Tiede

Punaisen lihan syönnin vähentäminen ei ole tarpeen, tutkijaryhmä väitti ja herätti heti arvostelua

WHO, syöpätutkijat ja suomalainen ravitsemustieteilijä oudoksuvat tutkimuksen menetelmiä.

Punaisen lihan syöntiä ei tarvitsekaan vähentää. Näin väittää joukko ulkomaalaisia tutkijoita Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä.

Tutkijat seitsemästä eri maasta ehdottivat maanantaina julkaistussa tutkimuksessaan, että ”aikuiset voivat jatkaa nykyistä jalostamattoman punaisen lihan kulutusta”.

Lihan vähentämisellä voidaan ehkäistä syöpää ja sydänsairauksia, kuuluu ravitsemustutkijoiden vakiintunut ohje, myös Suomessa.

Mutta sitä vastaan haraavat tutkijat sanovat nyt, että he tekivät kymmenien tutkimuksien katsauksen.

Uudet suositukset antanut ryhmä perustaa ne kolmeen eri katsaustutkimukseen, joissa on analysoitu kymmeniä erillistutkimuksia. Katsaukset on julkaistu niin ikään Annals of Internal Medicine -lehdessä suositusten yhteydessä.

Sen yksi johtopäätös oli heidän mukaansa, että mahdollinen punaisen lihan tuoma riski on pieni ja todisteet siitä epävarmat.

Tutkimuskatsaus julkaistiin Yhdysvaltain lääkärien toimittamassa tiedelehdessä. Se selvitti useita tutkimuksia.

Yhden tutkitun katsauksen mukaan jos vähentää lihan kulutusta kolmella annoksella viikossa, se alentaa syöpään kuolleisuutta seitsemällä kuolemalla tuhatta ihmistä kohti. Ryhmä pitää tällaista vähennystä kuolleisuudessa vaatimattomana.

Tutkijoiden mukaan tällainen vähennys kuolleisuudessa on vaatimaton. He löysivät tutkimuksista hyvin vähän tilastollista varmuutta.

Heidän mukaansa todisteiden yhteys jalostetun lihan vaikutuksista sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen oli ”erittäin heikko”.

Viikon annos tarkoittaa tässä noin 300:aa grammaa lihaa. Annoskoko on tutkimuksissa yleensä noin sata grammaa päivässä. Jalostamaton liha ostetaan kaupasta sellaisenaan. Se ei siis ole lihavalmiste.

Suomessa puhutaan yleisesti vain punaisesta lihasta, josta tutkimuksessa oli kyse, ja muista lihavalmisteista.

”Syövän, sydänsairauksien ja diabeteksen riskien vähentyminen on hyvin vähäistä, ja todisteet ovat epävarmoja”, sanoi Bradley Johnston uutistoimisto AFP:lle.

Hän on kanadalaisen Dalhousien yliopiston epidemiologian professori ja ravitsemusohjeita laativan NutriRECS-ryhmän johtaja.

”Ihmisten on itse tehtävä päätöksensä. Me annamme heille parhaan arvion siitä, mikä on totta.”

Tutkijoiden mukaan he haluavat muuttaa ”vanhan koulukunnan” tapaa antaa yleisiä ravitsemuksen suosituksia. Sen sijaan pitäisi enemmän kiinnittää huomiota todisteisiin siitä, mikä on itselle hyödyllistä ja mikä ei.

”Ihmisten tulisi tehdä tietoisemmin omia valintoja sen sijaan, että arvovaltaiset organisaatiot kertovat heille, mitä tehdä”, Johnston sanoi.

 

”Tämä katsauksien sarja on jo aika kovan luokan hämmentämisyritys.”

Punaisen ja jalostetun lihan vähentäminen on ruokavaliota suunnittelevien tutkijoiden peruskiviä monissa maissa. Myös eri johtavat terveysryhmät ovat suositelleet lihan vähentämistä jo vuosikymmeniä.

Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisen syöpätutkimusviraston mukaan jalostettu liha aiheuttaa syöpää, ja punainen liha ”aiheuttaa todennäköisesti syöpää”.

”Tämä on kaikkiaan outo juttu”, sanoo ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm Helsingin yliopiston ravitsemustieteen laitokselta. Hän sai HS:lta uutisen asiasta ja luki sen lähteet.

”Tämä katsauksien sarja on jo aika kovan luokan hämmentämisyritys. Se ei anna aihetta muuttaa ravitsemussuosituksia, jotka koskevat lihan ja lihavalmisteiden käytön rajoittamista”, sanoo Fogelholm.

”Lähdetään ryhmästä. Tämä ryhmä on asettanut itse itsensä. Se ei ole virallisesti nimitetty, kuten tehdään oikeita ravitsemussuosituksia laadittaessa.”

Kun laaditaan ravitsemussuosituksia, tutkijat kiinnittävät myös huomiota ryhmän asiantuntijuuteen. Nyt julkaissut ryhmä koostuu osin henkilöistä, joilla ei ole juuri mitään tai korkeintaan hyvin vaatimaton tutkijatausta.

”Varsinaisia ravitsemustieteilijöitä tai ravitsemusepidemiologeja tässä ryhmässä on hyvin niukasti”, Fogelholm arvioi.

Tulokset ovat itse asiassa hyvin samantapaisia kuin mitä aiemmin on saatu: runsaalla lihan ja lihavalmisteiden käytöllä on selvä, joskin heikohko yhteys moneen pitkäaikaissairauteen.

”Nämä tutkijat analysoivat annoksen yhteyttä. Annos oli hieman pienempi kuin aikaisemmin. Tämäkin vaikuttaa saatuihin numeroihin”, sanoo Fogelholm.

 

Maailman syöpätutkimusrahasto ilmoitti, ettei ettei se muuta neuvojaan.

Kukaan tutkija ei Fogelholmin mukaan ole väittänyt, että vain lihan tai lihavalmisteiden määrä ruokavaliossa yksinään olisi ratkaiseva tekijä pitkäaikaissairauksien kehittymiseen. Se on kuitenkin yksi tekijöistä, joilla on merkitystä ruokavaliossa.

Kiinnostavin tulos tässä on se, että yhteys sairauksiin tuntui olevan vahvempi silloin, kun tutkitaan kokonaisia ruokavalioita. Niissä yhtenä piirteenä on suuri tai pieni lihan määrä. Pieni oli terveydelle parempi, mutta tässä on siis mukana ruokavalion muitakin tekijöitä.

”Ryhmä ei kommentoi tätä asiaa lainkaan, mikä on hämmästyttävää. Ehkä se johtuu ryhmän heikosta ravitsemustieteellisestä taustasta. Asiantuntijuus ei ole pelkkää mekaanista analysointia.”

”Tutkijat kelpuuttivat vain satunnaistetut tutkimukset hyvän näytön lähteeksi. Näin he arvottivat isotkin seurantatutkimukset näytön kannalta heikoiksi. ”

”Ravitsemustieteessä asia ei ole näin ehdoton. Monia asioita ei vain voi saada selville satunnaistetusti. Niissä tutkimuksen kesto on yleensä liian lyhyt, jotta voidaan tutkia sairastuvuutta tai kuolleisuutta”, muistuttaa Fogelholm.

Maailmalla tutkimusta on myös arvioitu ja arvosteltu. Maailman syöpätutkimusrahasto ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei ettei se muuta neuvojaan.

”Luotamme tarkkaan tutkimukseen, jota on tehty jo 30 vuotta”, sanoi rahaston tutkimusjohtaja Giota Mitrou.

Korjaus 2. lokakuuta kello 13.15: Tutkimuskatsauksien määrää ja mainittua lihan kulusta viikossa on tarkennettu. Kulutusta alennettiin yhdessä tutkimuksessa kolmella annoksella viikossa, ei kolmeen annokseen viikossa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  6. 6

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  9. 9

   Kulissien takana Finanssi­valvonnan ja eläke­yhtiöiden välit ovat kireämmät kuin vuosi­kymmeniin

  10. 10

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  4. 4

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  7. 7

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  8. 8

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  9. 9

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  10. 10

   Marie Kondo kehitti tavaroista luopumiseen kannustavan konmarittamisen, nyt hän myy tavaraa omassa verkkokaupassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää