Tiede

Lähes pallonmuotoinen Asteroidi Hygiea nimettäneen pienimmäksi kääpiöplaneetaksi

Hygiean läpimitta on vain 430 kilometriä, mutta sen muoto on lähes pyöreä. Hygiean synnyn selvittelyssä auttoi Tampereen yliopistossa kehitetty matemaattinen ohjelmisto.

Asteroidi Hygiea ei ole pelkkä iso kivi, joka kiertää Aurinkoa tuhansien muiden joukossa Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä.

Hygiea on kohta enemmän.

Se on hyvin pallomainen, mikä on tärkeä kääpiö­planeetan tunnusmerkki. Asteroidi napannee siksi pian aurinkokunnan pienimmän kääpiöplaneetan tittelin. Siitä päättää Kansainvälinen tähtitieteen liitto (IAU).

IAU nimeää ja luokittelee kaikkia taivaan kohteita.

Hygiean muoto osoittaa, että sillä on tarpeeksi omaa massaa ja painovoimaa. Ne puristavat Hygiean pyöreäksi, tiedelehti Nature Astronomy kertoo.

Hygiea täyttää myös muut kääpiöplaneetan vaatimukset, jotka IAU hyväksyi elokuussa 2006. Hygiea kiertää Aurinkoa, eikä se ole raivannut kierto­radallaan olevia muita kappaleita pois.

Tsekkiläisen tähtitieteilijän Miroslav Brožin ryhmän kuvat ja laskelmat Kaarlen yliopistossa Prahassa osoittavat, että Hygiea täyttää nämä kääpiöplaneetan määritelmän, tiedelehti New Scientist kertoo.

Hygiea löytyi jo vuonna 1849, mutta sitä ei ole ennen kuvattu todella isolla kaukoputkella.

Tähtitieteilijät saivat lopulta tarkkoja kuvia tästä asteroidista, joka tiedettiin ennalta asteroidivyöhykkeen neljänneksi suurimmaksi kappaleeksi. Kuvat otti iso VLT-teleskooppi, joka sijaitsee Atacaman autiomaassa Chilen Paranalissa.

Pierre Vernazzan laborato­rion tähtitieteilijät Marseillessa Ranskassa ovat nyt laskeneet Hygiean kokoa. Ryhmä arvioi, että sen läpimitta on hieman yli 430 kilometriä.

Hygiean läpimitta on alle viidennes tunnetuimman kääpiö­planeetan eli Pluton läpimitasta, joka on noin 2 400 kilometriä. Vertailuna voi mainita oman Kuumme läpimitan, joka on noin 3 474 kilometriä.

Ennen kuin Hygiea on virallisesti kääpiöplaneetta, IAU tarkistaa todisteet ja äänestää siitä.

”Kuvien ansiosta Hygiea luokitellaan kääpiöplaneetaksi, ja siitä tulee aurinkokuntamme toistaiseksi pienin”, tiedottaa Vernazzan laboratorio Euroopan eteläisen observatorion (ESO) lausunnossa.

Aurinkokunnastamme on virallisesti nimetty viisi kääpiö­planeettaa sen jälkeen, kun IAU loi niiden ehdot.

Entinen planeetta Pluto on suurin ja tunnetuin. Ceres, jonka läpimitta on 950 kilometriä, löytyi jo vuonna 1801. Muut nimetyt kääpiö­planeetat ovat Eris, Haumea ja Makemake.

Joidenkin tähtitieteilijöiden mukaan kääpiöplaneettoja on yli 50, mutta niitä ei ole nimetty.

Kääpiöplaneettoihin tulee vielä lisää jäseniä Kuiperin vyöhykkeeltä aurinkokuntamme reunamilta. Siellä on paljon ehdot täyttäviä kappaleita. Niitä löydetään, kun teleskoopit ja kuvaustekniikat yhä kehittyvät.

Hygiea on kuitenkin erityinen. Mallinnukset osoittavat, että se on muodostunut isossa törmäyksessä. Siinä asteroidivyöhykkeen iso kappale hajosi, ja osa osista kasautui nopeasti palloksi.

Hygiea muodostui pallomaiseksi ehkä vain tunneissa, sanoo Brož Kaarlen yliopistosta Euroopan avaruusjärjestön raportissa.

Tämä outo pallomaistuminen voi vaikuttaa siihen, että kääpiö­planeetan määritelmä pitää arvioida uudelleen.

”Asteroidivyöhykkeen kahden suuren kappaleen törmäys on harvinainen”, kertoo ESOn tiedotteessa Pavel Ševeček. Hän on Kaarlen yliopiston tähti­tieteen tohtoriopiskelija ja osallistui tutkimukseen.

Tunnettu iso asteroidi Vesta esimerkiksi muodostui soikean pallomaiseksi miljoonien vuosien aikana. Vesta ei ole kuitenkaan tarpeeksi pallomainen, jotta IAU hyväksyisi sen kääpiö­planeetaksi.

Hygiea kuuluu suureen asteroidiperheeseen. Siinä on lähes 7 000 jäsentä. Ne kaikki ovat lähtöisin samasta vanhemmasta kappaleesta.

Näin todisti osaltaan maailman monipuolisin asteroidien mallinnusohjelmisto. Sen on tehnyt tutkijatohtori Matti Viikinkoski Tampereen yliopistossa. Ohjelma selvitti Hygiean muotoja ja pyörimistä. VLT-kaukoputken kuvassa se erottuu pelkkänä pisteenä. Kuva piti analysoida matemaattisesti.

Analyysi yhdisti Maasta otettuja epätarkkoja kuvia kohteen kirkkauden mittauksiin. Tässä käytettiin hyväksi Tampereella kehitettyä yleistettyjen projektioiden teoriaa, yliopiston tiedote kertoo.

Hygiean edeltäjän on täytynyt törmätä melkein samankokoiseen kohteeseen. Se hajosi sulaneiksi palasiksi. Ne kasaantuivat uudeksi pallomaiseksi kappaleeksi, Viikinkoski kuvailee.

Tämä on samantapainen kuin törmäys, jonka seurauksena Kuu jäi Maan kiertolaiseksi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  7. 7

   Kontulan maine on vanhentunut ja ansaitsematon, sanoo Lauttasaaresta muuttanut Kimmo Isbjörnssund

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  10. 10

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää