Tiede

Merkurius kulkee tänään iltapäivällä Auringon edestä, ja ylikulussa saattaa havaita kiinnostavan näköharhan

Sää ei Suomessa suosine nyt ylikulun katselua, seuraavan kerran ilmiö toistuu marraskuussa 2032.

Merkurius on aurinkokuntamme sisin planeetta. Nimen me muistamme koulusta. Silti hyvin harva on koskaan nähnyt tätä aurinkokunnan pienintä planeettaa.

Syynä on Merkuriuksen sijainti. Merkurius kiertää Aurinkoa kuin Maakin, mutta hyvin lähellä sitä.

Sen keskietäisyys Aurinkoon on vain 57,9 miljoonaa kilometriä. Se ei ole avaruuden mitoissa matka eikä mikään. Siksi Merkurius nousee ja laskee horisontissa aina Auringon kyljessä.

Se on aina korkeintaan 28 asteen päässä Auringosta Maasta katsottuna. Vaatii tarkkaavaisuutta ja onnea erottaa se Auringon loisteesta, varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla.

Maanantaina 11. marraskuuta Maan kansalaisille tarjoutuu kuitenkin nähdä se hyvin, ja vielä kohtalaisen harvinaisessa näytöksessä.

Merkurius kulkee Maasta katsoen Auringon ja Maan välistä. Se näkyy Suomessa, jos pilvet väistyvät, iltapäivällä kello 14.35 alkaen.

Pieni musta piste ylittää Auringon läpimitan ajassa 5 tuntia, 28 minuuttia ja 47 sekuntia. Merkuriuksen reitti kulkee tällä kertaa suunnilleen Auringon keskiosan halki.

Taivaannäytelmä ei valitettavasti näy tällä kertaa Suomessa, jos sääennusteisiin on uskominen.

Jos kirkas taivas kuitenkin avautuu, kannattaa tarkistaa katselun ohjeet tähtitieteellisen seuran Ursan kotisivuilta www.ursa.fi. Aurinkoa ei saa koskaan katsoa suoraan suojatta, eikä omilla suojavirityksillä.

Maailmalla ylikulku näkyy selkeillä seuduilla. Ilmiö toistuu aina marraskuun 10. ja toukokuun 8. päivän kieppeillä, mutta varsin harvoin. Toukokuussa planeetta näyttää noin viidenneksen suuremmalta kuin marraskuussa.


Merkuriuksen, Maan ja Auringon paikat aurinkokunnan ratatasossa osuvat sopivasti kohdalleen tähän näytökseen hieman yli 10 kertaa vuosisadassa.

Seuraavan kerran asetelma toistuu marraskuussa 2032. Merkurius on Venuksen lisäksi aurinkokunnan ainoa planeetta, joka voi radallaan kulkea Maasta katsottuna Auringon edestä. Ylikulku on siis hieman kuin auringonpimennys, jossa Kuu kulkee Maasta katsottuna Auringon editse.

Ylikulku on tunnettu pitkään. Ranskalainen tähtitieteilijä Pierre Gassendi havaitsi ja kirjasi Merkuriuksen ylikulun 7. marraskuuta 1631. Sen oli aiemmin ennustanut tähtitieteilijä Johannes Kepler.

Muinaiset sivilisaatiot tiesivät Merkuriuksen, ja niillä oli ainakin pohdintoja siitä, että se kulkisi joskus myös Auringon edestä.

Jos on oikein tarkkana, voi ylikulussa nähdä kiinnostavia ilmiöitä. Merkuriuksesta irtaantuu kuin pisara, kun se kohtaa Maasta katsoen Auringon reunan ja kun se jättää Auringon. Kyse on näköharhasta. Ilmiö näkyy selvemmin Venuksen ylikuluissa.


Kuutamme hieman suurempi Merkurius tunnetaan planeettana oikein hyvin.

Sen pinnan lämpötilat vaihtelevat hurjasti valoisan ja pimeän mukaan, aina 173 asteen pakkasesta hyvin kuumaan 427 lämpöasteeseen.

On vahvat todisteet uskoa, että vesijäätä esiintyy Merkuriuksen navoilla. Sitä on kraattereiden pohjalla paikoissa, joihin auringonvalo ei osu koskaan. Todisteita vesijäästä ovat löytäneet tarkat tutkat kiertäessään Merkuriuksen ympärillä.


Merkuriuksen lähellä on käynyt kaksi Yhdysvaltain luotainta. Ensimmäisenä Merkuriuksen radalle jarrutti vuonna 1974 Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain Mariner 10. Se kartoitti vajaat 45 prosenttia planeetan pinnasta ja kävi lähimmillään 327 kilometrin päässä pinnasta.

Nasan Messenger-luotain ohitti Merkuriuksen ensi kertaa tammikuussa 2008. Se kartoitti suurimman osan niistä paikoista, joita Mariner 10 ei radaltaan päässyt kuvaamaan. Messenger ohjattiin täysinpalvelleena Merkuriuksen pintaan huhtikuussa 2015.

Luotaimet löysivät tältä pieneltä kiertäjältä myös magneettikentän. Sen tuottaa dynamo, joka syntyy Merkuriuksen ytimessä.

Euroopan avaruusjärjestön Esa ja Japanin avaruusjärjestön Jaxa lähettivät lokakuussa 2018 kolmannen luotaimen kohti Merkuriusta.

Tämä BepiColombo jarruttaa lähemmäs Merkuriuksesta lokakuusta 2021 alkaen ja asettuu sen radalle joulukuussa 2025. Yhdestä luotaimesta erkaantuu silloin kolme erillistä osaa, jotka tutkivat Merkuriusta eri aallonpituuksilla.


Merkuriuksella on roolinsa myös luonnontieteen kuuluisimman teorian todisteluissa. Tähtitieteilijät tiesivät, että Merkuriuksen lievästi elliptisen radan periheli eli Aurinkoa lähinnä oleva piste kiertyy vuosisadassa noin 0,16 astetta eteenpäin.

Sen voi selittää Isaac Newtonin kuuluisilla painovoimalaeilla. Aurinkokunnan muut planeetat näet vaikuttavat tähän ilmiöön. Mutta jo 1800-luvun puolivälin tienoilla oli tajuttu, että laskelmat ja havainnot eivät silti täysin vastaa toisiaan. Ilmiön syyksi etsittiin jopa uutta planeettaa Vulcania, mutta sitä ei löytynyt.

Mysteerin ratkaisi fyysikko Albert Einstein vuonna 1916 yleisen suhteellisuusteoriansa avulla. Hän selitti, että muutos johtuu aika-avaruuden kaareutumisesta. Hän laski siitä johtuvan muutoksen, joka pitää yhtä havaintojen kanssa sadasosien tarkkuudella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Massiivisesta Triplasta jopa kolmannes on varattu ravintoloille, joita on 60 – testasimme mielenkiintoisimmat

  5. 5

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  6. 6

   Monet suomalaislapset syövät liikaa nitriittiä: ”Jos lapset itse saisivat valita, makkararuokia olisi enemmän”

  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   BBC: Britannian Hongkongin-konsulaatin työntekijä kertoo joutuneensa Kiinan kiduttamaksi – lyötiin ja valvotettiin kansallishymnin laulamisella

  9. 9

   Koirat tappoivat raskaana olleen naisen Ranskassa

  10. 10

   HS-analyysi: Poliisi ajaa tutkintojensa salausta tavalla, joka liikkuu lain rajamailla – ”Aivan liian pitkälle menevää salaamista”, sanoo professori

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  5. 5

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Piraattipuolueen rivit rakoilevat: puheenjohtaja haluaa lakkauttaa puolueen ja liittää sen toiseen

  8. 8

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  9. 9

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää