Tiede

Sähkötupakka on aiheuttanut selittämättömiä keuhkovaurioita – tutkittujen keuhkot ”kuin sinappikaasun polttamat”

Yhdysvalloissa moni on kuollut ja satoja sairastunut sähkötupakasta. Uusi tutkimus paljastaa keuhkovaurioiden laajuuden.

Yhdysvalloissa on viime aikoina raportoitu satoja tapauksia, joissa sähkötupakan käyttö näyttää aiheuttaneen vakavaa keuhkosairautta. Sanomalehti The New York Times kertoo tuoreimmaksi luvuksi 800 epäiltyä sairastapausta 46 osavaltiossa. 16 ihmistä on kuollut.

Yhdistävää tekijää tapauksille ei ole löydetty, paitsi että sairastuneet ovat tyypillisesti nuoria miehiä. Ei tiedetä varmuudella, mitä nesteitä sairastuneet ovat laitteessaan höyrystäneet tai mikä ainesosa sähkötupakan höyrystämässä nesteessä tällaista voisi aiheuttaa.

 

Tutkijat häkeltyivät siitä, millaisia vaurioita keuhkoissa näkyi.

Erilaisia sähkösavukkeita on myynnissä lukematon määrä. Yleisimmin kuitenkin laitteessa on nesteellä täytettävä patruuna, jonka sisältö höyrystyy kuumennettaessa. Neste sisältää tyypillisesti propyleeniglykolia, glyserolia ja nikotiinia.

Moni käyttää myös nikotiinittomia nesteitä. Niin ikään nesteitä on saatavilla lukemattomia erilaisia useilta eri valmistajilta, ja niiden koostumus voi vaihdella huomattavasti.

Arvostetussa New England Journal of Medicine -tiedelehdessä ilmestyi äskettäin tapaustutkimus, jossa Mayo-klinikan lääkärit ottivat keuhkokuvia ja koepaloja 17 sairastuneen keuhkoista. Kaksi näytteistä tuli jo kuolleilta potilailta.

Tutkijat häkeltyivät siitä, millaisia vaurioita keuhkoissa näkyi.

”Kaikissa tapauksissa vauriot näyttävät siltä, että henkilö olisi altistunut myrkyllisille kemikaaleille tai kaasuille ja saanut kemiallisia palovammoja”, patologi Brandon Larsen kertoo The New York Timesille.

”Rehellisesti sanottuna nämä muutokset keuhkoissa ovat sellaisia, joita voisi tulla teollisuusonnettomuudessa, kun työntekijä altistuu kemikaalivuodolle ja hengittää myrkyllisiä höyryjä.”

Larsenin mukaan vauriot ovat jopa samankaltaisia kuin mitä sinappikaasu aiheutti sotilaille ensimmäisessä maailmansodassa.

Sairastuneilla havaittiin kudosvaurioita ja solukuolemia hengitysteissä ja keuhkoissa. Kudoksessa näkyi kuolleita soluja siivoavia makrofagisoluja, jollaisia havaitaan myös tupakoijien keuhkoissa, ja vaahtomaista solunestettä, joka liittyy usein kemiallisiin palovammoihin.

Kun keuhkot yrittävät parantaa itseään, kudokset turpoavat, mikä voi kaventaa hengitysteitä entisestään. Kuollutta solukkoa päätyy hengitysteihin ja keuhkoihin kertyy nestettä. Hengittämisestä tulee työlästä.

”Keuhkot eivät toimi kovin hyvin, kun ne yrittävät korjautua. Ihmiset voivat joutua hengityskoneeseen, kun happi ei kulje sisään eikä hiilidioksidi pääse ulos. Kaikki eivät toivu”, Larsen sanoo.

”Ainakin joissain tutkimissamme tapauksissa vauriot ovat niin vakavia, että en yllättyisi, jos tulevaisuudessa kohtaamme potilaita, joilla on tämän (sähkötupakan) aiheuttamia kroonisia hengitysvaikeuksia.”

 

Syylliseksi on useimmiten epäilty sähkötupakassa höyrystettyä kannabista.

Mistä tällaiset vauriot sitten johtuvat? Tutkijat eivät tiedä.

Syylliseksi on useimmiten epäilty sähkötupakassa höyrystettyä kannabista. Valtaosa sadoista sairastuneista on kertonut höyrystäneensä laitteellaan thc:tä eli kannabiksen vaikuttavaa ainesosaa.

Kannabisneste on öljyistä, ja lisäksi sitä laimennetaan usein e-vitamiiniasetaatilla eli e-vitamiiniöljyllä, jota ei varsinaisesti ole tarkoitettu hengitettäväksi. Öljy kertyy keuhkoihin ja voi aiheuttaa tulehduksen.

Eräs nyt tutkituista potilaista, 21-vuotias mies, kertoikin tulleensa huonovointiseksi vasta, kun oli alkanut höyrystää thc:tä. Tätä ennen hän oli höyrytellyt nikotiininesteitä viisi vuotta ilman ongelmia. Mies toipui sairaalahoidon jälkeen.

Toinen tutkituista, 28-vuotias mies, kertoi puolestaan vuoden aikana höyrytelleensä 20–30 patruunaa päivässä ja höyrystäneensä toisinaan myös thc:tä. Yksi sähkötupakan patruuna vastaa suunnilleen yhtä savuketta, riippuen toki siitä, minkä vahvuista nestettä käyttää.

 

Vauriot muistuttivat enemmänkin kemiallisia palovammoja.

Yhdysvaltain sairauksien seuranta- ja ehkäisyviranomainen CDC uskoo thc-nesteiden olevan yhteydessä outoihin sairastumisiin.

Voi myös olla että nekin sairastuneet, jotka ovat kertoneet käyttäneensä pelkkiä nikotiininesteitä, ovat todellisuudessa höyrystäneet myös kannabista mutta eivät syystä tai toisesta halua myöntää sitä.

Nyt tutkituista 17 potilaasta 12 kertoikin höyrytelleensä kannabista. Pulma kuitenkin on, että keuhkoissa ja kudosnäytteissä ei havaittu sellaisia vaurioita, joita aiheutuisi öljyisestä thc-nesteestä.

Sen sijaan vauriot muistuttivat enemmänkin kemiallisia palovammoja, kuten aiemmin todettu. Tutkijat eivät tiedä tarkasti, mitä nesteitä potilaat olivat höyrytelleet, saati sitä, mikä ainesosa nesteissä tällaista voisi aiheuttaa.

”Meidän täytyy tutkia tarkemmin nesteen sisältämiä kemikaaleja, ei ainoastaan öljyjä, jotta ymmärtäisimme, mitkä aineet ovat vaarallisia", patologi Larsen sanoo.

Tutkituista huonoimmin kävi 31-vuotiaalle naiselle, jonka keuhkot olivat niin vaurioituneet, ettei edes hengityskone voinut pelastaa häntä. Naiselle piti antaa happea ja steroideja suoraan verenkiertoon. Hän ei selvinnyt.

Tämänkään naisen kohdalla ei ole tietoa siitä, mitä nesteitä hän oli käyttänyt. Syyksi on epäilty myös katukaupasta ostettuja tuoteväärennöksiä.

Suomessa vastaavia tapauksia ei ole ollut, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi syyskuussa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  6. 6

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  7. 7

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  8. 8

   Huuhkajilla on nyt käytössään huippukärkipari, ja vastaavanlainen nähtiin A-maajoukkueessa viimeksi 13 vuotta sitten

  9. 9

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  10. 10

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Makia vetää pois pursiseuralta kopioitua logoa kantavat tuotteensa: ”Olemme olleet idiootteja”

  7. 7

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  8. 8

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  9. 9

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää