Tiede

Jättimäinen puomi onnistui vangitsemaan valtameren muovijätteitä – ”Olemme vihdoin saaneet yliotteen muovista”

Iso puomi kokosi tonnikaupalla roskaa Tyynestämerestä. Nyt hollantilainen yhtiö kehittää isompia haaveja ja merijätteiden keruuta kierrätykseen maissa.

Merten muoviroskaa kokoava keräin on koonnut verkkoonsa ja puomien sisälle roskia onnistuneesti ensi kertaa. Keräin sai kesäkuussa koottua Tyynenmeren pintaroskaa ison puomin, kellukkeiden ketjun ja verkon avulla.

Muoviroskan keruuta kokeiltiin tätä ennen Pohjanmerellä kolme vuotta, mutta hanke kohtasi jatkuvasti takaiskuja. Roskat karkasivat verkosta hiljalleen takaisin merelle.

Ocean cleanup -yrityksen perustaja, hollantilainen Boyan Slat kertoo tiedotteessa, että roskien keräimen mallikappaleella saatiin kerättyä iso määrä meren pintamuovia. Muoviroska saatiin tällä kertaa nostettua laivan kannelle.


”Olemme vihdoin saaneet yliotteen muovista”, kertoi Slat toimittajille keskiviikkona.

”Meillä on nyt Tyynenmeren suuressa roskapyörteessä itsenäinen muoviroskan keruulaite. Se käyttää valtameren luonnonvoimia ja sieppaa ja keskittää muoviroskat.”

Hollantilainen Slat esitteli keinon kerätä merten muoviroskia isolle yleisölle TED-konferenssissa lokakuussa 2012, vain 17-vuotiaana. Hän sai idean lomallaan Kreikassa, kun hän näki sukeltaessaan paljon muoviroskaa.

Muovin keruuta on kehitelty ja rahoitusta etsitty siitä lähtien. Laitteen mallikappaleen nimi on System001/B. Sen toiminnasta on kuvia ja videoita Ocean Cleanupin verkkosivulla.


Uusinta versiota on kokeiltu kesäkuusta lähtien Tyynellämerellä, jossa kelluu iso roskalautta. Koe onnistui nappaamaan haaviinsa pinnan isoa muoviroskaa, mutta myös läpimitaltaan vain millimetrin kokoista muovisilppua.

Juuri tällaista pientä silppua merilinnut ja muut merieläimet nielevät vahingossa.

Merten muoviroskasta on kohistu jo useita vuosia. Yksi huolenaihe on se, että merten eläimet syövät murentunutta muoviroskaa ja kuolevat, koska eivät pysty sulattamaan sitä.

Lisäksi muovi kiertää ravintoketjussa, ja siitä voi irrota ympäristöön haitallisia aineita.

Yritykset koota muoviroskia epäonnistuivat aiemmin pitkälti sen takia, että iso puomi ei pystynyt pitämään tasaista nopeutta. Sen takia jo haaviin saatu muovi pääsi takaisin merelle ajelehtimaan.

Puomi myös katkesi, ja se pakotti kokeilijat palaamaan satamaan. Kesäkuussa kokeisiin tuotiin jarruvarjo, joka hidastaa sopivasti puomin etenemistä.


Lavean U-kirjaimen muotoisen haavin nopeus saatiin näin tasattua. Eri nopeuksilla liikkuvat roskavirrat saatiin pidettyä samassa haavissa, ja sen suuaukkoa myös levennettiin.

Sitten puomien ja kellukkeiden lähelle kuitenkin alkoi kasaantua liikaa muoviroskaa, ja siksi osa roskista ryöpsähti kellukkeiden yli.

Kokeiluun osallistunut Arjen Tjallema Ocean cleanupista sanoo, että vastaus tähän ongelmaan oli melko yksinkertainen. Kokeessa kiinnitettiin kellukkeiden osia päällekkäin. Näin roskia kokoavien kellukkeiden yläreuna kohosi noin puoli metriä aaltojen yläpuolelle.

Laitteen näkyvin osa on 600 metriä pitkä putki. Se on valmistettu polyeteenimuovista. Putki on kytketty seulaan tai haaviin, jonka helmat roikkuvat noin kolme metriä pinnan alapuolella. Kokonaisuus nappaa muovin meren pinnalta ja sen läheltä, kertoo verkkosivusto ScienceAlert.


Kokeilijat eivät kertoneet, kuinka paljon he saivat kesällä muoviroskia kasaan. Tjallema sanoo, että kokeen roskien määrällä ei ole paljoa merkitystä, koska testissä kokonaisuus piti ensin saada kuntoon.

Nyt keruu pitäisi toteuttaa paljon isommassa mitassa. Ocean cleanup suunnittelee isoja puomeja, jotka kestäisivät isoja muovimääriä ja jotka voisivat säilyttää kerättyä muovia pitkään. Vasta kunnon keruun jälkeen jätelaiva palaisi satamaan ja palauttaisi jätteet maihin ja kierrätyslaitoksiin.

Haavi voisi säilyttää muovia jopa yli vuoden. Sen pitäisi silloin kestää myös merten kovia talvimyrskyjä.

Valmis keräin voitaisiin viedä maihin roskapisteisiin muutaman kuukauden välein. Maihin pitäisi kehittää laitteet, jotka keräävät muovit kierrätykseen. Nyt Ocean cleanupin työntekijät poistavat vielä muovin vedenpinnalta käsin ja verkkojen avulla.

Tavoite on ennen pitkää siepata 15 000 tonnia muovia vuodessa. Kokoavia verkkoja olisi liikkeessä peräti 60.

Tjallema Ocean cleanupista kertoi New Scientistille, että nyt kuitenkin on jo osoitettu epäilijöille, että keksintö toimii.

”Tällä tekniikalla todella pystyy keräämään muoveja. Tämä on iso virstanpylväs.”

Pitkän ajan tavoite on puhdistaa ja hävittää koko Tyynenmeren muoviroskainen lautta.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  5. 5

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  8. 8

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  9. 9

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  10. 10

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää