Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi auringon­kukat elävät lyhyemmän ajan kuin ihmiset?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten korkealla on taivas, miten delfiinit nukkuvat ja olivatko dinosaurukset älykkäitä. Ja miksi tekee mieli hieroa silmiä ennen nukkumaanmenoa?

Alvar Laitinen, 4

Eliniän määräytymisen tarkkoja syitä tutkitaan kovasti, mutta niitä ei tunneta vielä kunnolla.

Tiedetään, että kasvien sekä ihmisten ja muiden eläinten keskimääräinen elinikä johtuu geeneistä eli perintötekijöistä. Ne sijaitsevat dna:ssa. Siitä suurin osa on jokaisen pienen solun vielä pienemmässä tumassa.

Eläin- ja kasvilajit ovat kehittyneet vuosimiljoonien aikana. Laji kehittyy niin, että uuden sukupolven yksilöt ovat keskimäärin hiukan erilaisia kuin vanhempansa. Lajin geeneihin kirjoitettu keskimääräinen elinikä varmistaa sukupolvien vaihtumisen ja sitä kautta lajin kehittymisen.

Geenit määräävät ihmisen keskimääräiseksi eliniäksi noin 70–90 vuotta. Elintavat, ympäristö ja sattumukset voivat lyhentää tai pidentää elämää.

Pienet eläimet elävät yleensä lyhyemmän ajan kuin isot. Ihmisen elinikä on melko tyypillinen suurehkolle nisäkkäälle. Simpanssi elää noin 50 vuotta ja norsu 60–70 vuotta.

Auringonkukan geeneihin on kirjattu, että se elää yhden vuoden. Saman ajan elävät herne, vesiheinä, kaura ja muut yksivuotisiksi sanotut kasvit.

Auringonkukka itää keväällä, kasvaa ja kukkii kesällä, tuottaa siemeniä syksyllä ja sitten kuolee. Siemen kestää hyvin talven pakkaset ja siitä kasvaa keväällä uusi auringonkukka.

Esa Tyystjärvi

kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti

Turun yliopisto


Kuinka korkea taivas on?

Pipsa Ingman, 5

Päivällä taivas näyttää kaartuvan yllämme sinisenä kupuna. Tuo sininen väri on ilmakehän sirottamaa Auringon valoa. Sen takia näemme­ ilmakehän sinisenä taivaana.

Ilmakehä ohenee ylös mentäessä vähitellen ilman tarkkaa rajaa. Niinpä taivaallekaan ei voi kertoa tarkkaa korkeutta. Pää­osa ilmasta on kuitenkin alle 20 kilometrin korkeudessa. Näkemämme sininen yltää niin korkealle yllämme.

Pilvet ja muut päivällä taivaalla näkyvät asiat ovat alempana Aurinkoa lukuun ottamatta. Voi siis sanoa, että päivätaivas on noin 20 kilometriä korkea.

Kirkkaana yönä emme näe ilmakehää, koska Aurinko ei valaise sitä. Yöllä pimeällä taivaalla näkyy tähtiä. Tähdet ovat eri etäisyyksillä, mutta kaikki huimaavan kaukana.

Kun kohdistamme katseen tähtien väliseen mustuuteen, katsomme äärettömän kauas avaruuteen näkemättä mitään. Voisikin sanoa, että yötaivas on äärettömän korkea.

Tiera Laitinen

tutkija

Ilmatieteen laitos


Miksi ennen nukahtamista tekee mieli hieroa silmiä?

Ilona Sjövall, 4

Silmien hieromisen tarve johtuu usein siitä, että väsyneenä ne helposti kuivuvat.

Hierominen lisää kyynelnesteen tuotantoa kyynelrauhasessa silmän yläpuolella, mikä voi lievittää kuivuutta.

Silmien ja sydämen välillä on hermostollinen yhteys, joka liittyy elimistön säätelyyn ja tiedonvälitykseen. Silmien hierominen voi hidastaa sydämen sykettä ja jopa helpottaa rauhoittumista ja nukahtamista.

Silmien kohtuullisesta ja kevyestä­ hieromisesta ei ole yleensä haittaa. On kuitenkin syytä välttää hankaamasta silmiä likaisilla käsillä.

Varsinkin vanhemmalla iällä silmien voimakas hierominen saattaa löysentää ihoa. Se voi aiheuttaa myös pieniä veren­purkaumia, jotka tummentavat silmien seudun ihoa.

Hierominen nostaa myös hetkellisesti silmän painetta, mikä voi olla haitallista silmänpaine­potilaille. Vahvasti likinäköisten näkö voi huonontua liiallisesta hieromisesta. Juuri leikattujen silmien hankaamista pitää aina välttää.

Mika Harju

silmätautien erikoislääkäri

Hyksin silmäklinikka


Miten delfiinit nukkuvat?

Lumi Salomaa, 6

Delfiinit nukkuvat niin, että puolet niiden aivoista lepää kerrallaan.

Lepäävän aivopuoliskon vastapäinen silmä on silloin auki ja tarkkailee ympäristöä ja vaikkapa vahtii poikasta. Välillä aivopuoliskot vaihtavat lepovuoroa.

Tuossa syvässä levossa delfiinit joko uiskentelevat rauhallisesti vedenpinnan läheisyydessä tai pysyvät paikoillaan.

Ne nousevat hengittämään pintaan parin minuutin välein kuten valveillakin.

Ainakin delfinaarioiden delfiinit ovat öisin syvässä levossa. Uinumiseen saattaa mennä kerralla kahdeksankin tuntia.

Essi Keskinen

meribiologi

Metsähallitus


Olivatko dinosaurukset älykkäitä?

Maija Pirilä, 10

Sukupuuttoon kuolleiden eläinten älykkyyttä on vaikea arvioida. Monien dino­sauruslajien aivojen rakenteesta kuitenkin tiedetään melko paljon, samoin niiden elintavoista.

Suurin osa yli tuhannesta dinosauruslajista­ oli rauhallisia kasvinsyöjiä. Ne luultavasti vastasivat älykkyydeltään nykyisiä matelijoita.

Osa dinosauruksista oli nopea­liikkeisiä ja ruumiinlämmöltään tasaisia lihansyöjiä, joiden otaksutaan saalistaneen pieninä laumoina.

Yhteistyö saalistuksessa on vaatinut kykyä toimia nopeasti ja herkkää tilannetajua, mikä saattoi vaatia tavallista kasvinsyöjädinosaurusta korkeampaa älykkyyttä. Tiedämme myös, että linnut polveutuvat petodinosauruksista.

On todennäköistä, että ainakin lintujen kantamuotoihin kuuluneet dinosaurukset olivat keskimääräistä älykkäämpiä, mutta tuskin sentään yhtä juonikkaita kuin Jurassic Park -elokuvan otukset.

Timo Vuorisalo

ekologian ja ympäristönsuojelun dosentti

Turun yliopisto

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää