Tiede

Tuore löytö vei Saturnuksen Jupiterin ohi kuiden määrässä: Tilanne on nyt 82–79

Jokainen Saturnuksen ympäriltä nyt löytynyt kuu on läpimitaltaan noin viisi kilometriä. Kuista 17 kiertää planeettaa eri suuntaan kuin itse Saturnus pyörii akselinsa ympäri.

Rengasplaneetta Saturnus on saanut kerralla 20 uutta kuuta. Löydöt teki Subaru-teleskooppi, joka on Maunakean vuoren huipulla Havaijilla.

Saturnuksella on nyt laskettu olevan 82 kuuta. Toisen ison kaasujätin Jupiterin kuista tunnetaan 79. Näin Saturnus ohitti kuiden määrässä Jupiterin.

Löydöstä kertoo Subarun teleskoopin lehdistötiedote. Kuut löysi tohtori Scott Sheppardin ryhmä Carnegie-instituutista Washington D.C:stä.

Jokainen Saturnuksen ympäriltä nyt löytynyt kuu on läpimitaltaan noin viisi kilometriä. Kuista 17 kiertää planeettaa eri suuntaan kuin Saturnus itse pyörii.

Yleensä kuut kiertävät planeettaansa samaan suuntaan kuin planeetta. Loput löydetyt kolme kuuta kiertävät Saturnusta näin.

Näistä kuista kahdella kestää noin kaksi Maan vuotta kiertää yksi kierros Saturnuksen ympäri. Kauemmilla vastapäivään liikkuvilla kuilla kierros kestää yli kolme Maan vuotta.

Jupiter oli 1990-lopulta näihin päiviin planeetta, jonka ympäriltä oli löydetty eniten luonnollisia kiertolaisia.

Jupiter sai vielä 12 uutta kuuta kesällä 2018. Sheppardin ryhmä löysi nekin.

Tähtitieteilijät eivät usko, että kuiden lukemat olisivat lopullisia. Yhä pienempiä kuita löytyy, kun havaintolaitteet kehittyvät.

Planeettatutkijat uskovat, että uudet kuut ovat jäänteitä ainakin kolmesta eri taivaankappaleesta.

Ne ovat hajonneet joko törmäyksissä toisiinsa tai kun kauempaa­ tulevat kohteet, kuten asteroidit, ovat törmänneet niihin.

”Uusien kuiden kiertoradat ovat melko kaltevia verrattuna Saturnuksen ratatasoon. Ne ovat myös melko kaukana. Näin ollen emme usko, että ne muodostuivat samaan aikaan planeetan kanssa. Oletamme, että Saturnus on napannut ne kiertolaisikseen”, Sheppard sanoo.


Kun aurinkokunta oli nuori yli 4,5 miljardia vuotta sitten ja Saturnus vasta alkoi kasvaa isoksi kaasujätiksi, sitä ympäröi kertymäkiekko. Se koostui avaruuden pölystä ja kaasusta.

Tästä kiekosta muodostuivat useimmat vanhemmat kuut. Ne jäivät kiertämään jättiläistä.

”Uskomme, että uudet kuut vuorovaikuttivat tuon kaasun ja pölyn kanssa. Ne olivat alun perin komeettoja tai asteroideja, jotka sattuivat kulkemaan ohitse Saturnuksen läheltä”, selittää Sheppard.

Kuut ehkä joutuivat Saturnuksen kiertolaisiksi, kun ympäröivä kaasu ja pöly olivat jo alkaneet hajota Saturnuksen ympäriltä. Ne eivät suistuneetkaan jättiplaneetan pintaan.

Uudet kuut on jaoteltu kolmeen ryhmään sen mukaan, kuinka ne ovat kallistuneet Saturnuksen ratatasoon nähden.

Inuiittien ryhmän kuut kiertävät Saturnusta noin 46 asteen kulmassa ratatasoon nähden. Gallialaisten ryhmässä kuut ovat ratatasoon nähden noin 36 asteen kulmassa. Ne kiertävät Saturnusta kauempana. Norjalaisten ryhmä kiertää Saturnusta ”väärään suuntaan”.

Tällaisia kuiden ryhmittelyjä on nähty myös aurinkokuntamme toisen kaasujätin, Jupiterin kuissa, sanoo Shepard lehdistötiedotteessa.

Uusien kuiden kiertoradat löydettiin tietokoneiden avulla. Uusia laskentaohjelmia sovellettiin dataan, joka koottiin vuosina 2004–2007 Subarun kaukoputkella.


Sheppard uskoo, että Saturnuksen lähellä on vielä lisää pieniä kuita. Löydettävät kuut voivat olla läpimitaltaan vain kilometrin luokkaa.

Niiden löytämiseen tähti­tieteilijät tarvitsevat nykyistä isompia teleskooppeja. Sellaisia on jo tekeillä, ja tutkijat ottavat ne käyttöön 2020-luvun alkuvuosina.

Uusien kuiden nimeämisestä on avattu kilpailu. Se päättyy 6. joulukuuta.

Nimien on viitattava norjalaisten, inuiittien tai muinaisten gallialaisten mytologiaan. Nimistä päättää lopullisesti Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (IAU).

Saturnuksen yhdeltä isommalta ja jo pitkään tunnetulta kuulta Enceladukselta kootusta datasta löytyi syyskuun lopulla sellaisia kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat muodostaa aminohappoja.

Aminohapot ovat maapallolla kaiken tunnetun elämän perustavia ainesosia.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsalaiset myivät orjia Kungsgatanin ja Östra Strandgatanin kulmassa – Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaa­vallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

   Tilaajille
  3. 3

   Omakotitalolle ei löydy ostajaa edes Järvenpäässä – Kari Sirola kertoo, miten vanhaa taloa voi pitää kunnossa halvalla

   Tilaajille
  4. 4

   Suomi otti pakolaisina vastaan kolme sieppauksesta syytettyä paraguaylaista vasemmistoaktivistia

  5. 5

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  6. 6

   Maailman pisin matkustajalento laskeutui Sydneyyn, lento kesti yli 19 tuntia

  7. 7

   Pirkka-Pekka Petelius lakkasi olemasta hauska ja hakeutui eduskuntaan niin synkistä syistä, että niistä on tuskaista puhua

   Tilaajille
  8. 8

   Voiko pitkä mies ikinä ymmärtää naista?

  9. 9

   Väkivalta ja turhautuminen kasvavat Barcelonan öisillä kaduilla: ”Mikään tässä ei ole normaalia”

  10. 10

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Korkeushypyn entinen maailmanmestari Patrik Sjöberg alkoholisoitui ja muutti mökkiin metsän keskelle

  3. 3

   Brittiparlamentin jarrutus pakotti Boris Johnsonin anomaan EU:lta brexit-lykkäystä – EU:n Tusk twiittasi lykkäys­pyynnön saapuneen, Johnson lähetti kaksi eri kirjettä

  4. 4

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  5. 5

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi bisnes rantautuu Tallinnasta Suomeen – ”Jokainen nuori virolais­yrittäjä haluaa Helsinkiin”

  7. 7

   Poliisi otti yhteen Turkki-mielenosoittajien kanssa Helsingin keskustassa ja käytti etälamautinta

  8. 8

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  9. 9

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  10. 10

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  11. Näytä lisää