Tiede

Grafiikka näyttää, kuinka maapallo peittyi ennätyshelteisiin – Vuosikymmenen loppupuolesta tulossa mittaushistorian kuumin

Sääilmiöistä eniten ihmisiä tappavat helleaallot, mutta taloudellisesti suurimmat menetykset aiheutuvat myrskyistä ja tulvista.

Pohjoisella pallonpuoliskolla rikottiin viime kesänä lähes 400 mittaushistorian lämpöennätystä.

Sadat lämpöennätykset eivät ole varsinainen yllätys, jos muistaa, että viime heinäkuu oli kuumin maapallon mittaushistoriassa tilastoitu kuukausi. Lisäksi kesäkuu oli mittaushistorian kuumin kesäkuu.

Poikkeukselliset lämpöaallot riepottivat kesä- ja heinäkuussa keskistä Eurooppaa. Ranskan Vérarguesissa mitattiin ennätykselliset 46 astetta. Tätä ennen Ranskassa ei ollut tilastoitu vielä kertaakaan yli 45 asteen lämpötilaa.

Rikottujen ennätysten määrän on laskenut Kaliforniassa toimiva ilmastoinstituutti Berkeley Earth. Tuloksista uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tänä vuonna ajanjaksot maaliskuusta toukokuuhun ja kesäkuusta elokuuhun ovat olleet 140-vuotisen mittaushistorian toiseksi lämpimimmät, Yhdysvaltain sään ja valtamerten tutkimusorganisaatio NOAA puolestaan kertoo. Lämpimämpää on ollut ainoastaan vuonna 2016.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, missä päin maapalloa oli viime kesänä poikkeuksellisen lämmintä.


Yhdeksän kymmenestä lämpimimmästä kesä–elokuusta on koettu vuodesta 2009 lähtien. Kymmenen kuumimman kesän joukkoon pääsee lisäksi vuosi 1998.

Berkeley Earth ottaa kesäkuukausiin mukaan myös toukokuun. BBC:n mukaan instituutti laskee, että pohjoisella pallonpuoliskolla tuli touko–elokuussa 396 kaikkien aikojen lämpöennätystä.

Kolmannes niistä mitattiin Saksassa. Seuraavina tulivat Ranska ja Hollanti. Useita ennätyslukemia koettiin myös Britanniassa, Belgiassa ja Luxemburgissa.

Kansalliset ilmatieteen laitokset eivät ole kuitenkaan vielä arvioineet kaikkia Berkeley Earthin analyysin tietoja.

Sääilmiöistä juuri lämpöaallot ovat tappaneet eniten ihmisiä vuosina 2015–2019, Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n syyskuussa julkaistu raportti kertoo. Suurimmat taloudelliset menetykset aiheutuvat myrskyistä ja tulvista.

Ranskassa kesä- ja heinäkuun lämpöaallot tappoivat ainakin 1 435 ihmistä. Uhriluku jäi silti vain noin kymmenesosaan vuodesta 2003, jolloin tuhoisa helleaalto vaati arviolta 15 000 ihmisen ennenaikaisen kuoleman.


Ranska otti sen jälkeen käyttöön kolmiportaisen varoitusjärjestelmän. Vakavin eli punainen taso oli tänä kesänä käytössä ensi kertaa. Punaisen varoituksen aikana esimerkiksi kouluja sekä urheilupaikkoja suljetaan ja ajoneuvoliikennettä rajoitetaan.

Ihmishenkien menetyksen lisäksi lämpöaallot ja kuivuus kiihdyttävät metsäpaloja ja aiheuttavat satotuhoja.

Lähes kaikki viime vuosien merkittäviä lämpöaaltoja analysoineet tutkimukset ovat havainneet, että ilmastonmuutos on voimistanut poikkeuksellisia hellejaksoja.

Näin tapahtui myös heinäkuussa, kansainvälinen tutkijaryhmä on todennut.

Kesällä koetut lämpötilat olisivat olleet äärimmäisen epätodennäköisiä Ranskassa ja Hollannissa ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta, World Weather Attribution -tutkijaryhmä päätteli analyysissään.

Heinäkuun lämpöaallon todennäköisyys kasvoi Ranskassa ja Hollannissa ilmastonmuutoksen vuoksi arviolta noin satakertaiseksi ja vähintään kymmenkertaiseksi.

Esiteollisella ajalla vastaavan lämpöaallon todennäköisyys olisi ollut yksi tuhannesta. Saksassakin ilmastonmuutos on kasvattanut heinäkuussa koetun lämpöaallon todennäköisyyttä 50-kertaiseksi.

”Kaikissa paikoissa tutkitun kaltainen tapahtuma olisi ollut 1,5:stä 3 asteeseen viileämpi muuttumattomassa ilmastossa”, kirjoitti ryhmä, johon kuului tutkijoita Oxfordin yliopiston ilmastonmuutosinstituutista sekä Ranskan, Britannian ja Hollannin ilmatieteen laitoksilta.

 

Tämän vuosikymmenen loppupuoliskosta näyttää tulevan kaikkien aikojen lämpimin viisivuotisjakso.

Maapallon lämpötila on noussut 1,1 astetta esiteollisesta ajasta, WMO kertoo syyskuisessa raportissaan. Tämän vuosikymmenen alkupuoliskoon verrattuna nousua on 0,2 astetta.

Suomessa ilmasto lämpenee maapallon keskiarvoja nopeammin. Lämpötila on noussut esiteollisesta ajasta noin kaksi astetta.

Tämän vuosikymmenen loppupuoliskosta näyttää tulevan kaikkien aikojen lämpimin viisivuotisjakso. Ilmastonmuutoksen selvät merkit merkit ja vaikutukset ovat tänä aikana WMO:n mukaan lisääntyneet. Selviä merkkejä ovat sään ääri-ilmiöt, merenpinnan nousu ja jäätikköjen sulaminen.

”Jotta maapallon ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää kahteen asteen nousuun esiteollisesta ajasta, ponnisteluiden taso pitää kolminkertaistaa. Ja nousun rajoitus 1,5 asteeseen vaatii viisinkertaistamista”, Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas sanoi raportin julkistuksen yhteydessä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rakennusyhtiön mukaan Pasilasta tulee Triplan avulla Helsingin uusi sydän – Asiantuntijat kertovat, miksi niin ei käy

  2. 2

   Suomalaisperhe haluaisi adoptoida aikuisen turvapaikanhakijan, mutta laki ei sitä salli

  3. 3

   Moni haksahtaa lisäravinteisiin, vaikka hyödyt ovat usein olemattomia – Nämä harvat lisäravinteet ovat oikeasti hyödyksi

  4. 4

   Yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtajalle pitkät tuomiot – mielenosoitukset peruivat yli sata lentoa Barcelonan kentällä

  5. 5

   Kerro nukkumaanmenoaikasi, niin helppo kaava paljastaa, miten saat päivästäsi kaiken irti – Tietokirjailija Pink kertoo, miten tieto ajasta muutti hänen elämänsä

   Tilaajille
  6. 6

   Fingerpori-elokuva saattaa naurattaa, jos ei ole koskaan nähnyt kyseistä sarjakuvaa

  7. 7

   Kenialainen Annah on ylpeä ympärileikkaaja, joka on silponut tyttöjä 50 vuoden ajan

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  2. 2

   Ihminen koskettelee kasvojaan parin minuutin välein, mutta valehtelija tekee sen eri tavalla kuin muut

   Tilaajille
  3. 3

   Ilkeä puhetapa on luikerrellut parisuhteisiin, sanoo parisuhdekouluttaja: ”Harmaannuttaa paljon pariskunnan välejä ja ilmapiiriä”

   Tilaajille
  4. 4

   Perussuomalaiset erotti valtuutetun Vantaalla

  5. 5

   Syyrian joukot lähestyvät jo Turkin rajaa hallinnon tehtyä sopimuksen yhteis­työstä kurdien kanssa

  6. 6

   ”Aamulla laitoin viestin Wilmaan: nukkui pois” – Helsinkiläiset kertovat kommelluksistaan Wilma-järjestelmässä

  7. 7

   Moni ymmärtää venyttelyn tarkoituksen väärin, ja se voi jopa heikentää kehoa – Asiantuntija purkaa yleiset myytit liikkuvuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja korottavansa tulleja vastareaktiona hyökkäykselle Syyriaan

  9. 9

   Uutta tietoa Kuopion kouluhyökkäyksen tutkinnasta: Hyökkääjää epäillään myös törkeän väkivaltarikoksen valmistelusta

  10. 10

   Pasilan Triplan viimeistelytyöt eivät valmistu ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Nämä 9 videopätkää osoittavat, miten takavuosien suomalainen tv muuttui tunkkaiseksi ja vanhentuneeksi – menisikö mikään näistä enää läpi? Kerro mielipiteesi

  8. 8

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää