Tiede

Kuusi vauvaa kuoli, Ruotsissa jouduttiin keskeyttämään yliaikaisen raskauden riskejä selvittävä tutkimus

Viikolle 42 venyvä raskaus on riski lapselle.

Ruotsissa on jouduttu keskeyttämään yliaikaisen raskauden riskejä selvittävä laaja tutkimus, kun tutkimuksen aikana menehtyi kuusi vauvaa.

Kuolemat tapahtuivat tutkimusryhmässä, jossa raskauden annettiin jatkua viikolle 42 ennen synnytyksen käynnistämistä. Vauvoista viisi kuoli kohtuun ja yksi synnytyksen jälkeen.

Riskit kasvavat, kun raskaus venyy huomattavasti yli lasketun ajan. Yliaikaisesta raskaudesta puhutaan, kun raskauden kesto ylittää 42 viikkoa.

Kansainvälistä ohjetta ei ole siitä, milloin synnytys olisi parasta käynnistää raskauden venyessä. Käytännöt vaihtelevat maittain. Liian aikainen käynnistys ei välttämättä ole eduksi.

Nyt toteutetun Swepis-tutkimuksen piti kartoittaa yliaikaisen raskauden riskejä aiempaa tarkemmin ja selvittää, onko aiemmasta käynnistämisestä hyötyä.

Tutkimuksessa oli mukana 14 ruotsalaista sairaalaa ja aineistoa piti kerätä 10 000 synnyttäjästä. Mukana olleet naiset jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään.

Ensimmäisessä ryhmässä synnytys käynnistettiin raskaus­viikolla 41, ellei se sitä ennen alkanut itsestään.

Toisessa ryhmässä raskauden annettiin jatkua viikolle 42, jolloin synnytys käynnistettiin. Tämä ei ole poikkeuksellista. Ruotsissa ja Suomessakin useissa sairaaloissa synnytys käynnistetään viimeistään viikolla 42.

Tutkimus piti keskeyttää, kun synnytyksiä oli ollut vasta noin 2 500. Yliaikaisten eli viikolla 42 synnyttäneiden ryhmässä oli tähän mennessä synnyttänyt 1379 naista, ja kuusi vauvaa oli kuollut.

Aiemmin käynnistettyjen synnytysten ryhmässä ei ollut yhtään kuolemantapausta.

”Se kuulostaa kyllä paljolta”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hilkka Ijäs Oulun yliopistollisesta sairaalasta Helsingin Sanomille.

”Yliaikaisuuden riskit ovat tiedossa.”

Riski nousee, kun raskaus venyy yli kymmenen päivää lasketun ajan yli.

Ijäs huomauttaa, että riski on yliaikaviikoillakin pieni. Niin ikään kohtukuolemat ovat erittäin harvinaisia. Ne liittyvät yleensä hapenpuutteeseen.

”Istukan toiminta alkaa hiipua yliaikaisilla viikoilla, eikä istukan verenkierto enää riitäkään turvaamaan sikiön hapensaantia.”

Kuuden vauvan kuolema on vakava asia, mutta on epäselvää, voiko siitä syyttää tutkimusta. Ruotsissa käytäntönä on ollut, että synnytys käynnistetään vasta viikolla 42.

Swepis-tutkimus päätettiin keskeyttää eettisistä syistä jo viime lokakuussa. Sen alustavat tulokset tulivat julki ruotsalais­mediassa hiljattain. Aineiston pohjalta laadittu tutkimusartikkeli ilmestyy piakkoin British Medical Journal -tiedelehdessä.

Birminghamin yliopiston professori Sara Kenyon pohtii The Guardian -sanomalehdessä, että vauvojen kuolintapaukset ovat merkitsevä näyttö raskauden pitkittymisen riskeistä.

Vauvojen kuolemat ovat Ruotsissa herättäneet keskustelua. Moni sairaala muuttaa vuodenvaihteessa käytäntöjään.

Synnytyksiä käynnistetään aiemmin, jo viikolla 41, kertoo tutkimuksessa mukana olleen Sahlgrenskan sairaalan synny­tysosaston johtaja, naistentautien erikoislääkäri Nils Crona Ruotsin yleisradio SVT:n haastattelussa:

”Olemme odottaneet tieteellistä analyysia siitä, että on todellakin riski odottaa kaksi viikkoa lasketusta ajasta. Suunnittelemme tarjoavamme mahdollisimman pian naisille synnytyksen käynnistystä jo viikolla 41.”

Erikoislääkäri Ijäs ei näe, että Suomessa olisi vielä ruotsalaistutkimuksen johdosta tarve muuttaa käytäntöjä. Täällä on käynnissä Syke-tutkimus, joka selvittää synnytysten käynnistämistä ensisynnyttäjillä.

Tutkimus vertailee synnytyksen käynnistyshetkiä viikosta 41 viikolle 42. Tutkimukseen valitaan vain raskauksia, joissa ei nähdä mitään riskiä.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan synnytyksen käynnistys jo 41. raskausviikolla voi vähentää komplikaatioita. Toisaalta käynnistämisessäkin on riskinsä,.

”Se esimerkiksi nostaa sek­tioon joutumisen riskiä”, Ijäs sanoo.

Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Kaarin Mäkikallio kertoo, että Suomessa kahdeksan prosenttia raskauksista jatkuu 41 raskaus­viikon yli. Kaikista synnytyksistä liki 30 prosenttia käynnistetään. Tärkein syy on yliaikaisuus.

”Tutustumme ruotsalaistutkimukseen huolella, kun se julkaistaan ja pohdimme jatkotoimia, sillä luvut vaikuttavat suurilta aikaisempien julkaisujen ja suomalaisista synnyttäjistä kerättyjen tietojen perusteella”, Mäkikallio sanoo.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  8. 8

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  9. 9

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  10. 10

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää