Tiede

Punaisen lihan syönnin vähentäminen ei ole tarpeen, tutkijaryhmä väitti ja herätti heti arvostelua

WHO, syöpätutkijat ja suomalainen ravitsemustieteilijä oudoksuvat tutkimuksen menetelmiä.

Punaisen lihan syöntiä ei tarvitsekaan vähentää. Näin väittää joukko ulkomaalaisia tutkijoita Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Tutkijat seitsemästä eri maasta ehdottivat maanantaina julkaistussa tutkimuksessaan, että ”aikuiset voivat jatkaa nykyistä jalostamattoman punaisen lihan kulutusta”.

Lihan vähentämisellä voidaan ehkäistä syöpää ja sydänsairauksia, kuuluu ravitsemustutkijoiden vakiintunut ohje, myös Suomessa.

Mutta sitä vastaan haraavat tutkijat sanovat nyt, että he tekivät kymmenien tutkimuksien katsauksen.

Uudet suositukset antanut ryhmä perustaa ne kolmeen eri katsaustutkimukseen, joissa on analysoitu kymmeniä erillistutkimuksia. Katsaukset on julkaistu niin ikään Annals of Internal Medicine -lehdessä suositusten yhteydessä.

Sen yksi johtopäätös oli heidän mukaansa, että mahdollinen punaisen lihan tuoma riski on pieni ja todisteet siitä epävarmat.

Tutkimuskatsaus julkaistiin Yhdysvaltain lääkärien toimittamassa tiedelehdessä. Se selvitti useita tutkimuksia.

Yhden tutkitun katsauksen mukaan jos vähentää lihan kulutusta kolmella annoksella viikossa, se alentaa syöpään kuolleisuutta seitsemällä kuolemalla tuhatta ihmistä kohti. Ryhmä pitää tällaista vähennystä kuolleisuudessa vaatimattomana.

Tutkijoiden mukaan tällainen vähennys kuolleisuudessa on vaatimaton. He löysivät tutkimuksista hyvin vähän tilastollista varmuutta.

Heidän mukaansa todisteiden yhteys jalostetun lihan vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen oli ”erittäin heikko”.

Viikon annos tarkoittaa tässä noin 300:aa grammaa lihaa. Annoskoko on tutkimuksissa yleensä noin sata grammaa päivässä. Jalostamaton liha ostetaan kaupasta sellaisenaan. Se ei siis ole lihavalmiste.

Suomessa puhutaan yleisesti vain punaisesta lihasta, josta tutkimuksessa oli kyse, ja muista lihavalmisteista.

”Syövän, sydänsairauksien ja diabeteksen riskien vähentyminen on hyvin vähäistä, ja todisteet ovat epävarmoja”, sanoi Bradley Johnston uutistoimisto AFP:lle.

Hän on kanadalaisen Dalhousien yliopiston epidemiologian professori ja ravitsemusohjeita laativan NutriRECS-ryhmän johtaja.

”Ihmisten on itse tehtävä päätöksensä. Me annamme heille parhaan arvion siitä, mikä on totta.”

Tutkijoiden mukaan he haluavat muuttaa ”vanhan koulukunnan” tapaa antaa yleisiä ravitsemuksen suosituksia. Sen sijaan pitäisi enemmän kiinnittää huomiota todisteisiin siitä, mikä on itselle hyödyllistä ja mikä ei.

”Ihmisten tulisi tehdä tietoisemmin omia valintoja sen sijaan, että arvovaltaiset organisaatiot kertovat heille, mitä tehdä”, Johnston sanoi.

 

”Tämä katsauksien sarja on jo aika kovan luokan hämmentämisyritys.”

Punaisen ja jalostetun lihan vähentäminen on ruokavaliota suunnittelevien tutkijoiden peruskiviä monissa maissa. Myös eri johtavat terveysryhmät ovat suositelleet lihan vähentämistä jo vuosikymmeniä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisen syöpätutkimusviraston mukaan jalostettu liha aiheuttaa syöpää, ja punainen liha ”aiheuttaa todennäköisesti syöpää”.

”Tämä on kaikkiaan outo juttu”, sanoo ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta. Hän sai HS:lta uutisen asiasta ja luki sen lähteet.

”Tämä katsauksien sarja on jo aika kovan luokan hämmentämisyritys. Se ei anna aihetta muuttaa ravitsemussuosituksia, jotka koskevat lihan ja lihavalmisteiden käytön rajoittamista”, sanoo Fogelholm.

”Lähdetään ryhmästä. Tämä ryhmä on asettanut itse itsensä. Se ei ole virallisesti nimitetty, kuten tehdään oikeita ravitsemussuosituksia laadittaessa.”

Kun laaditaan ravitsemussuosituksia, tutkijat kiinnittävät myös huomiota ryhmän asiantuntijuuteen. Nyt julkaissut ryhmä koostuu osin henkilöistä, joilla ei ole juuri mitään tai korkeintaan hyvin vaatimaton tutkijatausta.

”Varsinaisia ravitsemustieteilijöitä tai ravitsemusepidemiologeja tässä ryhmässä on hyvin niukasti”, Fogelholm arvioi.

Tulokset ovat itse asiassa hyvin samantapaisia kuin mitä aiemmin on saatu: runsaalla lihan ja lihavalmisteiden käytöllä on selvä, joskin heikohko yhteys moneen pitkäaikaissairauteen.

”Nämä tutkijat analysoivat annoksen yhteyttä. Annos oli hieman pienempi kuin aikaisemmin. Tämäkin vaikuttaa saatuihin numeroihin”, sanoo Fogelholm.

 

Maailman syöpätutkimusrahasto ilmoitti, ettei ettei se muuta neuvojaan.

Kukaan tutkija ei Fogelholmin mukaan ole väittänyt, että vain lihan tai lihavalmisteiden määrä ruokavaliossa yksinään olisi ratkaiseva tekijä pitkäaikaissairauksien kehittymiseen. Se on kuitenkin yksi tekijöistä, joilla on merkitystä ruokavaliossa.

Kiinnostavin tulos tässä on se, että yhteys sairauksiin tuntui olevan vahvempi silloin, kun tutkitaan kokonaisia ruokavalioita. Niissä yhtenä piirteenä on suuri tai pieni lihan määrä. Pieni oli terveydelle parempi, mutta tässä on siis mukana ruokavalion muitakin tekijöitä.

”Ryhmä ei kommentoi tätä asiaa lainkaan, mikä on hämmästyttävää. Ehkä se johtuu ryhmän heikosta ravitsemustieteellisestä taustasta. Asiantuntijuus ei ole pelkkää mekaanista analysointia.”

”Tutkijat kelpuuttivat vain satunnaistetut tutkimukset hyvän näytön lähteeksi. Näin he arvottivat isotkin seurantatutkimukset näytön kannalta heikoiksi. ”

”Ravitsemustieteessä asia ei ole näin ehdoton. Monia asioita ei vain voi saada selville satunnaistetusti. Niissä tutkimuksen kesto on yleensä liian lyhyt, jotta voidaan tutkia sairastuvuutta tai kuolleisuutta”, muistuttaa Fogelholm.

Maailmalla tutkimusta on myös arvioitu ja arvosteltu. Maailman syöpätutkimusrahasto ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei ettei se muuta neuvojaan.

”Luotamme tarkkaan tutkimukseen, jota on tehty jo 30 vuotta”, sanoi rahaston tutkimusjohtaja Giota Mitrou.

Korjaus 2. lokakuuta kello 13.15: Tutkimuskatsauksien määrää ja mainittua lihan kulusta viikossa on tarkennettu. Kulutusta alennettiin yhdessä tutkimuksessa kolmella annoksella viikossa, ei kolmeen annokseen viikossa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  5. 5

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää