Tiede

Muutama lasi limonadia ja tavallinen ateria aiheuttivat miehelle neljän promillen humalan, syynä vääränlaiset suolistobakteerit

Englanniksi termi on auto-brewery syndrome, jonka voisi suomentaa vaikka panimo-oireyhtymäksi. Oireyhtymästä kärsivien suolistossa pulputtaa siis biologinen kiljusammio, joka aktivoituu erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta.

Cell Metabolism -tiedelehden uusin numero esittelee erikoisen tapauskertomuksen.

Nuori kiinalaismies muutti Australiaan opiskelemaan vuosituhannen alussa. Yhtäkkiä hän alkoi tulla usein humalaan, selittämättömästä syystä.

Nyt voisi ajatella, että mies yritti peitellä käyneensä kosteissa opiskelijabileissä. Ensimmäinen outo humaltuminen tapahtui kuitenkin päivänä, jolloin mies ei ollut juonut muuta kuin hedelmämehua.

Tilanne paheni. Miehelle alkoi tulla kerran kuussa mystisiä humalatiloja ilman, että hän olisi nauttinut tippaakaan alkoholia. Mies saattoi yllättäen pärähtää aivan kaatokänniin ja jopa sammua.

Episodit toistuivat niin usein, että miestä alettiin epäillä kaappijuopoksi ja hän sai potkut töistä. Hän oli useita kertoja sairaalahoidossa ja palasi lopulta vuonna 2011 takaisin Kiinaan.

Kotona miehen äiti seurasi poikansa vointia ja puhallutti tätä säännöllisesti. Miehen veressä saattoi yhtäkkiä olla huomattavia määriä alkoholia, vaikkei tämä varmasti ollut koskenut viinaan. Erikoista oli, että hän saattoi tulla känniin juotuaan vain muutaman lasillisen limonadia. Pahimmillaan mies saattoi olla aterian jälkeen neljän promillen humalassa.

 

Oireyhtymästä kärsivien suolistossa pulputtaa biologinen kiljusammio, joka aktivoituu erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta.

Nämä oireet viittasivat hyvin harvinaiseen oireyhtymään, jossa suolistossa olevat hiivat ja mikrobit käyttävät ravintoa alkoholiksi.

Englanniksi termi on auto-brewery syndrome, jonka voisi suomentaa vaikka panimo-oireyhtymäksi. Oireyhtymästä kärsivien suolistossa pulputtaa siis biologinen kiljusammio, joka aktivoituu erityisesti sokeri- ja hiilihydraattipitoisesta ruoasta.

Tällaisia tapauksia on havaittu Japanissa jo vuosikymmeniä sitten. Japanilainen ruokavalio on riisivoittoinen ja siis hyvin hiilihydraattipitoinen, ja joillakin harvoilla henkilöillä tietyt suolistossa elävät hiivat käynnistävät poikkeuksellisen voimakkaan käymisreaktion.

Ihminen tulee siis humalaan pelkästä ruoasta. Ennen pitkää tämä johtaa maksan vaurioitumiseen kuten alkoholisteillakin.

Japanissa oireyhtymän aiheuttajaksi paljastuivat suolistossa elävät Candida-hiivat. Niinpä tarinamme kiinalaismiestä yritettiin ensin hoitaa hiivalääkkeillä. Ne eivät tepsineet.

Ulostenäytteistä nähtiin, että alkoholia miehen suolistossa tuottikin eräs bakteeri, Klebsiella pneumoniae. Se on yleinen ja terveellä ihmisellä harmiton pöpö, mutta miehellä oli bakteerista erikoisia kantoja. Suolistobakteerit saattavat normaalistikin tuottaa hieman alkoholia, mutta maksa kykenee poistamaan sen elimistöstä.

K. pneumoniae oli kuitenkin vallannut miehen elimistön niin, että nämä pöpöt kattoivat 19 prosenttia miehen koko suolistobakteeristosta. Niitä oli 900 kertaa niin paljon kuin tavallisesti. Bakteerit myös tuottivat alkoholia häkellyttävän tehokkaasti. Kerrankin tutkimuksen aikana bakteerit pulputtivat mieheen niin paljon alkoholia, että se vastasi 15 viskilasillisen juomista.

”Yllätyimme, että bakteerit voivat tuottaa näin paljon alkoholia”, miestä hoitanut ja tutkimusta johtanut tohtori Jing Yuan kertoo The Atlantic -lehdessä.

Kuvauksissa nähtiin, että miehen maksa oli rasvoittunut ja vaurioitunut. Miehellä todettiin ei-alkoholiperäinen rasvamaksa, nafld, ja steatohepatiitti, maksasolujen tulehdusreaktio, nash.

 

Sokerin muuttuminen alkoholiksi elimistössä koskettaa vain hyvin pientä määrää ihmisiä, jotka kärsivät ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta.

Mies pantiin tehohoitoon. Tutkijat selvittivät, millainen yhteys tällä K. pneumoniae -bakteerilla mahdollisesti olisi ei-alkoholiperäisen rasvamaksan kehittymiseen. He tutkivat ulostenäytteitä 43:lta rasvamaksasta kärsivältä kiinalaiselta ja vertasivat niitä 48 terveen koehenkilön ulostebakteeristoon.

Kävi ilmi, että 61 prosentilla rasvamaksaisista koehenkilöistä oli suolistossaan näitä samoja bakteerikantoja. Terveellä kontrolliryhmällä niitä löytyi vain kuudelta prosentilta.

Sitten oli jälleen laboratoriohiirten aika antaa panoksensa tieteen hyväksi.

Tutkijat siirsivät hiiriin kaikkein vahvimmin alkoholia tuottavia K. pneumoniae -kantoja, ja neljän viikon kuluttua näillä hiirillä olikin jo merkkejä maksavauriosta. Niiden maksa oli kärsinyt samalla tavoin kuin toisen ryhmän hiirillä, jotka olivat tämän ajan nauttineet alkoholia. Verrokkiryhmän hiiret nauttivat hiivaa ja sokeria ja säilyivät ennallaan.

 

”Tulokset ovat vakuuttavia.”

Tutkijat siirsivät bakteereja myös hiiriin, joiden luontainen suolistobakteeristo oli siivottu pois. Nämäkin hiiret saivat maksavaurioita bakteerinsiirron jälkeen. Lisäksi kun bakteereilla kyllästetyille hiirille annettiin vielä sokeria, niiden veren alkoholipitoisuus kohosi huomattavasti ja hiiret tulivat silminnähden humalaan.

Myös rasvamaksasta kärsivien koehenkilöiden vereen tuli alkoholia, kun heille annettiin glukoosia ja fruktoosia.

”Nämä kokeet ovat huolellisesti tehtyjä ja tulokset ovat vakuuttavia”, kommentoi rasvamaksaan erikoistunut sisätautien erikoislääkäri Anna Marie Diehl kiinalaistutkimusta Science-lehdessä.

Sokerin muuttuminen alkoholiksi elimistössä koskettaa vain hyvin pientä määrää ihmisiä, jotka kärsivät rasvamaksasta, ja nimenomaan ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Voi myös olla, että näiden bakteerien läsnäolo elimistössä aiheuttaa alkujaankin maksan rasvoittumista, joskin tutkijat huomauttavat tämän vaativan vielä jatkoselvitystä.

Nyt tutkituista rasvamaksaisista läheskään kaikilla ei ollut näitä K. pneumoniae -bakteereita ulosteessaan. Todennäköistä on siis, että ei-alkoholiperäisen rasvamaksan taustalla jyllää useampi tekijä.

Tutkijat kuitenkin pohtivat, voisiko sokeriliuoksen ja promillemittarin avulla selvittää tietyistä rasvamaksapotilaista, onko heillä riski sairastua samankaltaiseen ei-alkoholiperäiseen steatohepatiittiin nashiin, josta kiinalaismieskin kärsi.

Kiinalaismies voi nykyään hyvin. Viinabakteerit nujerrettiin suolistosta antibiooteilla. Potilas pantiin väliaikaisesti kokonaan sokerittomalle sekä hiilihydraatittomalle dieetille. Spontaani humaltuminen loppui, ja maksakin alkoi toipua. Kahden kuukauden jälkeen hän pääsi pois sairaalasta.

Suomessa rasvamaksa todetaan joka neljännellä aikuisella. Vyötärölihavuus on suuri riskitekijä, kuten tietysti myös alkoholinkäyttö. Keskivartalolihavista jopa 80 prosentilla maksa on rasvoittunut. Maksan rasvoittumista voi ehkäistä ja vähentää liikunnalla, ruokavaliolla ja terveillä elämäntavoilla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  5. 5

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  6. 6

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  10. 10

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Boris Johnson anoi lopulta EU:lta brexit-lykkäystä, mutta jätti pyynnön allekirjoittamatta – ja sanoi toisessa kirjeessä, ettei halua lykkäystä

  4. 4

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää