Tiede

Saturnuksen jäisen kuun merestä löytyi elämän perustavien osien eli aminohappojen peruspalikoita

Merenpohjalla on lähteitä, jotka tuovat orgaanista ainesta kuun sisältä. Osa siitä sekoittuu jääkiteisiin, jotka suihkuavat jääkuoren rakosista avaruuteen.

Saturnuksen jäisellä kuulta eli jäiseltä Enceladukselta on löytynyt yhdisteitä, joista elämän peruspalikat aminohapot koostuvat. Tutkijat löysivät kaivattuja yhdisteitä suolaisen veden suihkuista, joita purkautuu avaruuteen Enceladuksen jäisen pinnan alta.

Jäisen pinnan alla on suolainen valtameri, joka on 30 kilometriä syvä. Sen pohjalla on lähteitä, jotka tuovat veteen ja kuun pintaan asti ainesta Enceladuksen ytimestä.

Pinnalla osa aineesta suihkuaa jään railoista avaruuteen vesihöyrynä ja jääsiruina. Jäästä löytyi eri vety- ja happiyhdisteitä, kertoi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan tiedote keskiviikkona.


Aminohapot ovat Maan päällä solujen proteiinien rakennuspalikoita. Ilman soluja ja proteiineja ei olisi elämää Maan päällä sellaisena kuin me sen tunnemme.

Luonnossa maapallolla esiintyy yli sata erilaista aminohappoa. Esimerkiksi ihmisen solut tarvitsevat 20:tä aminohappoa. Saamme niitä pääosin ruuasta. Osan elimistö valmistaa itse.

Planeettojen tukijat olivat havainneet Enceladuksella muita jääkylmästä kohoavia orgaanisia molekyylejä jo aiemmin. Tämä on kuitenkin ensi kerta, kun niitä on havaittu veteen ja avaruudessa vesihöyryyn liuenneina.

Vesi on oleellista. Löytö tarkoittaa, että yhdisteet voivat tuottaa vedessä aminohappoja. Sama ilmiö toteutuu Maan valtamerissä kuumissa lähteissä, joita sanotaan myös mustiksi savuttajiksi. Maan valtamerissä ne voivat kuumentua 370 asteeseen.

Tutkijoiden mielestä Enceladusin merenpohjan aukot voivat toimia samalla tavoin. Ne tarjoavat energiaa, joka voi johtaa aminohappojen tuotantoon.


Tuore löytö tehtiin Cassini-luotaimen keräämästä runsaasta aineistosta. Cassini kiersi Saturnusta ja sen kuita lokakuusta 1997 syyskuuhun 2017.

Kun Cassinin polttoaine alkoi hiipua vuoden 2017 lopulla, Nasan lennonjohto ohjasi sen Saturnuksen pintaan.

Ennen tuhoaan se oli lähettänyt hyvissä ajoin valtavan määrän mittatietoja Maahan. Planeettojen tutkijat penkovat niitä vielä vuosia.

Luotainta ei haluttu ohjata Enceladusin pintaan tai muille kuille kuten Titaniin. Tällöin luotain olisi voinut saastuttaa kuiden mahdollista alkeellista elämää.

Lopun lähestyessä Cassini sukelsi yhä lähemmäs Saturnuksen ja sen kuiden pintoja. Löytö tehtiin noilla sukelluksilla kootuista tiedoista.

Raportin Enceladuksen yhdisteistä julkaisi keskiviikkona tiedelehti Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Sitä julkaisee Britannian kuninkaallinen tähtitieteellinen seura.

”Aineisto osoittaa, että Enceladusin valtameressä on runsaasti rakennuspalikoita, jotka voivat yhdistyä”, tutkimusryhmään kuulunut Frank Postberg sanoo Nasan lehdistötiedotteessa.

”Jos olot ovat sopivat, voivat nämä Enceladusin valtameren syvyyksistä kumpuavat molekyylit muodostaa samanlaisia reaktioita kuin täällä Maan päällä”, sanoo tiedotteessa Nozair Khawaja. Hän johti tutkimusryhmää, joka löysi aminohappojen palikoita Cassinin tiedoista.

Khawajan ryhmä kokosi erityisesti tietoja luotaimen cda-mittalaitteesta. Se oli viritetty tutkimaan avaruuteen lentävien jääkiteiden koostumusta. Kiteitä löytyi myös Saturnuksen yhdestä renkaasta, niin sanotusta E-renkaasta.

Mittalaitteessa oli massaspektrometri. Se voi tunnistaa, mistä alkuaineista ja molekyyleistä kiteet muodostuvat.

Orgaaninen aines liukenee ensiksi valtamereen. Sitten osa siitä ensiksi höyrystyy ja tiivistyy pinnan lähellä jääkiteiksi, kuun railojen lähellä. Osa vedestä ja jääkiteistä suihkuaa ulos jään railoista.

Railoja on Enceladuksen pinnalla paljon. Isoimmat ovat niin sanotut tiikerinraidat Enceladuksen eteläosassa.

Sama Khawajan ryhmä löysi viime vuonna isoja molekyylejä Enceladuksen valtameren pinnalta. Ne eivät kuitenkaan olleet liuenneet veteen. Löytö oli jatkoa tuolle työlle.

”Nämä ovat pienempiä ja liukenevia orgaanisia ja kemiallisia rakennuspalikoita. Ne siis ovat mahdollisia aminohappojen ja muiden ainesten edeltäjiä, joita tarvitaan elämään maapallolla”, sanoo tutkimusryhmässä ollut Jon Hillier.

Aminohappojen syntyyn ei välttämättä tarvita tarvita auringonvaloa. Sen todistavat maapallolla syvänmeren kuumat lähteet.

Valoa Enceladus saakin huonosti, koska matkaa Aurinkoon on yli miljardi kilometriä – Maasta Aurinkoon on noin 149 miljoonaa kilometriä.

”Emme vielä tiedä, tarvitaanko aminohappoja elämää varten muualla eli Maan ulkopuolella. Silti aminohappoja muodostavien molekyylien löytäminen näin kaukaa tuo uuden palasen koko kuvaan”, sanoo Khawaja verkkopalvelu ScienceAlertille.

Cassini löysi Enceladusin jäänalaisen suolavetisen meren jo 2008. Luotain kuvasi, kuinka pinnan railoista suihkusi vettä avaruuteen. Cassini lensi näiden suihkujen läpi ja keräsi tietoja niiden koostumuksesta.

Seuraava askel Saturnuksen ja sen kuiden tutkimisessa otetaan ehkä 2030-luvulla. Uutta luotainta suunnitellaan lähetettäväksi Saturnuksen suurimmalle kuulle Titanille vuonna 2026. Kuulle laskeutui jo Cassinin laskeutuja Hyuygens tammikuussa 2005.

Titanilla on kaasukehä, ja siksi luotaimen mukana lähtisi ydinvoimalla toimiva helikopteri Dragonfly. Lento saapuisi Titanille vuonna 2034.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Pieni mutta kiinnostava


 Tähtitieteilijä William Herschel löysi kuun elokuussa 1789

 Enceladus on Saturnuksen kuudenneksi suurin kuu. Sen läpimitta 504 kilometriä

 Etäisyys Auringosta on 9,5 astronomista yksikköä. Yksi AU on Maan etäisyys Aurinkoon, noin 149 miljoonaa kilometriä.

 Kuuta ovat tutkineet luotaimet Voyager 1 ja 2 sekä Cassini

 Kuun pinnan alla on 30 kilometriä syvä valtameri

 Meren vettä suihkuaa avaruuteen pinnan jäisistä railoista.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  8. 8

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää