Tiede

Tutkimus opiskelijaravintoloissa: Pinttyneet lihansyöjätkin vaihtavat kasvisruokaan, kun sen tarjontaa lisätään

Kasvisruoan suosio kasvoi eniten ihmisillä, jotka olivat aiemmin syöneet kaikkein eniten lihaa ja kalaa.

Ilmasto kiittäisi ja terveys kohenisi, jos ihmiset söisivät enemmän kasvisruokaa lihan sijasta. Vaihto vauhdittuu, kun kasvisruoan tarjontaa lisätään, osoittavat tuoreet Britanniassa tehdyt kokeet.

Kokeissa käytettiin niin sanottu tuuppausta eli nudgingia. Käyttäytymistieteilijät tarkoittavat sillä esimerkiksi elinympäristöön tehtyjä muutoksia, joiden avulla voidaan kääntää ihmisten toimintaa johonkin toivottuun suuntaan.

”Valistus on tärkeää, mutta yleensä tehoton muuttamaan ruokailutottumuksia. Lihaverot ovat epäsuosittuja. Tarjolla olevien vaihtoehtojen muuttaminen hyväksytään paremmin ja antaa tehokkaan keinon vaikuttaa ruokavalioidemme terveellisyyteen ja kestävyyteen”, sanoo Cambridgen yliopiston terveyskäyttäytymisen professori Theresa Marteau yliopiston verkkosivulla.

Marteau työtovereineen analysoi ruokailua yliopiston kolmessa eri ravintolassa viime vuoden aikana. Kaikkiaan aineisto kattoi lähes 95 000 ateriaa, jotka ostettiin luotollisella yliopiston henkilökortilla. Korttia käyttävät opiskelijat ja henkilökunta.

Ravintoloissa vaihdeltiin kasvisvaihtoehtojen osuutta ruokalistalla, ja tutkijat tarkastelivat, miten muutokset vaikuttivat ruokavalintoihin.

Kävi ilmi, että jos kasvisvaihtoehtojen määrä kaksinkertaistettiin, kasvisaterioiden osuus ostetuista annoksista lisääntyi ravintolasta riippuen 40–80 prosenttia. Ravintolassa kasvisruoan osuus nostettiin esimerkiksi yhdestä kahteen kaikkiaan tarjolla olevista neljästä ateriavaihtoehdosta. Kaksi muuta sisälsivät siis edelleen lihaa tai kalaa.

Ruokailijat jaettiin neljään eri ryhmään sen mukaan, miten usein he olivat valinneet kasviruokaa. Eniten ruokavalintojaan muuttivat ne, jotka olivat ostohistoriansa perusteella syöneet eniten liha- tai kala-aterioita.

Kasvistarjonnan tuplaaminen toi heidän syömiseensä selvän muutoksen kaikissa kolmessa ravintolassa.

Yhdessä ravintolassa lihan suosijat valitsivat tavanomaisessa tilanteessa kasvisruoan kuuden prosentin todennäköisyydellä. Kun tarjontaa tuli lisää, todennäköisyys nousi 18 prosenttiin. Kahdessa muussa ravintolassa todennäköisyys nousi kuudesta seitsemään prosenttiyksikköä.

Ateriaseurannasta saattoi myös nähdä, vaikuttiko lounasvalinta myöhempää illallisvalintaan. Erityisesti tutkijoita kiinnosti niin sanottu rebound-ilmiö eli se, että lihan lounaalla sivuuttaneet haluaisivat sitä entistä innokkaammin illallisella.

Tällaista kimmokevaikutusta ei havaittu. Kasvisruoan menekkiin myöhemmällä ateriakerralla ei vaikuttanut se, kuinka paljon sitä oli syöty aiemmin.

Kasvisvaihtoehtojen lisääminen vaikuttaa suorastaan itsestään selvältä idealta muuttaa ruokailutottumuksia. Tutkijoiden mukaan tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun sen tehoa on tutkittu.

”Ilmeisiltä vaikuttavat ratkaisut eivät aina toimi, mutta näyttää siltä, että tämä toimii”, tutkimuksen pääkirjoittaja Emma Garnett sanoo.

Aiemmissa tutkimuksissa lihan syönnin vähentämistä on kokeiltu esimerkiksi pienentämällä lihan määrää ruoka-annoksissa. Sekin pudotti lihan kulutusta 13–14 prosenttia.

Tutkijat ehdottavatkin, että liha-annosten pienentäminen ja kasvisvaihtoehtojen lisääminen yhdessä muodostavat tehokkaan keinon vähentää lihan kulutusta.

”Kasvispainotteisempaan ruokaan siirtyminen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää ruoan ympäristöhaittoja”, Garnett sanoo.

Maailman ruoantuotannon hiilipäätöistä karjan- ja kalankasvatuksen osuus on noin 58 prosenttia. Lisäksi niiden käytössä on peräti 83 prosenttia maatalousmaasta. Silti ihmiset saavat niistä keskimäärin vain 18 prosenttia energiasta ja 37 prosenttia proteiineista.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Pnas.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  4. 4

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää