Tiede

Tutkimus: Kasvit varoittavat naapureitaan ”hajukielellä”

Kun tuholainen käy syömässä kasvia, hyökkäyksen uhri alkaa haista erilaiselta. Naapurikasvit pystyvät haistamaan muutoksen ja valmistautumaan itsekin uhkaan.

Kasvit viestivät toisilleen hajujen avulla. Kommunikoinnin on kuitenkin pitkään ajateltu olevan salakuuntelua – kasvin sisäisestä viestinnästä syntynyt sivutuote.

On arveltu, että kun esimerkiksi puu lähettää oksiensa välillä ilman kautta viestejä, toiset kasvit ovat oppineet nappaamaan ne salaa.

Nyt uusi tutkimus kertoo, että kyse on muustakin kuin vakoilusta: saman lajin kasveilla on oma ”hajukielensä”, jolla ne näyttävät tarkoituksellisesti varoittavan toisiaan tuhohyönteisistä.

”Tämä tutkimus antaa ensimmäistä kertaa viitteitä siitä, että kommunikaatiosta voi olla hyötyä myös viestin lähettäjälle”, sanoo tutkijatohtori Aino Kalske Turun yliopistosta. Hän on Current Biology -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen pääkirjoittaja.

 

Joillakin kasvilajeilla on jopa omia murteita.

Kansainvälinen tutkimusryhmä teki kokeita korkeapiiskulla, Solidago altissimmalla. Koealat sijaitsivat New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Kun lehtikuoriaisen toukka käy syömässä korkeapiiskua, kasvi muuttaa ilmoille päästämiensä haihtuvien yhdisteiden suhteita ja määrää. Se alkaa käytännössä siis haista erilaiselta.

”Yksittäisiä yhdisteitä voi ajatella sanoiksi, ja viestit muodostuvat eri yhdisteiden suhteellisista osuuksista”, Kalske selittää ”hajukielen” toimintaa.

Naapurikasvit pystyvät sitten haistamaan hajumuutoksen ja valmistautumaan itsekin hyökkäykseen. Naapurit kohottavat usein puolustuskykyään lisäämällä erilaisten kemiallisten yhdisteiden määrää lehdissään. Näin ne yrittävät valmistautua tuholaisten saapumiseen ja muuttuvat pahemman makuisiksi.

 

Muuttunut haju voi muistuttaa leikatun ruohon tuoksua.

Joillakin kasvilajeilla on ”hajukielissään” jopa omia murteita. Yksilöiden välisissä hajuviesteissä on eroja, mutta on ryhmiä, joiden haju on samanlaisempi lajin muihin kasveihin verrattuna. Nämä keskenään samankaltaisen hajun jakavat ryhmät muodostavat siis murteita.

Ihmisen voi olla vaikea haistaa ja kuvailla hajueroja. Korkeapiiskulla eroja huomattiin noin 140 yhdisteen suhteissa ja määrissä, ja eniten eroja oli terpeeni- eli hiilivety-yhdisteissä.

Toisilla lajeilla muuttunut haju voi muistuttaa leikatun ruohon tuoksua.

Tutkimuksessa oli kaksi koealaa, joista toisessa tuholaishyönteiset oli poistettu 12 vuoden ajan. Tällä tuhohyönteisistä puhdistetulla koealalla kasvit viestivät ainoastaan sellaisille yksilöille, jotka olivat geneettisesti identtisiä.

Kontrollialalla korkeapiiskut sen sijaan pystyivät 12 vuoden jälkeen yhä viestimään sellaisillekin lajitovereille, jotka eivät olleet geneettisesti samankaltaisia viestin lähettäjän kanssa.

”Tämä viittaa mutkan kautta siihen, että kommunikaatiosta voi olla hyötyä myös viestin lähettäjälle”, Kalske sanoo.

Tuholaishyökkäyksen kohteeksi ensimmäisinä joutuneet kasvit voivat hyötyä viestittelystä siten, että kun kasvi alkaa puolustautua, hyönteinen siirtyy toisen kasvin kimppuun.

Tämä seuraava kasvi taas on ennalta saanut viestin vaarasta ja alkanut jo puolustautua. Hyönteinen liikkuu tällöin kasvista toiseen nopeammin eikä enää ehkä palaa myöskään ensimmäiseen kasviin, Kalske kuvaa.

 

Eri lajienkin välillä on jonkinlaista hajuviestintää.

Kalskeen ja kollegojen tuore tutkimus koski vain yhtä kasvilajia. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että eri lajienkin välillä on jonkinlaista hajuviestintää.

Kun esimerkiksi Kaliforniassa Yhdysvalloissa kasvavaa marunapensasta vaurioitetaan, pensaan lähettämät hälytykset synnyttävät vasteita myös tupakkakasvissa.

Tällöin kyse lienee kuitenkin salakuuntelusta eikä varsinaisesta tarkoituksellisesta viestinvaihdosta, Kalske arvioi.


Haju ei ole suinkaan ainoa kasveilla havaittu aisti. Ne pystyvät omalla tavallaan lisäksi näkemään, tuntemaan kosketuksen ja mahdollisesti kuulemaankin.

Vaikka kasveilla ei ole silmiä, ne ”näkevät” valoherkkien pigmenttien eli fytokromien avulla. Kasvit erottavat fytokromien avulla päivän ja yön. Huonekasveista esimerkiksi nukkumatti laittaa lehdet rullalle yöksi.

Kasvit aistivat valon aallonpituuksien muutoksia ja eri aallonpituuksien suhteita toisiinsa. Näin ne tietävät esimerkiksi sen, ovatko ne kilpailutilanteessa toisen kasvin kanssa. Tarvittaessa ne vaikka kasvavat nopeammin ja pidemmiksi.

Kosketuksenkin kasvit pystyvät aistimaan. Esimerkiksi tuuleen ne reagoivat niin, että kovan tuiverruksen kasvupaikalla ne kasvavat vankemmiksi.

Mimoosat eli tuntokasvit puolestaan vetävät lehdykkeensä suppuun, jos niitä koskettaa.

Joissakin tutkimuksissa on saatu tuloksia, joiden mukaan kasvit pystyvät myös kuulemaan.

”Ne [tutkimukset] ovat blokanneet muut tiedetyt tavat, joilla kasvit pystyvät viestimään eli juurien välisen kemian vaihdon tai hajun. Silti ne ovat pystyneet mittaamaan naapurikasveissa joitakin vasteita. Siitä on päätelty, että kasvit pystyisivät myös kuulemaan”, Kalske kertoo.

Kuulemisen mekanismeista tiedetään kuitenkin paljon vähemmän kuin kemiallisten yhdisteiden välisestä viestinnästä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  7. 7

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  8. 8

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  9. 9

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  10. 10

   Rakennusliitto: Osa ulkomaalaisista rakennustyöläisistä saa viiden euron tuntipalkkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää