymistapa hyttysten torjuntaan perustuu niin sanottujen OX513A -hyttysten räätälöintiin laboratoriossa.

Urospuolisia keltakuumehyttysiä muokataan niin, että naaraiden kanssa paritellessaan ne siirtävät jälkeläisilleen tappavan geenin, joka nitistää jälkeläiset ennen kuin ne ehtivät lisääntyä.

 

Hyttyset pitää kasvattaa antibioottiliuoksessa, etteivät ne kuolisi ennen kuin ehtivät paritella.

Uroshyttyset eivät ime verta eivätkä siis levitä tauteja, mutta niitä muokkaamalla voidaan romahduttaa kokonaisia hyöteispopulaatioita, jos ne pystyvät siirtämään steriloivia tai tappavia geenejä eteenpäin.

Muunnellut hyttyset tuottavat tTA-nimistä proteiinia, joka elimistöön kertyessään tappaa hyttysen. Proteiinin kertymistä voidaan hillitä antibiooteilla. Niinpä nämä hyttyset pitää kasvattaa antibioottiliuoksessa, etteivät ne kuolisi ennen kuin ehtivät paritella.

Oxitec sai luvan tehdä kenttäkokeita itäisessä Brasiliassa sijaitsevassa Jacobinan kaupungissa. Kaupunkia ympäröi kuiva puoliaavikko, jossa hyttyset eivät pysty lisääntymään. Kaupunki on siis hyttysille luonnollinen saareke, josta ne eivät leviä.

Muunneltuja hyttysiä vapautettiin Jacobinan ympäristöön 450 000 yksilöä joka viikko kesäkuusta 2013 syyskuuhun 2015. Kokeen tulokset olivat lupaavia. Vapautusten jälkeen Jacobinan hyttyspopulaatio romahti jopa 90-prosenttisesti.

Oxitec on aiemmin kokeillut menetelmää varsin pienellä alueella Cayman-saarilla, jossa se myös tuhosi lähes koko hyttyspopulaation.

Puolentoista vuoden päästä Brasilian populaatio oli kuitenkin toipunut ennalleen. Kokeen aikana Yalen yliopiston riippumattomat tutkijat ja heidän brasilialaiset kollegansa ottivat dna-näytteitä vapautetuista hyttysistä sekä nykyisestä populaatiosta vuosia vapautusten jälkeen.

He havaitsivat, että vähintään kymmenellä ja mahdollisesti jopa 60 prosentilla nykyisistä hyttysistä on perimässään jälkiä näistä OX513A-muuntohyttysistä.

”Väitettiin, että vapautettujen hyttysten geenit eivät jäisi populaatioon, sillä hyttysten jälkeläiset kuolisivat. Selvästikään näin ei nyt tapahtunut”, sanoo ekologian ja evoluutiobiologian professori Jeffrey Powell Yalen yliopiston tiedotteessa.

 

”Huolestuttavaa on vain, että lopputulosta ei osattu ennakoida.”

Powell korostaa, että muuntogeenisten ja villien hyttysten sekoittuminen ei aiheuta terveysvaaraa.

”Huolestuttavaa on vain, että lopputulosta ei osattu ennakoida. Laboratoriokokeiden perusteella voidaan arvioida, mitä muuntogeenisten hyttysten vapauttamisesta luultavasti seuraa, mutta tekemämme kaltaisia geenitestejä pitäisi tehdä vapautusten aikana ja niiden jälkeen, jotta saadaan selville, onko tapahtunut jotain, mitä ei ole osattu ennakoida”, Powell sanoo.

Jacobinan hybridihyttyset on alun perin jalostettu Kuubassa esiintyvistä keltakuumehyttysistä, jotka on edelleen risteytetty meksikolaisten lajitoveriensa kanssa.

Nyt ne ovat lisääntyneet brasilialaisten hyttysten kanssa, joten hyttysillä on perimää kolmesta populaatiosta.

 

Tutkijat pohtivat mahdollisuutta, että hybridihyttyset olisivat tavallista sietokykyisempiä myrkyille.

Tutkijat arvelevat, että tämä antaa hyttysille niin sanottua risteytyselinvoimaa, eli ne saattavat olla kestävämpiä ja terveempiä kuin Jacobinan alkuperäiset hyttyset. Lisäksi tutkijat pohtivat mahdollisuutta, että hybridihyttyset olisivat tavallista sietokykyisempiä myrkyille.

Kokeen tehnyt Oxitec on suivaantunut tästä spekulaatiosta ja katsoo, että ryhmällä ei ole todisteita yllä mainituille väitteilleen.

Oxitecin mukaan on ollut avoimesti tiedossa, että 3–4 prosenttia muuntogeenisten hyttysten jälkeläisistä saattaa kehittyä aikuisiksi, mutta näiden geenien pitäisi hävitä populaatiosta parin sukupolven aikana. Oxitecin kolmesivuisesta lausunnosta kertoo muun muassa Gizmodo-julkaisu.

Tutkijat spekuloivat myös, että hyttyspopulaation tervehtyminen ensin tapahtuneesta romahduksesta voisi johtua siitä, että naarashyttyset olisivat oppineet välttämään lisääntymistä muunneltujen urosten kanssa. Oxitec katsoo, että tämä ei ole mahdollista.

”Valikoivaa parittelua ei ole havaittu yhdessäkään kokeessa, joissa on maailmanlaajuisesti vapautettu lähes miljardi muunneltua urosta. Tutkijat eivät tarjoa mitään aineistoa hypoteesinsa tueksi”, Oxitecin vastineessa sanotaan.

Kiista on yhä kesken, sillä tutkimusartikkelin julkaissut Scientific Reports on ottanut tutkimuksen johtopäätöksiin kohdistetun kritiikin tutkittavakseen. Lehti aikoo palata asiaan tapausta selvitettyään.

Oikaisu 19.9. kello 19.35: Toisin kuin uutisen otsikossa kerrottiin, kokeilu ei tuottanut uutta hyttyslajia vaan uudenlaisia hyttysiä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  2. 2

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  3. 3

   Puhemies torjui Boris Johnsonin toivoman uuden äänestyksen brexit-sopimuksesta – suora lähetys britti­parlamentista jatkuu

  4. 4

   Poliisien etu­järjestön puheen­johtaja Ohisalon selvitys­pyynnöstä: Vuoro­puhelun sisä­ministerin kanssa tapahduttava muualla kuin Twitterissä

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  7. 7

   Alma pääsi lämmittelijäksi Christina Aguileran Britannian-kiertueelle – Manageri: ”Christina oli nähnyt Alman keikan ja tykännyt kovasti”

  8. 8

   Iranilainen musiikkipalvelu poisti naiset kaikkien levyjen kansikuvista

  9. 9

   Hassan Blasimin teos ei kelvannut Finlandia-palkinnon kilpailukirjaksi, koska italialais­kustantamo julkaisi sen arabiaksi viime vuonna

  10. 10

   Auto putosi Tuusulanväylältä kuusi metriä lasten koulutielle, kuljettaja kuoli: ”Onni onnettomuudessa, ettei kukaan ollut väylällä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  3. 3

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  4. 4

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  6. 6

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  7. 7

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  8. 8

   Emeritusprofessori kiittää nuorta lääkäriä kannanotosta: ”Jos halutaan oikeasti hoitaa meidän vanhuksia, järjestelmää pitää muuttaa dramaattisesti”

  9. 9

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  10. 10

   Poliisi puolustaa etälamauttimen käyttöä Turkki-mielenosoituksessa: ”Olisiko sitten patukalla pitänyt lyödä?” – Ohisalo pyytää selvitystä poliisin pelisäännöistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää