Tiede

Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

Koillis-Saksan Tollensejoessa saattaa maata jopa 700 pronssikautisen soturin jäänteet. Taistelun syy on arvoitus.

Vuonna 1996 kaksi saksalaista amatööriarkeologia käveli Tollense-joen reunaa Koillis-Saksassa, kun he näkivät jotain erikoista.

Joen törmästä törrötti ihmisen käsivarren luu. Kovin tuoretta henkirikosta ei ollut syytä epäillä. Luuhun oli uponnut kivinen nuolenkärki, jollaisia käytettiin pronssikaudella.

Kaksikko ilmoitti löydöstä tutkijoille, ja paikalla alkoivat kaivaukset. Paljastui lisää luita, muun muassa nuijalla murjottu kallo.

Väkivallan välinekin löytyi luiden joukosta: mudasta nousi 70-senttinen, pesäpallomailaa muistuttanut puinen astalo, joka ajoitettiin yli 3 000 vuoden ikäiseksi.

Sittemmin Tollensen jokilaaksosta on löydetty hurja määrä luita, aseita ja pronssikautisia esineitä. Tällä hetkellä saksalaisten tutkijoiden kokoelmissa on 12 000 luunkappaletta, kymmeniä pääkalloja, viiden hevosen jäänteet ja valtavasti nuolenkärkiä ja muita aseiden ja esineiden jäänteitä.

 

Kallot on halkaistu nuijalla, luista törröttää nuolenpäitä, kylkiluissa on jälkiä veitseniskuista.

”Meillä on vähintään 130 kuolleen ihmisen jäänteet, ja olemme avanneet vasta 450 neliömetrin alueen. Se on korkeintaan kymmenen prosenttia koko kerroksesta”, kertoi aluetta tutkinut arkeologi Detlef Jantzen Science-lehdessä pari vuotta sitten.

Luiden omistajat olivat kuollessaan nuoria miehiä, 20–30-vuotiaita. Alueen maaperä on säilönyt luut ja esineet poikkeuksellisen hyvin tuhansien vuosien ajan.

Kaikki viittaa siihen, että noin vuonna 1250 ennen ajanlaskun alkua tällä paikalla on tapahtunut aikansa mittapuulla valtava verilöyly, johon on osallistunut jopa tuhansia sotureita ympäri Pohjois-Eurooppaa.

Luut kertovat raa’asta taistelusta. Kallot on halkaistu nuijalla, luista törröttää nuolenpäitä, kylkiluissa on jälkiä veitseniskuista ja erään lantion vammoista on voitu päätellä, että sen omistaja on seivästetty keihäällä.


Arkeologi Jantzen arvioi taannoisessa haastattelussa, että jos koko alue saadaan kaivettua auki, paikalta saattaa löytyä yhteensä 750 ihmisen jäänteet.

”Se on uskomaton määrä, kun pronssikaudesta puhutaan.”

Jantzen on nyt kollegoineen tehnyt lisätutkimuksia ja löytänyt merkkejä siitä, että tänne kaukaiselle taistelukentälle on vaellettu jopa Etelä-Euroopasta asti.

Antiquity-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa Jantzenin ryhmä esittelee pronssiesineitä, jotka he ovat kaivaneet esiin Tollensejoen pohjasta.

Sukeltajat löysivät joesta 31 pronssiesinettä ja työkalua. Ne olivat pakkautuneet joen pohjaan niin lähekkäin, että todennäköisesti työkalut olivat aikoinaan puusta tai kankaasta tehdyssä rasiassa. Rasia on hapertunut ympäriltä aikojen saatossa.

Joesta löytyi muun muassa koivukahvainen pronssityökalu, naskali, taltta, veitsi ja useita pronssinpalasia. Työkalut löytyivät samasta maakerroksesta kuin luujäänteet, ja ne on ajoitettu samanikäisiksi kuin aiemmin löydetyt jäänteet. Todennäköistä on siis, että rasia työkaluineen oli jonkun soturin omaisuutta.

 

Tollensen jokilaaksoon on tultu sotimaan satojen kilometrien päästä ellei kauempaakin.

Merkittävää löydössä on se, että tällaisia pronssiesineitä tiedetään tuohon aikaan käytetyn erityisesti eteläisessä Keski-Euroopassa.

Rasiassa oli esimerkiksi pronssista valmistettuja lieriöitä, jotka lienevät olleet jonkin työkalun osa, ja samanlaisia on tuolta ajalta löydetty Keski-Ranskasta ja Etelä-Saksasta. Taistelussa on puolestaan käytetty miekkoja, jollaisia on löydetty Etelä-Saksasta Unkariin ulottuvalta vyöhykkeeltä.

Jo aiemmin hampaiden sisältämiä alkuaineiden isotooppeja tutkimalla on voitu päätellä, että taisteluun on osallistunut väkeä kauempaakin.

Luiden isotoopeista nähdään karkeasti, missä päin henkilö on todennäköisesti viettänyt suurimman osan elämästään. Hampaiden omistajat ovat tutkimusten mukaan muun muassa Skandinaviasta, Etelä-Euroopasta ja nykyisen Puolan ja Pohjois-Saksan alueelta.

Tutkijoiden mukaan työkalulöytö todistaa entisestään, että Tollensen jokilaaksoon on tultu sotimaan satojen kilometrien päästä ellei kauempaakin.

Skandinavian ja Pohjois-Euroopan pronssikautista kulttuuria on pidetty varsin takapajuisena esimerkiksi tuolloisen Välimeren ja Lähi-idän kulttuureihin verrattuna. Egyptin aavikoilla pyramidit olivat seisseet jo 1 300 vuotta ennen kuin tämä taistelu käytiin.


Tuhansien soturien kokoontuminen pitkien matkojen päästä suureen taisteluun osoittaa kuitenkin, että pohjoiseurooppalaiset kansat olivat kenties järjestäytyneempiä kuin on luultu. Joukkojen siirtely on vaatinut koordinointia. Jäänteistä nähdään myös, että taistelussa kuolleet ovat olleet ammattisotilaita, eivät satunnaisia maajusseja.

Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki taistellakseen ja kuollakseen syrjäisessä jokilaaksossa lähellä Itämeren rantaa? Lähin tuonaikainen asutuskeskittymä sijaitsi satojen kilometrien päässä, eikä Tollensen alueella ole merkkejä suuremmasta asutuksesta.

Ei tiedetä, keitä soturit olivat ja minkä vuoksi he taistelivat. Jokilaaksosta on kuitenkin löydetty merkkejä muinaisesta pengertiestä. Kenties tämä alue on ollut tärkeä kauttakulkureitti etelästä pohjoiseen, joten sen hallinnasta on taisteltu.

Tollensejoen taistelu ajoittuu myös niihin aikoihin, jolloin sodankäynti on todistetusti lisääntynyt Euroopassa ja Välimeren alueella.

Etelä-Euroopalle tyypilliset linnoitusrakennelmat alkoivat hiljalleen levitä myös Pohjois-Eurooppaan, mikä viittaa aiemmin rauhallisena pidetyn, hajanaisen maanviljelyskulttuurin järjestäytymiseen ja tarpeeseen puolustaa itseään sotilaallisesti.

Tollensejoen taistelu näyttää kuitenkin jääneen yksittäiseksi verilöylyksi Pohjois-Euroopan syrjäseuduilla.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää