Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Mitä rotat syövät?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miksi molemmat silmät menevät kiinni räpytellessä, miksi lumia ja jää ovat erilaisia ja miten pilvet leijailevat. Ja miten kävisi, jos parhaat shakkitietokoneet pantaisiin toisiaan vastaan?

Niilo Turunen, 8

Villejä rottia elää kaikkialla, missä on ihmisiäkin. Tämä johtuu siitä, että rotat ovat kaikkiruokaisia.

Ne syövät mitä tahansa ihmisten ruokaa ja siitä syntyvää jätettä­. Rotat ovat oikeastaan riippuvaisia meistä: harvalla alueella on riittävästi ravintoa niille ilman ihmistä.

Rottien suosikkimuonaa ovat viljatuotteet ja pähkinät. Ne eivät kuitenkaan heittäydy ronkeleiksi, kun löytävät ruuantähteitä, joita on heitetty jäteastioihin tai huuhdeltu viemäriin.

Puutarhoistakin ne löytävät syötävää, kuten omenia ja lintulaudoille pantuja siemeniä. Rotat voivat syödä myös hyönteisiä ja lintujen munia.

Kun ryhmämme pyydystää rottia Helsingin keskustassa tutkimuksia varten, käytämme syöttinä maapähkinävoin ja kaurahiutaleiden sekoitusta, johon joskus lisäämme pekonia.

Lemmikki- ja laboratoriorottia ruokitaan siemen­sekoituksilla ja pelleteillä, joissa on viljaa ja soijaa. Tarpeen mukaan ne saavat pikkuisia herkkupaloja ja lisä­ravinteita.

Tuomas Aivelo

tutkijatohtori

Helsingin kaupunkirottaprojekti Helsingin yliopisto


Miksi molemmat silmät sulkeutuvat yhtä aikaa kun räpyttelee silmiä?

Saga Salomaa, 10

Räpyttely auttaa näkemään hyvin. Se levittää silmien pinnalle kyynelkalvon, joka puhdistaa ja ravitsee silmien pintaa. Kyynelkalvo myös tasoittaa pintojen pienet epätasaisuudet.

Silmien räpyttely samanaikaisesti on yhtä automaattista kuin hengittäminen. Silmien samanaikainen sulkeutuminen räpytellessä on tarkoituksenmukaista. Jos esimerkiksi toiseen silmään joutuu pölyä, sitä on usein toisessakin.

Silmän tuntoaistimuksen lisäksi myös uhkaava esine, kirkas valo tai voimakas ääni saavat aikaan räpäytysrefleksin.

Molempien silmien räpyttely yhtä aikaa on mahdollista, koska tuntoaistimus vasemmasta ja oikeasta silmästä välittyy kolmoishermoa pitkin sekä oikean- että vasemmanpuoleisiin kasvohermotumakkeisiin. Noiden pikkuruisten tumakkeiden avulla kasvohermo käskyttää molemmat yläluomet kiinni.

Silmän liikehermo puolestaan käskyttää avaamaan silmät. Räpyttelyä ohjaavat kolmois- ja kasvohermo sekä silmän liikehermo. Ne lähtevät aivorungosta isojen aivojen alapuolelta suurin piirtein keskeltä päätä.

Molempien silmien sulkeutuminen hetkeksi on pienempi haitta kuin sulkeutuminen vuorotellen.

Jotkin eläinlajit voivat räpytellä silmiä vuorotellen. Sellaisia ovat ainakin hamsterit ja jotkin kilpikonnat.

Terho Latvala

silmälääkäri ja neuro-oftalmologi

Silmäklinikka, Helsingin yliopistollinen sairaala


Miksi lumi ja jää ovat erilaisia, vaikka molemmat syntyvät vedestä?

Alma Häkkinen, 10

Lumi ja jää ovat tosiaan jäätynyttä vettä. Rakenteeltaan ne ovat kuitenkin hyvin erilaisia.

Jäätä syntyy, kun suuri määrä nestemäistä vettä jäähtyy eli kylmenee hitaasti alle nollan asteen. Tällöin vedestä muodostuu hyvin yhtenäinen ja kiinteä pala tai kerros. Rakennusten räystäistä roikkuvat jääpuikot ja järven jääkannet syntyvät tällä tavalla.

Lumi syntyy yleensä sade­pilvissä. Ensin pilven yläosan kosteudessa ja kylmyydessä kehittyy hyvin pieni jääkide, joka alkaa vähitellen kasvaa. Kun kide on riittävän iso, se putoaa sadepilven alempiin kerroksiin, joissa on yleensä kosteampaa kuin ylemmissä osissa. Lopulta lumihiutale on niin raskas, että se putoaa maahan.

Kun lumihiutaleet tarttuvat maassa toisiinsa, syntyy lunta. Lumi on paljon kevyempää kuin jääpalat, sillä lumihiutaleiden väliin jää aina paljon ilmaa. Jos lunta puristaa voimakkaasti yhteen, hiutaleiden välinen ilma poistuu. Tällöin lumesta tulee enemmän jään kaltaista.

Tom Kuusela

fysiikan yliopistotutkija

Turun yliopisto

Mitä tapahtuisi, jos kaksi parasta shakkitietokonetta laitettaisiin pelaamaan toisiaan vastaan?

Rasmus Åke, 7

Internetissä järjestetään tietokoneohjelmien välisiä turnauksia. Kilpailutoiminta ei ole niin järjestäytynyttä ja vertailukelpoista, että olisi helppoa nimetä maailman parhaat ohjelmat.

Kahden parhaan shakkiohjelman ottelu päättyisi todennäköisimmin tasapeliin. Parhaiden ohjelmien väliset erot eivät ole niin isoja, että paras päihittäisi toistuvasti toiseksi parhaan.

Mikäli tasapeliä ei tulisi, voittaja olisi todennäköisesti pelin aloittanut eli valkoisilla pelaava ohjelma. Aloittajalla on shakissa ainakin lievä etu.

Jos shakkiohjelmat laitetaan pelaamaan useampi ottelu, tuloksena ei yleensä ole edellisten pelien toisinto. Ohjelmat tekevät eri pelikerroilla erilaisia valintoja. Osa myös oppii aiemmista peleistä.

Shakkiohjelmien paremmuutta on usein syytä mitata monesta pelistä koostuvalla ottelulla, jonka päätteeksi katsotaan, kumpi voitti useammin.

Shakkiohjelmat ovat kehittyneet paljon siitä, kun ensimmäinen ohjelma kehitettiin vuonna 1951. Vuonna 1997 ohjelma voitti ensimmäisen kerran shakin maailmanmestaruuden saavuttaneen ihmisen.

Hannu Toivonen

tietojenkäsittelytieteen professori

Helsingin yliopisto


Miksi pilvet leijailevat taivaalla maan vetovoimasta huolimatta?

Kaisla-Maria Kurki, 7

Vaikka pilvet ovat suuria, ne koostuvat hyvin pienistä vesi­pisaroista. Näiden pilvipisaroiden läpimitta on yleensä alle 0,1 millimetriä.

Pilvipisarat putoavat kyllä painovoiman vetäminä, mutta koska ne ovat niin pieniä, ilmanvastus jarruttaa putoamista tehokkaasti. Putoamisvauhti on alle yksi metri sekunnissa eli hitaampaa kuin ihmisen kävely.

Pilvet syntyvät usein paikkoihin, joissa ilma nousee ylöspäin esimerkiksi auringon lämmön, tuulien tai maaston kohoumien takia. Jos ilma kohoaa suunnilleen samalla nopeudella kuin pilvipisara putoaa, ilmavirtaus kannattelee pisaraa.

Jos pisara on kasvanut normaalia pilvipisaraa suuremmaksi, se putoaa nopeammin. Mikäli pilvessä on paljon vettä, osa pilvipisaroista voi kasvaa niin suuriksi, etteivät nousevat ilmavirtauksetkaan jaksa kannatella niitä. Silloin ne putoavat maahan sade­pisaroina.

Tiera Laitinen

tutkija

Ilmatieteen laitos

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   Tuhansilla suomalaisilla on tällä viikolla totuuden hetki – Tutkijat kertovat heille perinnöllisen riskin sairastua kolmeen kansantautiin

  4. 4

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  5. 5

   Venäläistoimittaja paljasti liikaa, ja sai postissa hautaseppeleen ja vuohen pään – Denis Korotkov tutkii ”Putinin kokin” tuhansia palkkasotureita

   Tilaajille
  6. 6

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  7. 7

   Suomi pääsi ensimmäistä kertaa jalkapallon arvokisoihin, kaikille edes se ei riitä juhlan syyksi

  8. 8

   Poliisi ei aina peru järjestyksenvalvojan lupaa rikoksista huolimatta – edes murhan yritys ei vienyt lupaa

   Tilaajille
  9. 9

   Yllätystulos EM-karsinnoissa antoi avaimet Huuhkajille: Voitto Kreikasta nostaa lähes varmasti lohkoarvonnan kolmoskoriin

  10. 10

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  3. 3

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  4. 4

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   HS-analyysi: Jo ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  7. 7

   Pikku­kaupungin pormestari on tekemässä yllätystä USA:n presidentti­kilvassa: nousi tärkeän osavaltion kannatuskärkeen

  8. 8

   Saako Vantaa tienata rahaa lunastamalla satoja vuosia suvun omistuksessa olleen tilan? KHO:n ratkaisussa on ongelmia, sanoo asiantuntija

  9. 9

   80 vuotta sitten vireä Helsinki eli elämänsä kevättä, mutta kaupunkilaisten toivo katkesi sotaan ja pommeihin

  10. 10

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää