Tiede

Tutkimus: Kodin pesukonekin saattaa levittää bakteereja, jos pesuvesi ei ole riittävän kuumaa

Saksalaiset tutkijat löysivät Klebsiella oxytoca -bakteereja lastensairaalan pesukoneesta – joka oli tavallinen kodeissa käytettävä pesukone. Tavallisissa kodeissa ei kannata kuitenkaan olla löydöstä huolissaan.

Kodin pesukone voi tarjota hyvän kasvualustan bakteereille. Pesukoneessa voi muhia sellaisia bakteerien kantoja, jotka voivat levitä ihmisiin.

Tämä voi olla vaaraksi perheille, jotka hoitavat ikääntyviä omaisiaan. Periaatteessa kodin pesukoneesta saadut bakteerit voisivat jopa sairastuttaa iäkkään ihmisen, jonka vastustuskyky on alhaisempi.

Yllättävä löytö tehtiin ensi kertaa saksalaisessa lastensairaalassa, ei siis kotona. Vastasyntyneiden tehohoidon yksikössä käytettiin tavallista pesukonetta. Henkilökunta pesi koneella vauvojen pyykkiä.

Kokeet todistivat, että vuosina 2012–2013 jotkut vauvoista kantoivat vaatteissa lääkkeille hyvinkin vastustuskykyisiä bakteereita. Yksi löydetty bakteerien laji oli Klebsiella oxytoca.

Tutkijat jäljittivät, mistä nämä bakteerit levisivät sairaalan yksikköön. Paljastui, että syynä olivat vauvoille neulotut ja pestyt hatut ja sukat, joita käytettiin keskoskaapeissa. Bakteereja löytyi myös läheisestä pesualtaasta.

Koneen pesuveden lämpötila oli sairaalan vaatimuksiin liian alhainen, noin 60 astetta. Samaa lämpötilaa käytetään kuitenkin aika yleisesti kodin pyykkiä pestäessä.

Vastasyntyneet eivät saaneet tartuntaa K. oxytoca -bakteerista, vaikka se oli levinnyt sairaalan tilaan. Bakteerit eivät päässeet lasten kudoksiin eivätkä aiheuttaneet sairauksia, kertoo verkkopalvelu MedicalExpress.

Kun bakteerien lähde löytyi, päätettiin tämä ”tavallinen” pesukone poistaa pian poistaa lastensairaalasta. Sairaaloissa ei yleensä käytetä kotien pesukoneita. Vaatteet pestään isommilla koneilla, ja pesuissa käytetään korkeampia lämpötiloja.

Tutkimus julkaistiin syyskuun lopulla tiedelehdessä Applied and Enviromental Microbiology.

Pesukoneen bakteerista kertoo raportin kirjoittanut Ricarda Schmithausen myös lehdistötiedotteessa, jonka julkaisi syyskuun lopulla verkkopalvelu EurekAlert. Hän on vanhempi lääkäri kansanterveyden tutkimuslaitoksessa ja yliopiston sairaalassa Bonnissa Saksassa.

Tiedetään, että sairaalan ympäristössä bakteerit voivat levitä missä tahansa vedessä, sanoo MedicalExpressenille chicagolaisen Northwestern-yliopiston professori professori Erica Hartmann, joka tutkii sisätilojen mikrobiologiaa. Hän ei ollut mukana uudessa tutkimuksessa.

Lavuaarit ja viemärit ovat kaksi tunnettua paikkaa, joissa bakteerit muhivat, Hartmann sanoo.

”Mutta että pesukoneissa? No todellakaan ei!” Hän kuuli tästä ensi kertaa.

Kodinkoneiden kumiset tiivisteet ja pesuaineen täyttölokerot tarjoavat kuitenkin hyvän ympäristön Klebsiella-bakteerille.

Tämä johtuu lämpötiloista. Energiaa säästävä kylmä ja haalea vesi ovat nykyään hyvin yleisiä kotien pesukoneissa. Vasta yli 60-asteinen vesi tappaa Klebsiella-bakteerit, sanovat bakteerien tutkijat.

Yleensä bakteerit eivät leviä pesukoneeseen tulevan veden kautta, kertoivat tutkimuksen kirjoittajat Daniel Exner ja alussa mainittu Ricarda Schmithausen sähköpostitse Popular Science -lehdelle.

”Pikemminkin ne tulevat pyykin kautta. Pyykki tuo mukanaan taudinaiheuttajia.”

Tässä on tiettyä ristiriitaa. Laite joka kohentaa kodin hygieniaa, voi levittää epäpuhtauksia. Yhden ihmisen vaatteista bakteereja voi levitä muuhun perheeseen.

Terveiden ihmisten tavallisissa kodeissa ei kannata kuitenkaan olla löydöstä huolissaan.

On vain hyvä tietää, että pyykin pesu tavallisilla pesulämpötiloilla ei täysin poista vaatteista ja kankaista kaikkia bakteereja.

Jos kodissa on ihmisiä, joilla on heikko vastustuskyky, kuten monesti vanhuksilla, kannattaa olla enemmän varuillaan. Jos iäkkäillä on avohaavoja tai märkiviä haavoja, pitäisi pyykki pestä tavallista lämpimämmässä vedessä, sanovat tutkijat.

Sairaaloiden on oltava erittäin siistejä ja ne torjuvat jatkuvasti bakteerien leviämistä.

Bakteereita on aina ja kaikkialla, myös kodeissa. Keittiön altaassa saattaa olla enemmän bakteereja kuin vessanistuimessa. Pesukone siis tuskin aiheuttaa erityistä vaaraa.

Bakteereja tutkiva Hartmann suosittelee, että kannattaa pitää pyykkejä kuivina niin paljon kuin mahdollista. Seisova vesi on otollinen paikka bakteerien leviämiselle.

Sairaalassa hoitajien on kiinnitettävä erityistä huomiota lavuaareihin, pesualtaisiin ja ikkunan tiivistykseen, että niiden kautta ei tule pyykkiin kosteutta. Tämä pätee siis myös kotiin.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Anarkisti Suvi Auvinen tapasi Taru Tujusen ja tajusi, että kokoomus­vaikuttajaa on vaikea pitää luokka­vihollisena – Siitä alkoi yhteistyö, ja lopulta Tujunen palkkasi Auvisen

   Tilaajille
  9. 9

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää