Tiede

Boeing julkisti ehdotuksensa aluksista, joilla astronautteja voitaisiin viedä Kuuhun

Boeing sanoo, että Starliner-kapseli vähentäisi Kuuhun paluun kuluja.

Kuuhun on nyt kova hinku. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa hakee eri yhtiöiltä ehdotuksia laitteiksi, joilla Kuuhun laskeuduttaisiin jo vuonna 2024.

Ilmailualan jättiläinen Boeing julkisti viime viikolla oman ehdotuksensa aluksista, joilla vietäisiin viedä 3–4 astronauttia Kuuhun, lähelle sen etelänapaa.

Yhtiön ratkaisu on mennä Kuuhun mahdollisimman suoraan. Tarkoitus on vähentää eri välivaiheita, joilla astronautit pääsevät Kuun pinnalle.

Yleensä avaruuslennot toteutuvat yhdellä kantoraketilla. Kaikki lennon laitteet ovat silloin kuin samassa korissa.

Aiemmat lennot Kuuhun toteutettiin niin sanotussa Apollo-hankkeessa vuosina 1968–1972 yhden ison kantoraketin, Saturn V:n avulla.

Nasan uuden kuuhankkeen nimi on Artemis. Siinä Kuuhun tarvittaisiin useita kantorakettien lähtöjä. Esimerkiksi laskeutuja nähtävästi lähettäisiin avaruuteen eri lennolla kuin miehistökapseli. Nasa kertoo siitä tällä videolla.

Boeingin suunnitelman pääroolissa on Nasan valtava Space Launch System -kanto­raketti (SLS). Sitä on rakennettu pitkään, ja se todella valmistuu 2020-luvun alussa.


Boeingin mukaan Kuuhun päästään viidellä ratkaisevalla askeleella. Ne ovat lähtö, sijoittuminen Kuun kiertoradalle, laskeutuminen, lähtö Kuusta ja paluu maahan. Vastaavasti joissakin Artemiksen suunnitelmissa näitä vaiheita on 11 tai enemmän, BBC kertoo.

Selitys suunnitelmien valikoimalle on se, että Nasa haluaa säästää paitsi aikaa myös rahaa. Nasalla ei ole lupa käyttää avoimesti rahaa kuten 1960-luvulla, kun Yhdysvaltain piti päästä ensimmäisenä valtiona Kuuhun hinnalla millä hyvänsä.

Boeingin ehdotuksessa Kuuhun laskeudutaan samaan tapaan kuin 1960-luvun lopulla.

Kuumoduuli toi silloin astronautit Kuun kiertoradalta pinnalle. Lähdettäessä kuumoduulin nousumoottori nosti miehistön takaisin kiertoradalle.

Boeingin suunnitelmassa on välivaihe, jossa astronautit siirretään Kuun kiertoradalta Gateway-avaruusasemalta laskeutujaan.


Boeing sanoo, että se voi rakentaa valmiin aluksen Artemis-3-lennolle vuonna 2024. Se olisi tämän hankkeen ensilento Kuuhun.

Boeingin suunnitelmassa lento riippuu siitä, saako Nasa lennolle SLS-rakettinsa vahvennetun version. Tämän 1B:n on määrä valmistua vasta 2025.

Nasa voi käyttää lennoilla Kuuhun eri yhtiöiden laskeutujia.

Boeing on jo rakentanut CST-100 Starliner -kapselin. Sitä kokeillaan Maata kiertävällä radalla miehittämättömänä 17. joulukuuta. Se vienee pian astronautteja ja rahtia kansainväliselle ISS-avaruussemalle.

Muunneltu kapseli pystyy telakoitumaan suunniteltuun Gateway-avaruusasemaan. Mutta sen ei tarvitsisi tehdä sitäkään, vaan Starliner voisi telakoitua suoraan Nasan Orion-avaruusalukseen, joka vie astronautit Maata kiertävältä radalta Kuun lähelle.


Boeingilla on rakentajana paljon kokemusta eri avaruusaluksista, yhtiön tiedottaja Jerry Drelling kertoi verkkosivu Space.com:lle. Yhtiö vakuuttaa, että se voi valmistaa luotettavan ja turvallisen laskeutujan.

Kilpailu on käynnissä. Syyskuussa Amazonin perustaja Jeff Bezos perusti yhteenliittymän, jossa neljä avaruusalan yhtiötä rakentaa kuumoduulin yhdessä tarjolle vuodeksi 2024. Yhtiöt ovat Bezosin Blue Origin, Lockheed Martin, Northrop Grumman ja Draper.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  9. 9

   Alkoholismia, aidsia, musertavia loppuja – Miksi homoelokuvien hahmoille käy aina huonosti?

  10. 10

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää