Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi auringon­kukat elävät lyhyemmän ajan kuin ihmiset?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miten korkealla on taivas, miten delfiinit nukkuvat ja olivatko dinosaurukset älykkäitä. Ja miksi tekee mieli hieroa silmiä ennen nukkumaanmenoa?

Alvar Laitinen, 4

Eliniän määräytymisen tarkkoja syitä tutkitaan kovasti, mutta niitä ei tunneta vielä kunnolla.

Tiedetään, että kasvien sekä ihmisten ja muiden eläinten keskimääräinen elinikä johtuu geeneistä eli perintötekijöistä. Ne sijaitsevat dna:ssa. Siitä suurin osa on jokaisen pienen solun vielä pienemmässä tumassa.

Eläin- ja kasvilajit ovat kehittyneet vuosimiljoonien aikana. Laji kehittyy niin, että uuden sukupolven yksilöt ovat keskimäärin hiukan erilaisia kuin vanhempansa. Lajin geeneihin kirjoitettu keskimääräinen elinikä varmistaa sukupolvien vaihtumisen ja sitä kautta lajin kehittymisen.

Geenit määräävät ihmisen keskimääräiseksi eliniäksi noin 70–90 vuotta. Elintavat, ympäristö ja sattumukset voivat lyhentää tai pidentää elämää.

Pienet eläimet elävät yleensä lyhyemmän ajan kuin isot. Ihmisen elinikä on melko tyypillinen suurehkolle nisäkkäälle. Simpanssi elää noin 50 vuotta ja norsu 60–70 vuotta.

Auringonkukan geeneihin on kirjattu, että se elää yhden vuoden. Saman ajan elävät herne, vesiheinä, kaura ja muut yksivuotisiksi sanotut kasvit.

Auringonkukka itää keväällä, kasvaa ja kukkii kesällä, tuottaa siemeniä syksyllä ja sitten kuolee. Siemen kestää hyvin talven pakkaset ja siitä kasvaa keväällä uusi auringonkukka.

Esa Tyystjärvi

kasvifysiologian ja -biofysiikan dosentti

Turun yliopisto


Kuinka korkea taivas on?

Pipsa Ingman, 5

Päivällä taivas näyttää kaartuvan yllämme sinisenä kupuna. Tuo sininen väri on ilmakehän sirottamaa Auringon valoa. Sen takia näemme­ ilmakehän sinisenä taivaana.

Ilmakehä ohenee ylös mentäessä vähitellen ilman tarkkaa rajaa. Niinpä taivaallekaan ei voi kertoa tarkkaa korkeutta. Pää­osa ilmasta on kuitenkin alle 20 kilometrin korkeudessa. Näkemämme sininen yltää niin korkealle yllämme.

Pilvet ja muut päivällä taivaalla näkyvät asiat ovat alempana Aurinkoa lukuun ottamatta. Voi siis sanoa, että päivätaivas on noin 20 kilometriä korkea.

Kirkkaana yönä emme näe ilmakehää, koska Aurinko ei valaise sitä. Yöllä pimeällä taivaalla näkyy tähtiä. Tähdet ovat eri etäisyyksillä, mutta kaikki huimaavan kaukana.

Kun kohdistamme katseen tähtien väliseen mustuuteen, katsomme äärettömän kauas avaruuteen näkemättä mitään. Voisikin sanoa, että yötaivas on äärettömän korkea.

Tiera Laitinen

tutkija

Ilmatieteen laitos


Miksi ennen nukahtamista tekee mieli hieroa silmiä?

Ilona Sjövall, 4

Silmien hieromisen tarve johtuu usein siitä, että väsyneenä ne helposti kuivuvat.

Hierominen lisää kyynelnesteen tuotantoa kyynelrauhasessa silmän yläpuolella, mikä voi lievittää kuivuutta.

Silmien ja sydämen välillä on hermostollinen yhteys, joka liittyy elimistön säätelyyn ja tiedonvälitykseen. Silmien hierominen voi hidastaa sydämen sykettä ja jopa helpottaa rauhoittumista ja nukahtamista.

Silmien kohtuullisesta ja kevyestä­ hieromisesta ei ole yleensä haittaa. On kuitenkin syytä välttää hankaamasta silmiä likaisilla käsillä.

Varsinkin vanhemmalla iällä silmien voimakas hierominen saattaa löysentää ihoa. Se voi aiheuttaa myös pieniä veren­purkaumia, jotka tummentavat silmien seudun ihoa.

Hierominen nostaa myös hetkellisesti silmän painetta, mikä voi olla haitallista silmänpaine­potilaille. Vahvasti likinäköisten näkö voi huonontua liiallisesta hieromisesta. Juuri leikattujen silmien hankaamista pitää aina välttää.

Mika Harju

silmätautien erikoislääkäri

Hyksin silmäklinikka


Miten delfiinit nukkuvat?

Lumi Salomaa, 6

Delfiinit nukkuvat niin, että puolet niiden aivoista lepää kerrallaan.

Lepäävän aivopuoliskon vastapäinen silmä on silloin auki ja tarkkailee ympäristöä ja vaikkapa vahtii poikasta. Välillä aivopuoliskot vaihtavat lepovuoroa.

Tuossa syvässä levossa delfiinit joko uiskentelevat rauhallisesti vedenpinnan läheisyydessä tai pysyvät paikoillaan.

Ne nousevat hengittämään pintaan parin minuutin välein kuten valveillakin.

Ainakin delfinaarioiden delfiinit ovat öisin syvässä levossa. Uinumiseen saattaa mennä kerralla kahdeksankin tuntia.

Essi Keskinen

meribiologi

Metsähallitus


Olivatko dinosaurukset älykkäitä?

Maija Pirilä, 10

Sukupuuttoon kuolleiden eläinten älykkyyttä on vaikea arvioida. Monien dino­sauruslajien aivojen rakenteesta kuitenkin tiedetään melko paljon, samoin niiden elintavoista.

Suurin osa yli tuhannesta dinosauruslajista­ oli rauhallisia kasvinsyöjiä. Ne luultavasti vastasivat älykkyydeltään nykyisiä matelijoita.

Osa dinosauruksista oli nopea­liikkeisiä ja ruumiinlämmöltään tasaisia lihansyöjiä, joiden otaksutaan saalistaneen pieninä laumoina.

Yhteistyö saalistuksessa on vaatinut kykyä toimia nopeasti ja herkkää tilannetajua, mikä saattoi vaatia tavallista kasvinsyöjädinosaurusta korkeampaa älykkyyttä. Tiedämme myös, että linnut polveutuvat petodinosauruksista.

On todennäköistä, että ainakin lintujen kantamuotoihin kuuluneet dinosaurukset olivat keskimääräistä älykkäämpiä, mutta tuskin sentään yhtä juonikkaita kuin Jurassic Park -elokuvan otukset.

Timo Vuorisalo

ekologian ja ympäristönsuojelun dosentti

Turun yliopisto

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihin

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Somen kautta amerikkalaisten tiukka moraali hiipii Suomeen – taustalta löytyy Trumpin hallituksen kiistelty laki

  6. 6

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  7. 7

   Alusvaatejätti Victoria’s Secret perui vuosittaisen muoti­näytöksensä

  8. 8

   Slushissa vieraillut John Collison, 29, teki itsestään miljardöörin – menestystuote löytyy myös Hesburgerin sovelluksesta

  9. 9

   Helsinki aikoo kaataa kaikki Munkkiniemen puistotien lehmukset

  10. 10

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  3. 3

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  4. 4

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää